Kattaki birkaç petek sırtında beyazlamalar mevcut ve birkaç çerçevede kemere biraz bal depolanmış. Ancak esas bal akımı nasıl başlar. Yoksa bal akımı böyle hafif bir şekilde de devam edebilir mi? Yoksa illa ki güçlü bir bal akımı başlar ve tüm peteklere bal depolanmaya başlanır mı?
Süper soru. Yanıtlar yeni arıcıları çok rahatlatacak.
Arılığa gittiğinizde yer yerinden oynuyorsa başlamıştır
İbrahim Bey,
Ana arı ızgarası kullanıyor musunuz? Izgarayı koymak gerekir mi? Gerekirse ne zaman koymalı?
Bende farklı bir soru sorayım. Diyelim ki ana nektar akımını kaçırdık. Sonraki süreç nasıl işler ? Sabit arıcılar için neleri takip edeceğiz. Şahsen etrafımda pek bilgi paylaşan yok. Arılığın etrafında açan çiçeklerin kontrolümü yapılacak ? Her seferinde yer mi değiştirilecek.???
arı uçuş esnasında çok ses geliyorsa o borazan (erkek arı) uçuşu vardır,veya yavru uçuşu,benim izlenim ise eğer arı öğlen sıcağında çekilmemiş hala uçuyor ve sakın ne yaptığını bilen saldırgan olmadığı günlerde bal akımı iyi demektir.akşam kovana yaklaşırsanız sesi derinden gelir, türkülerimiz vardır ya"arı inler bal içinde"ve uçuş deliğinde su kabarcıkları görürsünüz.bunları gördüğüm zaman ben çok mutluyumdur.slm lar.
Bal özü akımını kaçırmşsanız, yerleşik arıcıysanız, yapacak bir şey yok.
Arılar az, az gelen bal özüyle gelişimini sürdürürler.
Sizde kış yaklaşınca besleme yardımı yaparsınız.
Kışa güçlü girip baharda iyi gelişir.
Dediklerinizin çoğu doğru.
Arılar uçma tahtasına konarken karın kısımlarının üzerine konarlar.
Asıl önemlisi arılığa girince mis gibi kokar bal özü aktığını ben öyle anlıyorum.
koku süpersiniz bal yakından geliyorsa dökülme az olur ne dersiniz Murat hocam konarken biraz sağasola yalpa yaparlar yükden dolayı hocam
Abey Roket gibi geliyorlar,sanki giden gelenle yarisiyor,hele nekterin geldigi yön belli ise sanki kurulan hava hattini izleyebiliyorsun.
Her akimin kendine has bir kokusu oluyor,Kiraz cicegi,Kanola,Akasya,Ihlamur,Kestane,Cam,Yaban nanesi sahsen benim farkedebildigim kokular arasinda.
Burada bal akiminda arilar pekte sakin olmuyorlar.
gencer bey,bende sabit arıcıyım,bal akım dönemini kaçırmak diye bir şey olmaz,
neden mi,taa ekim ayının sonuna kadar dönem dönem bal akımları olur
bal akım dönemi çoktur onun için talaşlanılacak bir şey yok,bahar balını alamadım
diyorsanız,hemen akabinde diken ve kenger başlar,ardından hayıt,eylülde çam balı,
[çevrenizde çam varsa]yoksa son olarak püren ve yabani çicekler,bunlardan az yada çok
çevrenizde bulunan flora ve arınızın gücüne göre arı muhakkak kovana
birşeyler getirip depolıyacaktır,hele hele arınız güçlü ise hiç sıkıntıya gerek yok
nerden nerden balı bulur karamsarlığa mahal bırakmaz,bereketli olsun.
İşten fırsat bulup şöyle kovanların yanında durup çalışmalarını izleme fırsatım olmadı ona yanarım
Bal akımında yaylımda gelen arı, ranpa çıkan yüklü araba gibi iniler, ayrıca
çok sakindir. Arıcının,arıların içerisinde gezdiğine karışmaz, farketmez bile.
Hani neşen yerindeyse bazı şeylere gülüp geçersin’ya arıda bal akımında
öyledir, kendi işinden başka bir şeye bakmaz, Birde çuvalı açıpta
çerçevelere baktığında çerçeve araları bembeyazsa, deme arıcının keyfine,
diğer ustaların dediklerine ilaveten benim diyeceklerimde bunlar.
Katkı sunan herkese çok teşekkür ederim çok faydalı bilgiler bunlar
zannedersem en belirginide çerçeveleri kontrol ederken şapır şapır bal damlar ;D
Bizde ana bal akımı kestanede olur, onu da olduğu zaman anlamamak mümkün değil. Daha arılığa girmeden kestane kokusunu alırsınız. Her yer yoğun kestane kokusuna doyar. Bir diğer anlama yöntemi de (2 hafta önce olmuştu mesela) çerçeve üzerindeki arıları silkelerken arıyla beraber kovana serpilen nektar damlacıklarıdır. Bu damlacıklar varsa, arı peteklere nektarı sermiş oluyor.
Son birkaç gündür hemen hemen tüm bitkilerin üzerinde ballıca/basıra oluşmaya başladı. Yağmurlar bu şekilde süreksiz yağarsa bir iki gün içinde belirtiler daha da belirginleşecek sanırım.
Arıcılığın en keyifli kısmı daha geride demek ki…
Hiç söyleme İbrahim bey dert büyük bu kanuda bu durum benide kahrediyor [emoji23] yarın kısmet olur izin koparırsam erkenden arılıktayım yeter yahu bende arıcıyım kendi çapımda
Sayın ETİ,
Forum içinde bu ve benzeri konulara yapılan diğer yorumlar ve sizinki inanın beni çok rahatlattı. Zira yeni başlamış olmam ve Kaş gibi çok sıcak bir bölgede bulunmamdan ötürü biraz telaş içindeydim. Eylül ayındaki çam dönemine kadar olacakları çok merak ediyorum.