Bizim gibi hobi arıcılık yapanlar için kolayca bal süzülebilecek bir yöntem var mı?
Eğer bir öneriniz var ise; bu soruyu ik seçenekli olarak düşünelim,öyle yanıtlayalım.
1-Kararmış,tekrar kullanılmayacak petekleri nasıl süzebiliriz?
2-Tekrar kullanmak istediğimiz petekleri nasıl süzebiliriz?
Amatör makine fiyatları çok uygun.
Halil bey; ev ortamında, basit, pratik bir yöntem var mıdır acaba? diye bu konuyu açtım.Hani az miktarda balımız var,diyelim.Hatta demiyelim.Bu gün itibari ile petek balı eve çıkardık ilk kez.Yarıyı geçmiş sırlanmışlık düzeyi.Anlayacağınız asıl mesele bu. :-*Petekleri ve çıtaları bir daha kullanmayacağız.Şu anda makinamız da yok.İlerisi için mutlaka bakılacak tabi.
Petek kullanılmayacaksa.
Hiç dert etmeye gerek yok.
Her 2 yüzeyi kaşıkla kazıyın temel peteğe kadar.
Tamamdır.
Tabakta da mumları tabağın yüksek kısmına çekin.
Bal ortada toplanır.
Ha şöyleee.İşte pratik ve hemen uygulanabilir bir çözüm.Petekleri kesip kesip toplamıştım tabağa.Az sonra gidip kaşıkla sıyırırım,olur biter.
Teşekkür ederim.İyi geceler.
Sayin Velibey.
Bali makine olmadan petekden suzmeyin cok yontemi var.
1.Makine yoksa citadaki balli petekleri hisselere bolerek telli cunanin icerisine koyun ve ustune agir bir esya.Ve sicak bir oda.Bu bal yarim gune suzulub altdaki kaba dokulur.
2.Citanin bir yuzunu sir bicaki ile acib yuzu asagi kaba koyun.10 saatden sonra o biri uzunu acib o yuzune yoyun.(Ama bu ilsem sicak bir odada yapilmali.)
Kolay gelsin.
Nebi kardeşim, teşekkür ederim.Söylediğin yöntemlerde uygulanabilir.
Merhabalar,
Eskiler balı süzmek için derince bir sininin içerisine peteği koyar, sırlanmış yüzeyi sıcak bıçakla kesip aldıktan sonra merdane ile ezerek balı çıkartırlarmış. Bilgilerinize…
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=obo8QV7brE0
http://www.youtube.com/watch?v=qZcbQ3JmimI&NR=1&feature=endscreen
bu videoda basit ama kullanışlı bir makina yapmışlar.
uğraşılsa yapılabilecek bir alet.
Mucitlerimiz şuradaki temizlik setinin mekanizmasını bal süzme aparatına uyarlayabilecekler mi bakalım?
Hüseyin bey, bal süzme aparatı nedir, merak ettim :-X
Bize petek sağlam lazım, buda merkez kaç sistemi ile mümkün, sıkarak değil
bu da merkez kaçla çalışıyor zaten. dikkat edin…yukardan bastırınca dönme kuvveti yaratıyor. sıkma ile tabii ki işimiz olmaz. olmadı eşinize sorun bu yeni tip temizlik aletlerinden mutlaka haberi vardır. mekanizmasından istifade edilebilir sanıyorum.
aparat, makine gibi…
Mümkün de, ne gereği var, süzme makineleri zaten oldukça basit
Elektrikli vidalamalar yaygın değilken marangozlarda otomatik tornavidalar vardı.
Vidanın üzerinde tornavidayı bastırıyorsunuz. Uzun kol dönerek sapın içine doğru hareket ediyor, serbest bıraktığınızda yayın etkisiyle eski haline dönüyordu.Bulabilirseniz bir deneyin isterseniz.
Bu sistem ile bal peteklerini çevirmek teknik olarak mümkün ama kullanılamayacak kadar zor.
hareket edeceği strok az, o kadar mesafede çok dönmesini sağlamaya kalksak, dişli hatvesini azaltmak lazım o zaman da gereken güç artar,
Bisikletin vites sisteminimi uyarlasak, napsak
Buradaki kayış kasnak yerine koyalım senin bisiklet vitesini, ama shimano olsun ;D
http://collections.infocollections.org/ukedu/en/d/Jr0032e/8.html
Makinasız bal süzmek mümkün ancak verim nasıl olur peteklere ne kadar zarar verir.
Dimyata pirince gitmek iyi fikirde evdeki bulgur daha değerli
İkili süzme makinası 250 ile 300 lira arasında bir fiyattan satılıyor.
Bende amatör olarak yapıyorum bu işi ikili süzme makinası aldım işimi bol bol görüyor.
hiçi uğraşmaya gerek yok.
Ben de öyle diyorum da, dayanamıyorum işte
Tek kovandan aldığım yaklaşık yarısı sırlanmış ve esmerleşmiş 3-4 çıta balım var.
Bunları benmari usulüyle ayrıştırıp tüketsem olur mu?
Süzme makinem yok.