Bala bulama yöntemi ile ana arı kabu etirme

Merhaba arkadaşlar YouTube de gördüm bazı arkadaşlar ana arıları bala bulayarak kovan girişinden anayı veriyor ve kovan böylece kabul ediyor bu yöntemi yapan varmı aranızda

Ana kabulünde o kadar çok değişken var ki:

Bala bulama da eskiden beri yapılan uygulamadır.

Ana arı kabulü mevsimlere göre değişir: Bugün yaptığın uygulama doğru olabilir ama 1 hafta sonra aynı uygulamayla başarısız olursunuz.

Bal akımı varsa her arıya her şekilde ana kabul ettirmek kolay olur

Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim

Ana arı kolay kabulü için değişik yol:

Bala bulaştırmakta amaç işçi arılar balı yalarken ana arının kokusuna alışıyor öldürmesi azalıyor.

Değişik Yol: Bir iki tane sıkınca süt gibi sıvı çıkacak kapalı erkek arı gözünü bulup, çıkan sıvıya ana arıyı iyice bulayınız, öyle verip deneyiniz.

Şöyle de yapabilirsin önce bir çıta arıyla yeni anayı bölme yap suni oğul gibi sonrada kovanın üzerine sinek teli koy ve kat koy.Bu kovanı yalancı ananın olduğu yere koyma 10 15 metre uzağa koy.Sonrada yalancılayan kovandaki arılı çerçeveleri akşam üzeri güneş batmadan yarım saat 1 saat kadar önce al ve yeni kovandaki kata koy.Kata koyduğun arılara biraz su püskürt malüm yaz dönemindeyiz hava sıcak.Bu şekilde iki gün arılar kalsın 2 ci gün öğleden sonra arılar birleşmiş olur ve kattaki yalancı analar ya ölmüş olur yada analık rolünden vazgeçerler.Mümkünse bu işlemi yapacağın kovan ağaç gölgesinde olsun güneş altında olmasın ki kattaki arılar sıcaktan bunalmasın.Kovanın altında havalandırma deliği yada polen tuzağı olmasına yani alttan temiz hava gelmesine önemle dikkat ediniz ben böyle yapıyorum her zaman olumlu sonuç oluyor.

önemli olan öncelik misfirden ziyade ev sahibinin buna hazır olmasıdır,misafirperver değilse o ana arıya istediğiniz makyajı yapın kabulu zordur, bir hafta anasız ve memeleri temizlenmiş vaziyette bekleyen bir koloniye yani ana verdiğinizde kabülü yüzde 90 dır…