Merhaba, önceki yıllarda şöyle bir şey yaşadım. Bal akımı başladı, çerçevelerde bal çakılı. Muhteşem bir yıldı, petekler daha sırlanmadı. Hava bir hafta boyunca soğuk gitti , haziran temmuz aylarında 10 derecelere kadar düştü sıcaklık. Kadronun tamamı içeride. Dışarıdan bal gelmediği gibi içerdeki tüketim fazla. Avucumuzu yaladık:)
Bu olumsuz şartta balı nasıl koruruz? Teknik ve yöntem nedir?
Dediğiniz donemler tam bal akımı ve yavru dönemine denk geliyor haliyle arı haraketli dışarı nektar aramaya giden karnını doyurup gidiyor bu yüzdende tüketim fazla oluyor içindeki stoklar ile yenitinebiliyorsa şanslısınız aksi takdir beslemekte gerekir havaların duzelip nektar akımı başlasin diye dua etmekten başka şansımız yok, bal sıralanmış olsaydı alıp besleme ile kıtlık dönemini gecistirmeyi deneyebilirdiniz ancak sirlanmayan balda yapacak çok fazla birşey yok herşeyin hayırlısı
Bal sağılabilecek durumda olsa sorun yok. 2018 yılıydı galiba. Haziran sonu temmuz başı gibi 1 hafta boyunca 10 derecelere kadar düştü sıcaklık. Ciddi bir kayıp vardı. Bu balı herhangi bir müdahale etmeden koruma şansı yok. Kadro tüketir, dışarıdan da bal gelmiyor. Sonrasında dolduracak desek mevsim geçiyor.
Hocam belki arı ırkını değiştirmeniz gerekebilir ne alakası var diyebilirsiniz ancak durumu şöyle açıklayayım mutlaka sizinle birlikte aynı yerde arıcılık yapanlarda vardır onlar bal alıpta bu sorunu sadece siz yaşıyorsanız arı ırkından olma ihtimali yüksek çünkü bazı ırkların bal tüketimi ve yavruya eğimi fazla olabilir bu durumda çevre arıcılar ile dayanışma yaparak hem bilgi hemde pratik geliştirebilir.
Açık ballar ile ilgili yapılabilecek çok fazla birşey yok, balların ekşime ve akma durumu olmasa havalar bozmadan bir kaç gün önceden balları alıp saklayıp o ara besleme yapıp tekrar kovana verin diyecem ama sırlanmamış bal saklama doğru bir uygulama olmaz diye düşünüyorum.Sonuçta belirli bir sıcaklık ve nem değeri var kovanda
Şimdi aklıma geldi, biraz araştırmak gerekiyor arge olarak değerlendirebilirsiniz.
Kattaki bütün ballardaki arıyı aşağıya indirip, araya propolis tuzağı koyarak aynı kovanda kalmasını sağlanabilir.Tabiki bu kesin bilgi değil, ustalardanda görüş alıp araştırmak lazım
su oranı yüksek balı arıdan uzaklaştırırsanız bal ekşir. düz mantık. balları kovandan alıp saklamak ile arının ulaşamayacağı engel koymak aynı şey. bu benim görüşüm.