Bugün arılara bakım yapacaktım ama kayınvalidem aradı. Kardeşinin bahçelerine bir tane oğul arısı gelmiş. Yakınlarındada hiç arıcılıkla uğraşan kimse yokmuş.
Bende ilk oğul arımı almış oldum ;D
Yakınlarında arıcı olmadığı için belkide 1 km veya daha uzak bir yerden gelmiştir diye düşünüyorum.
Belki anasıda gençtir. Burada ne kadarlık bir arı var kaç çerçeveye arı tam basar kestiremedim. Belki 2. Oğuldur diye düşündüm. Fotoğrafta uzaktan azmış gibi ama tek sıra dizilmemişler. Üst üste belki 4-5 sıra olup yayılmışlar.
Kovanın içerisine 3 tane ham petek koydum. Ham peteklerede bir miktar şerbet sürüp aktardım. Akşam ezanına kadar bekleyip kovanı kapatıp arılığıma getirdim.
Bu arada bendekide ne cesaretse arılıktaki yerine koyduktan sonra usulca kovan kapağını açıp bakıverdim. Çerçeveler kaymıştı arabada getirirken onları düzeltip kapattım. Bu arada yine salkım olmuş gibilerdi.
Yarın için bu kovana çalışmasını hızlandırabileceğim ne yapabilirim ?
Elimde kabarmış petek yok ama belki kattaki kovandan bal koyulmamış 1 tane kabarmış petek verebilirim.
Bu arada arılar fotodaki ağaca konmuş. Kayınvalidemin kardeşi arıları sandığa aktarmış. Ama sanırım sandığı beğenmemişler. Hemen çıkıp önünde oluk şeklinde birikmişler. Belkide bugün kovana almasam tamamen çıkıp başka bir yere gidecekti.
Oğul almış olduğum kovana 1 tane kabarmış petek 1 tanede ballı polenli açık ve kapalısı olan petek verdim arısız. Ve hem şurupla besleme hemde varosonkek diye bir yerden numunelik varoa keki almıştım onu verdim. Artık top onlarda
Diğer birleştirmiş olduğum kovanı kontrolümde günlük yumurta yada ana göremedim. Sanırım anayı birleştirme sırasında öldürmüşler. O kadarda gül suyu sıkmıştım ;D
Bende diğer kovanımın kuluçkalığından günlük yumurtalı çerçeve aktarıcaktım. Günlük yumurta göremedim belki kenarlarında vardır ama çok küçük larvalar vardı. 1-2 günlük diyebileceğim.O çerçeveyi alıp kuluçkalığa koydum anasını yapması için.
2-3 gün sonra yine kontrol edicem.
Eğer ana yüksüğü yapmışsa izlemem gereken yol nedir ? 2 tane en beğendiğim memeyimi bırakacağım ?
Kovanın yalancılamasından korkuyorum. Çünkü arı sayısı çok fazla.
Eldiven ve maskenin temiz olması gerekir…daha önce eldiven yada Maske de iskan arının salgıladığı koku var ise…
Birkaç gün sonra bile arı liga gitiginizde daha yaklaşırken saldırırlar. Onun için sık yıkamak akillacadir. Başlangıçta göz ardı edilebiliyor…
SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Arkadaşlar ben birleştirip katlı hale getirdiğim kovanımın yalancı anaya kaçmasından korkuyorum. 3 çerçeveyle ayırdığım ana vardı ya bu anayı kafeste versem kabul ederlermi acaba.
Birde kafeste verirsem sonuçta kovan içerisine ana kokusu vereceğinden yalancıya kaçmaz diye düşünüyorum.
Tavsiyeniz neler olur ? Bu benim başka kovandan günlük larvalı çerçeveye ana arı memesi yaparsa, bu sırada ana arı kokusu yokluğundan yalancıya kaçabiliyormu kovan ?
Katlı kovanıma vermiş olduğum günlük yumurtalı çerçeveye arılar ana memesi yapmamışlar. Tek anayla birleştirmem üzerinden tam 14 gün geçti.
Eğer birleştirdiğim gün yada ertesi günü anayı öldürmüşlürse 13-14 gündür anasız olması lazım. Yaklaşık 5-6 gün önce yumurtalı çerçeveyi vermiştim. Arılar anası yoksa neden meme yapmazlar. Çok kafama takılıyor. Kovanın tamamen sönmesinden korkuyorum.
Yalancıya kaçmışmı diye peteklerede baktım. Peteklerde 3-4 lü yumurta göremedim. Petekler simsiyah eski olduğundan günlük yumurta görmekde zor oluyor yeni peteklere göre. Acaba ben göremiyorum ama anası mı var.