Balı ne zaman sağmalıyım?

Kütahya domaniç bölgesindeyim. Acemi arıcı olarak bu işi yapmaktayım. Burada bal sağımını ne zaman yapmalıyım?

Peteklerin en azından 3te 1i sırlanmışsa bal gelişi durmuşsa ve petekleri yan çevirdiğinde bal su gibi akmıyorsa sağım yapabilirsin.

Esas bal akımı bitmiş yarısı bile sırlanmamış olabilir ama açık bal yoktur.
Ozamanda sağım yapmalısınız değilse o kalan ballarda gider.
Önemli olan esas bal akımının bitip bitmediği.

peteklerin genelinin sırlanma durumu iyi 3 te 2 civarında. Anladım. Bal gelişinin durduğunu nasıl anlarım?

Geç kalmakta bal tüketilmesine sebep olan bir durum mudur? Esas bal akım zamanının bittiği nasıl anlarım?

Yunus kardeşim bende kütahyalıyım ve hatta domanıçden sayılırım :wink: Şenlik köyünden ben bu hafta sonu gidip bakacağım bakalım nasıl durumlar sonra sanada söylerim.

Memnun oldum :slight_smile: bende böçendeyim. Buralarda eylül ortalarına bırakıyorlar. Ağustos 15 te ne olursa olsun sağım yapmamı söyleyen oldu. Bende bilemiyorum tam olarak zamanını. Haberdar ederseniz çok memnun olurum.

dostum 15 ağustasda dedikleri gibi almak gerek yoksa iş sıkıntıya girebilir evet eylüle bırakıldıgı dağru babam öyle diyorda eylüldeki bal çam balı olur bizim buralarda bence almak

gerek sonra arı kendisi yiyecek bulamayınca baldan kullanıp eldeki ballarıda kaybedebiliriz :wink:

birse sizin oralarda bal ormanı projeleri vardı değilmi nasıl faydası oluyormu ?? Ne diktiler ormana kestane filanmı ?

Anladım üstadım teşekkür ederim. Buralarda sırf çam yok zaten çokta çam yok. Çiçek ağırlıkta. Bugün baktım sırlama oranı çok değil, çıtayı aşağıya doğru çevirince akma da yok. Ağustosun 15 ini bekleyip alayım öyleyse. Zira dediğiniz gibi riske girebilir :slight_smile:

Onunla ilgili haberi bende okumuştum ancak gördüğüm ve yakınlarda konuşulan bir durum olmadı. Detayla ilgili bir şey öğrenirsem haberdar ederim.

Merhaba arkadaşım en kesin yöntem reflaktormeter ile icersindeki suyu olcmenizdir su oranı en az % 20 nin altın da olmasi gerekir 2.yöntem ise 1. Yontem kadar kesin olmasada cok fazla yaniltmaz balli citayi kaldirip yan sekilde tutun ve sert sekilde 3 defa petek assagi dogru sallanir eger tek damla bal dahi disari damlar ise bu bal henüz kurumamis su orani cok yüksek demektir.su orani yuksek bal zamanla ekşir. Eger balı sabah erken saatlerde alirsaniz su orani % 1 assagida olur aksam uzeri alinan bala göre bunun sebebi ise arilar sabaha kadar kovanda bali kurutma islemi yaparlar ucusa basladiklarinda ise kovanin nem orani degistiginden dolayi bal havanin nemini alir.

SM-G935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Merhaba arkadaşım en kesin yöntem reflaktormeter ile icersindeki suyu olcmenizdir su oranı en az % 20 nin altın da olmasi gerekir 2.yöntem ise 1. Yontem kadar kesin olmasada cok fazla yaniltmaz balli citayi kaldirip yan sekilde tutun ve sert sekilde 3 defa petek assagi dogru sallanir eger tek damla bal dahi disari damlar ise bu bal henüz kurumamis su orani cok yüksek demektir.su orani yuksek bal zamanla ekşir. Eger balı sabah erken saatlerde alirsaniz su orani % 1 assagida olur aksam uzeri alinan bala göre bunun sebebi ise arilar sabaha kadar kovanda bali kurutma islemi yaparlar ucusa basladiklarinda ise kovanin nem orani degistiginden dolayi bal havanin nemini alir.

[quote author=yigitomac1985 link=topic=13510.msg297623#msg297623 date=1501652808]

/quote]

İlk dediğiniz yöntemi ölçme imkanım yok. İkincisini ise dün denedim. Sert bir şekilde bunu yapmadım ancak akmada yoktu. Bu durumda sırlanmış olmasına bakmadan alabilir miyim? Birde sağımı sabah mı yapmak daha iyi olur?

Sagım sabah erken saatlerde yapılır.sert sekilde petegi sallamanız gerekir hafif sallama ile olmaz.damlamaz ise sagım kapanması beklemeden yapılır

Anladım teşekkür ederim

Sağımın sabah yapılmasının nedeni petekleri süzünce süzülmüş petekleri kovana gün batımında yalatmak üzere bırakmaktır.

Benim süzme imkanım yok. İki kovanım var zaten şuan bunun için süzme makinesi almayı düşünmüyorum. Bu durumda akşam üzeri sağım yapmamda bir sakınca olur mu?

Akşam üzerine fazla kalmayın tarlacıların hepsi kovanda olacağı için fazlaca saldırıya uğrarsınız.