Bal mumu üretmek:

Piyasada satılan hazır petekleri özeklliklerinin bazen istediğimiz kalitede olmaması, peteğin üretildiği balmumunun yapım için uygun olmadığı düşüncesi bütün arıcılarımızda var.

Bal mumu genel olarak arıcıların eski yıllardan kalan petekleri yeniden değerlendirmerinin ürünüdür.
Bu yetmediği durumda yurt dışından satın alınıyor.

Balmumu başkalarından gelebilecek bulaşıcı hastalıkların taşınma yolu olduğundan bütün arıcıları düşündürüyor.

Bu yüzden arıcılar kendi temiz balmumlarını üretip topladıktan sonra özel petek yaptırma yoluna gitmeliler.

Temiz balmumunu nasıl üretebiliriz:

Bilindiği gibi arılar 7.5 mm daha fazla olan boşluk yerlere petek örerler.
Bu işlem çuval iç örtülü kovanlarda arılar sıkışma sonucu çuvalı yukarıya doğru kaldırıp altına petek örerler.

Biz de bundan yararlanıp ağaç iç kapak altı çerçevelerle 10 mm olan boşluk daha da arttırılıp çerçeve üzerine petek ördürülür, bunlar toplanır.

Yani bir arıcı kendi temiz balmumunu da üretmelidir.

http://img198.imageshack.us/img198/8547/10614032012arambaerbetv.jpg

abi sağım esnasında cok sıkıntı çıkar arı ölümlerine ve yağmaya sebeb olur yani faydasından çok zararı olur diye düşünüyorum.

Kısa aralıklarla kazıma yoluyla üstteki petekleri alınca ve hasattan önce önce de temizleyince neden yağma olsun.
Ben kabarmış çıkıntı petekle, yağma arasında bağ kuramadım.

abi babamın kovanları istemeden de olsa senin tarif ettiğin ölçülerde yapılmış cukurova bölgesinde genelde buna arının boynuzu derler
ballık atıldığı zaman arada boşluk oluşuyor doğal olarak buraya arı boynuz yapıyor istediğin kadar temizle yine yapıyor >:( boynuzu arı balla dolduruyor.sağım esnasında ballığı kaldırdığınızda önce altaki cıtalar yapıştığı için yukarı geliyor sonra oluşan bal kırılıyor yağmaya davet cıkıyor sonrası sıkıntı zaten ana arı orda bulunabilir.bu konuda standart ölçülerden şaşmamak gerekir derim.

murat bey size katılıyorum ancak yavuz beyin söyledikleride çok yerinde …

Aradaki boşluk 1 cm nin üzerinde olursa dediğiniz şekilde arılar buralara petek örerler,onun için kuluçkalıkla ballık arasındaki boşluk 1 cm yi geçmemelidir.

Yavuz bey dikkatli okuduysanız Murat hocam katlar arasından bahsetmiyor örtü 

altını kastediyor kuluçkalıkla kat arası hocaların dediği gibi 1 cm.den fazla olursa elbette sakıncalıdır.

merhaba arıcı dostlar size bir tiyo vereyim bilmeyenler için eski petekleri yağmur suyuyla kaynatın yani kireçsiz suyla hem balmumunun kalitesi artıyor hemde miktarı deneyin ve görün kolaygelsin.

Miktar nasıl artıyor?

ÇILGIN DAĞLI, Yine tiyoyu verdin gittin. :smiley:

Murat hocanın fikri kafama yattı…

Ana arı ızgarasına yaptığımız çerçeve gibi kovan ebatına göre olan kasnak yüksekliği istenirse 1.5-2 cm yapılarak mum yapmak istediğimiz kovanın üzerine (kapağın altına) konarak ve her bakımda kapak açıldığında temizlenerek tertemiz mum elde edilebilir…

Mum almak istemediğimiz yada kat atacağımız zaman bu mum yaptırtma aparatı çıkartılabilir…

Ayrıca çerçeve üzerlerinden kazıdığımız ballı petek kırıntılarda çiftleştirme kutularına yada balı az kovanlara yalatılarakta değerlendirilebilir…

Cahit abi, devreye girdi girdi.

Girmedi, ben arıcılık gizemleri hakkında neler yazacağım neler…

Yağmur sularındaki kimyasalları analiz ediyor muyuz ülke olarak?

Şaka olmalı. :frowning:

arkadaşlar ben yağmur suyu demiştim sizde yok içindeki kimyasallar demişsiniz ben tabiyat anaya güveniyorum siz güvenemezsiniz eczaneden sterilize su alıp kaynatırsınız ayrıca benim arılar mevlamın yağdırdı yağmurdan nasipleniyorlar benim arılar serada değil kolaygelsin.

Sayın Çılgındağlı yağmur suyunu biriktirip o suyla şerbet mi hazırlıyorsunuz?
Ya da arıların içme sularını yağmur suyunu biriktirerek mi tedarik ediyorsunuz?
Yağmur suyu başka ne işe yarar?
Yağmur yağmazsa ne yapıyorsunuz?
Normal şebeke suyunun arılara ne gibi zararları var?
Bu soruları uzatabiliriz.
Varsa yağmur suyunun bir kerameti biraz daha açıklayıcı bir ileti gönderin ki herkes istifade etsin lütfen.
Size de kolay gelsin. :frowning: :-\ :slight_smile:

Buharlaşan suyu bulutlar değil toprak sterilize eder. Yağmur suyuna çok güvenmeyin. Kaynak suyu kadar temiz değildir.

Sayın Çılgındağlı, bizim yarattığımız hava kirliliğinden dolayı yağmurla beraber düşen kimyasallardan bahsediliyor…

Kalite istiyorsak bunuda göz ardı etmemek lazım :-\

Kireçsiz su deyince arıtma su ile denenebilir…

yavuz.01 kardeş benim ballıkların ölçüsü şöyle :
çerçeveyi ballığa koyduğumda çerçeve ballığın altından 1 cm aşağı sarkıyor.
marangoz arkadaşa dedim ki niçin böyle yaptın çerçeveler alta değecek,arılar iki çerçeve arasına sıkışıp ölecek.
örtü tahtası payı=1 cm.
örtü tahtasının altındaki boşluk=1 cm
böyle yapmazsak arı kat ile kuluçkalık arasında kalan 2 cm.lik boşluğa erkek arı gözü örer,bal basar, yumurta atar.
hem petekler alttaki ile üstteki yapışır çıkmaz
hem de ballı olanlar parçalanınca yağmacılıktan kovan açamazsın dedi.
bende “ustanın işine karışılmaz nasıl istiyorsan öyle yap usta sensin” dedim.

İdris Bey,

Ballığa yerleştirilen çerçevelerin alt çıtaları ile kuluçkalıktaki çerçevelerin üst çıtaları arasındaki aralık 1 cm olmalı.

Bu aralığı sağlamak amacıyla kovanda, örtü tahtası için ayrılmış özel ve sabit 1 cm yüksekliğinde bir pay mı var?
Ballık örtü tahtasının üstüne konulmayacağına göre; 2 cm 'lik aralığa neden gerek görülmüş? Nasıl olduğunu pek anlayamadım. Ustamız hatalı tasarımını hatalı biçimde savunuyor olmasın?
Kuluçkalığın yapısını doğru anlamışsam, örtü tahtası kullanmak zorundayız; örtü bezi kullanma olanağımız yok.

Her ne biçimde olursa olsun, çerçeveler ballıktan aşağı taşmamalı, ballığın altından sarkmamalı. Ballıkta çerçeveler, özellikle ballı, arılı çerçeveler varken (ballığı) düz bir zemine koyamazsınız.

arkadaşlar yazılanları lütfen düzgün okuyun petek eritiğiniz suyun yağmur suyu yani kireçsiz su olması gerekiyor yağmur suyuda kireçsiz olduna göre onu kastettim ben yağmur suyuyla kaynatıyorum petekleri petegin rengi daha açık oluyor ve yağmur suyu mumla posasını daha güzel ayrıştırıyor posayla birlikte mumu çöpe atmamış oluyorsun deneyin ve görün dağlıya hak vereceksiniz kolaygelsin.