Bal akımına yetişmek için ne yapabilirim?

Bugün yaptığım ballık kontrolünde yeni kabarmış petekte neredeyse tamamı 1-2-3 günlük yumurta atmış ana.

Demekki ızgarayı koyduktan sonra yukardaki çerçeveleri kontrolümde anayı gözden kaçırmışım ballıkta kalmış. Ben anayı göremeyince kuluçkalıktadır demiştim.

Kontrolü bugün geç saatte yapabildim. 7.30-8 arası. Arılarım çok saldırgan kontrolde zorlanıyorum. Çerçeveyi çekip kontrole başlıyorum hemen eldiveni üstümü sarmaya başlıyorlar. Çok can sıkıcı bir durum.

Yarın daha erken saatlerde yapabilicem. Anayı inşallah görebilirsem. Tüm çerçeveyi silkerekmi indireyim yoksa usulca elime alıp mı ızgaranın altına yerleştirmeliyim ?

Acaba kuluçkalığa meme yapma durumu olmuşmudur ? Çok acemi olduğumdan biraz kabarık gözleride bozdum. Erkek gözleri olabilir.

Yumurta basılmış yeni kabarmış peteği aşağıyamı indireyim kalsınmı bilemedim. Meme kontrolünde kapanmış meme olunca geçmi kalmış oluyoruz.

Bu arada arıların saldırganlığından karniyol f1 ana almayı ciddi biçimde düşünmeye başladım.3 tanecik koloniyi rahatça kontrol edemiyorum :frowning:

Arılarının saldırganlığının ırkla ilgisi yok onlar ticari abartılı haberler.

Sizin yaptığınız uygulama zamanı hatalı öğleden önce yapın aynı olmadığını göreceksiniz.

Bugünlerde hava genel olarak poyrazdan ve serin esiyor.

Kovan kapağını yavaş açınız ve çok açık tutmayınız ki saldırganlık azalsın…

Şuan beykozda kestane ve mis kokulu ıhlamurlar açtı. Arılarım kestane ve ıhlamur dışında kovan önünde ak üçgüllerede uğruyorlar. Nektarları kurumuş gibi ama onlar işini bilir uyanıklar.

2 zayıf dediğim kovan vardı her biri yaklaşık 8-9 çerçeve arılı şekilde olduğundan kat verememiştim Kattaki kovanımı aldığım abinin tavsiyesiyle bu 2 kovanı birleştirdim.

Ballık kısma alacağım kovanın anasını bir türlü bulamadığımdan ötekinin anasını görünce kuluçkadan 3 çerçeve arılı bir şekilde alıp 4-5 metre mesafedeki başka boş kovana aldım.

Kuluçkada 9 çerçeve vardı 3 tanesini alınca 6 çerçeve arılı olarak kaldı.

Üzerlerine bol bol gül suyu döktükten sonra 3 kat gazete kağıdını ballığı koymadan gergin bir şekilde koyup ballığı ekledim ve gazete kağıdı üstüne yine bolca gül suyu döktüm.

Arkasından hemen yandaki kovandaki 10 çerçeveyide olduğu gibi gibi ballık kısma aktardım. Sonra tamamen boşalan kovandaki yan taraflarda ense yapan arıları silkelemeye çalıştım ama öyle bir yapışmışlarki üstüne silkeleyemedim. Tabi ortalıkta baya karışınca uzatmadan kapattım. Boş kovanı 2-3 metre civarı başka yere çektim.

Bu işlemi yapalı yaklaşık 2 saat oldu. Biraz önce baktım ortalık sakinleşmiş ama kovanın giriş kısmının altında bir miktar arı salkım gibi tutunmuş birbirine buna anlam veremedim. Acaba düşüpte yukarı tırmanmaya çalışan genç arılar mı ? Birşey yapmak gerekir mi bunlara ?

Anasıyla ayırmış olduğum 3 çerçeve arının anasını değiştirip başka ırk denemek istiyorum aslında. Tarlacılarıda birleştirdim yere gideceğinden aç kalırmı bu arılar ? Besleme yapmak lazım olur mu ?

Birde ballığa aktardığım arıların kovanında sakal yapan arılardanda 1 çerçeve rahat çıkar. Belki 2 çerçeve zorlasan çıkabilir. Bunlarıda telef etmek istemiyorum. Bir tane yeni kabarmış petek vardı sadece onu verdim. Bu arılarıda yarın silkelemek mi daha mantıklı olur yoksa yarın silkelersem bugünkü kardeşleri öldürür mü ?

Birde yanlışım oldu sanırım. Gazete kağıdına çizik yada delme işlemini unuttum. 3 katlı ama bol bol gül suyu ile ıslatmıştım. Arılar 2 günde delip kavga gürültü olmadan birleşirler mi ?

Birde kuluçkalıktaki anayı aldığımdan meme yaparlarmı kuluçkalığa üst katta ana olmasına rağmen ?

Çok soru sordum ama yardımcı olursanız sevinirim.

Bu zamanda hele de kestaneden nektar gelmeye başladığında kovanları istediğin gibi birlestirebilirsin gazete kağıdına gerek yok birlestirecegin kovanın anasını alıp birleşecek kovanin üzerine ballık olarak verin bir hafta sonra meme kontrolü yapın birleşecek kovanlar yan yana olması gerek.

3 kovanınız var ise 1 tanesini destek kovanı olarak düşünün.
3 gün ara ile bu destek kovanının yerini değiştirin.
önce sıranın en sağına alın, (3 kovanınız yan saya sıralı ise).
3 gün sonra en sola alın
bu şekilde bu kovanınızın tüm tarlacıları diğer iki kovanınıza girecektir.
kovan birleştirmeden daha etkilidir çünkü sadece tarlacıları diğer kovanlara aktarmış olacaksınız.
kovanın yerini nektar akışının en yoğun olduğu saatte yapın.
Saat 10 -11 gibi bizim buralarda en güzel çalışma saati oluyor. Öğlen rüzgar çıkıyor biraz.

Ayrıca bu destek kovanını besleyebilirsiniz. bu kovandan bal almayacaksınız.

Cevap için teşekkür ederim.

Ben 3 kat gazete koydum sonradan 3-4 kısımdan kalemle deldim. Gazeteyi alırsam sıkıntı olmaz değil mi ?

Şimdi kuluçkadaki anayı almıştım diğer kovanın anasını ballığa koydum. Arada gazete var. Yukardaki ananın kokusu kuluçkadaki arıların meme yapmasını engeller değil mi ?

Ama her ihtimale karşı sonra komple kontrol yapmalıyım sanırım.
Acemi olduğumdan yüksükleri gözden kaçırmaktan korkuyorum.

Bir soru daha sorayım. Tahminlerime göre 1 hafta oldu yaklaşık bal akımı başlayalı. Öteki kattaki kovanımda 6 petek var ama şuan 2-3 tanesinde arı var kapalılar çıkmak üzere.

Arılar hep çıkan arıların gözlerine bal koymuş. Katta 2 çerçevede %70-80 inde bal depolanmış. Ama bunlar hep eski petekler.

Acaba diyorum benim kabarttırmış olduğum yeni çerçevelere arılar bal depolayacak mı yoksa eski kirlilere mi bal koymaya devam edecek ?

Osman bey bu yöntemin benzerini İzzet bey söylemişti. Aslında uygulayacaktım ama tarlacılar diğer kovandaki anayı keserlermi acaba diye şüpheye düştüm arıyı aldığım kişide bence macera arama riskli deyince vazgeçtim.

Şuan 2 kovan katlı olmuş oldu. 1 tanede 3 çerçevelik anasıyla ve genç arılarla 4-5 metre uzağa aldım. (Bu 3 çerçevenin tarlacılarıda birleştirdiğim kovana akıcak.

Şuan yeni birleştirdiğim kovanda kuluçkada 6 çerçeve ballıkta 9 çerçeve var. Gazeteyi kaldırınca ballıktan 4 tane çerçeveyi kuluçkalığa alayım mı ?

Havalarda iyi gidiyor gibi kestane ıhlamur haziran sonuna kadar devam eder sanıyorum. Sizler daha tecrübelisiniz tabi. Cevaplar için çok teşekkürler.

6+9 zaten bir sistem. kestanede de iyi iş yapıyor. ben 2 yıldır kullanıyorum.
kuluçkalığa bölme tahtası koy.6 çerçevede kalsın.
katta eğer açık yavrulu varsa aşağı alır yer değiştirirsin.
kapalı yavrular zaten 10 güne boşalacak.
Ancak araya ızgara girmiş oman lazım.

Osman bey elimde ana ızgarası var. Öteki kattaki kovanda da ana ızgarası var zaten. Bu saatten sonra koysam geç kalırmıyım sizce 15 gün daha bal akımı sürer dimi kestanede hava iyi giderse?

ızgarayı koy. Sağım yapacağın çerçevelerde yavru kalmamış olur.
bal akımı bir dağın iki yüzünde bile 1 hafta oynuyor.
Rakım da etkiliyor.
Genel olarak bizde haziran sonuna doğru kestane biter.
en az 10 günü daha var.

Teşekkür ederim. O zaman ızgarayı koyayım.

Öncelikle tüm abilerimin ve kardeşlerimin ramazan bayramı mübarek olsun.

Benim birleştirme işleminden bir gün sonra gazete kağıdını aldım. Herhangi bir şekilde birbirini kırma durumuna rastlamadım. Belki çok çok azdır ben görmedim.

Normalde anayı bulup ızgarayı koyacaktım ama bulamadığım için yine koyamadım ızgarayı.

Bugünkü yaptığım detaylı ballık ve kuluçkalık kontrollerinde kuluçkalıkta 4-5 çerçevede toplamda 15 e yakın ana arı memesi bozdum hatta ilk defa arı sütünün tadına baktım biraz ekşiymiş ;D

Arılar yine arı memesi yaparlarmı acaba?

Bu arada;

İstanbul için bugüne kadarki kestane balında durumlar nasıl ? Bu sene sezon nasıl geçiyor ?

Dünkü kısa süreli sağanak nektarı yıkamışmıdır bilemiyorum ama pazartesiye kadarki yağışlar kestaneyi biterecek sanıyorum.

Arkadaşlar bir soru daha sorucam. Çok kafama takıldı.

Diğer mayıs başı gibi kat atmış olduğum kovandaki ballıkta 3 çerçevede tam dolu olmasada sırlanmamış bal vardı. Diğer bal konmamış kabartılmış peteklerle ballığın tam ortasındaydı. Ben ısı kaybı olmasın diye 2 gün önce çerçeveleri ballığın yan tarafına yasladım.

Bugün kontrolümde çerçevelerdeki balın sanki %30-40 arası azalmış olduğunu gördüm. Nektar akımında çerçevelerin dahada dolmuş olmasını beklerken gözüme gözüken bu azalmanın nedeni çerçeveleri kovan yanına yaslamam olabilir mi ?

Tekrar iyi bayramlar.

Kovanda ana arı olmadığını bilmeden ana memelerini bozmanız yanlış.

Yumurta olmadan yeni ana memesini nasıl yapacaklar ki?

Murat hocam,

4 gün önce yaptığım kovan birleştirme işleminde ballığa koyduğum çerçevelerde ana arısını görememiştim ama 1-2 günlük yumurta vardı.

Eğer birleştirme sonrasında anayı kesmedilerse ana vardır diye düşünüyorum. Ama bugün günlük yumurta kontrolü yapmadım. Ballık ve kuluçka arasında bazı çerçeveleri değiştirip memeleri bozmuştum.

Arılar tekrar ana memesi yaparmı diye sorarken bozduktan sonra sık sık meme yapmaya meyil ederler mi anlamında sormuştum.

Murat hocam,

Hazır sizi yakalamışken sorularıma cevap verirseniz çok memnun olurum. Bayramınız mübarek olsun.

Kovan birleştirdiğinde normal bir durum açık balı kuluçkaya veya 1.ballığa çeker arılar.3-5 sonra o çerçevelere bal çekildiğini göreceksin.

Buradaki hatan ana arı ızgarasını koymamış olman ana arı yumurtlamak için ballığa çıkmıştır.Ballıkdaki arılar ananın kokusuna alışamadıklarından ana arıyı öldürmüşlerdir.Dikkatli ana kontrolü günlük yumurta kontrolü yapın.Memeleri emin olana kadar koparmayın.Bu zamanda kovanlarda yoğun kestane kokusu olur tüm kovanlar aynı kokar arılar birbirine vurmaz ama ana arının kendine has bir kokusu vardır.

Arilar uzaktakini yakına çekerler. Yani hem koruyamayacaği alanda yağma olmasin diye hem de yavrulu alana yakın yere taşıyıp ihtiyaç halinde kullanmak için.

Yani pazardan domatesi aldın haftalık, önce eve getirip sonra buzdolabina koyuyorsun. Öyle bişey işte

Birleştirme sonrası günlük yumurta varsa ana arı yoktur denilemez.

Eğer günlük yumurta yoksa ana arıda yoktur.

Kovanda ana arı var ama ve ana arıda sorun varsa oğula niyetlenmiş demektir, memeleri bozmuş olsanız bile bir kaç kere daha ana memesi yapacaktır.

Şurası da aldatıcı olur ana arı vardır yumurta yoktur ve ana memesi vardır.

Bu durumda oğula niyetlenmiş ana arının uçabilmek için zayıflama sürecidir.

Veya oğula çıkmış siz görmemişsinizdir, kovanda ana arı vardır ama yumurta yoktur ama dölsüz taze anarıdır.

Ne çok çeşitli cevap oldu: bakın bakalım sizin kovandaki duruma hangisi uyuyor.

İzzet bey dediğim durum birleştirmiş olduğum kovanda değilde mayıs başında kat vermiş olduğum kovanda gözlemledim. Ama bugün zaman bulabilirsem hava durumuna göre genel bir kontrol yapıcam.

Diğer kovana gelicek olursak, birleştirmeyi şu şekilde yaptım. Ballık olarak üstüne aktaracağım kovanın anasını ellemedim zatende bulamamıştım anayı ama günlük yumurta vardı.

Hemen yanındaki kovanda kuluçkalıkta anayı buldum 3 çerçeveyle beraber bu anayı değiştiriceğimden 2-3 metre uzaktaki boş kovana koydum.

Ardından gül suyu sıkarak anasını almış olduğum kovanın üstüne gazete kağıdını serip ballığı koydum. Ve diğer kovandaki 9 çerçeveyi ballığa yerleştirdim. Yani ana ballıkta kaldı. 1-2 gün sonra anayı bulup ızgarayı koyup anayı kuluçkalığa almaktı amacım. Ama şimdi ana ölü mü sağ mı bilmiyorum bugün meme ve günlük yumurtaya bakıcam.

Birde bu kovan oğula meyletmişse benim iki kovanı birleştirmem çok anlamsız oldu o duruma üzülüyorum. Hele birde yokken gidip bahçe dışında bir yerlere konarsa üzülürüm.

Zamanını ayırıp cevap yazan herkese teşekkür ederim. Bizim gibi acemi arıcılar yakınında danışacakları iyi bir arıcı olmayınca zorlanıyorlar.