Balmumu Deyip Geçmeyelim

Balmumu:
Kozmetik ve parfümeri üretimnin vaz geçilmezi balmumu,özellikle evde yapılacak krem ve maskelerde de kullanılmaktadır.Bu amaçla hazırladığımız balmumları damıtılarak her türlü asrtık maddeden arıtılarak saf hale getirilmiş ve kullanıma hazır edilmiştir.
Balmumu ile evde rahatlıkla kendinizin hazırlayabileceği krem ve maskeler için ……….sayfaya bakınız…
Balmumunun Kullanıldığı diğer Alanlar
Balmumunda, degisik oranlarda, monoesterler, diesterler, triesterler, hidroksi ve poli esterler,
asit ve poliesterler, uzun zincirli hidrokarbonlar, ve uzun zincirli yag asitleri bulunmaktadir
(Schmidt 1997).
Bal mumu, aricilik sektöründe temel petek yapiminda, marangozculukta agaçtan
yapilmis esyalarin parlatilmasinda, parke vernigi yapiminda ve boya endüstrisinde çesitli
amaçlarla kullanilir. Küçük heykel ve biblo endüstrisinde, madeni kap ve sise kapaklarinin
yapiminda yine bal mumundan yararlanilir. Ayrica isik kaynagi olan mum üretiminde,
parfümeri endüstrisinde, kozmetikte dudak boyasi yapiminda kullanilir. Bunlarin yaninda
insan sagligi açisindan çesitli merhem türü ilaçlarin yapiminda, ayrica yüz kremlerinin
yapiminda ve disçilik alaninda da bal mumunun kullanildigi bildirilmektedir (Sönmez ve Atlan
1992; Schmidt 1997; Krell 1996).
Çizelge 2. Balmumunun Kimyasal Yapisi.
Table 2.Composition of The Bees Wax.
Kimyasal Madde (Chemical Component)
Oran (%) Rate(%)
Monoesterler (Monoesters)
35
Diesterler (Diesters)
14
Triesterler (Triesters)
3
Hidroksi ester ve Poliester (Hydroxy & Poly esters)
12
Asit ester ve Poliester (Acids & poly esters)

Birincisi Bal mumunun (Petek) 65 derecede eridiği ve dolayısı ile yararlı olmadığı konusunda açılayıcı bilgi vermek istiyorum.Bal mumu tarihin çok eskilerinde beri birçok hastalığın iyleştirilmesinde kullanılmıştır.Özellikle sindirm sistemi ile ilgili hastalıklarda.Ayrıca yoğunluğu dolayısı ile vücut içindeki birçok zararlı mikroorganizmaları üzerine toplayarak zararsız hale getirme özelliği var.
NOT:
Bu Yazı Çeşitli İnternet sitelerinden derlenerek Buraya eklenmiştir.

Balmumu,kozmetik sanayinde çeşitli vücut bakım kremleri,yüz maskeleri, losyonlar, rujlar, yağlar, dudak koruyucuları üretiminde kullanılır. Mum yapımında ise dumansız ve kendine has kokusu ile daha uzun süre yanmasından dolayı çok önemli bir hammaddedir.
İlaç sanayinde ve diş hekimliğinde çeşitli krem ve merhemlerin üretiminde, bazı hapların kaplanmasında kullanılır.Ayrıca su geçirmez malzemelerde,mobilya ve zemin cilalarında, optik lenslerin parlatılmasında, sakızlarda ve mürekkeplerde az da olsa kullanım alanı bulur.
Ama asıl kullanım tabiiki arıcılıktır. Çünkü balmumu, arıların bal doldurdukları peteklerin ana hammadesidir. Fakat tüketilen petekli ballarla birlikte bu değerli ürün de ziyan olmaktadır.Balmumun içine, tebeşir, iç yağı ve kola gibi maddeler katılınca bunların tesbiti çok güçtür. Sarı balmumu parke cilalamasında, heykel, bazı boya ve mum yapımında kullanılır. Saflaştırılmış, temizlenmiş beyaz balmumu ise ilaç sanayiinde, kremlerin yapımında kullanılır. Kiliselerinde yakılan mumlarda en az %32 oranında balmumu bulunması gerektiğinden mum yapma sanayiinde de ciddi miktarlarda kullanılır.Bazı bitkiler, arının petek için yaptığı balmumuna benzer bir madde salgılar. Bu salgılanan madde özellikle mum ağacı denen bazı palmiye türlerinde fazla olur ve toplanır. Bitkisel balmumundan sabun ve mum yapımında istifade edilir.Arıcılıkta eski peteklerden elde edilen balmumu tekrar kullanılabilir. Balmumu elde etmek için, önce petekler baldan ayrılır. Sonra kaynar suya atılır. Yüzeyde toplanan balmumu alınır. Balmumunun ergime sıcaklığı 62-65 °C’dir. Bu nedenle eritildiğinde su üzerinde toplanır. Balmumu arılar için zararlı olabilecek bazı hastalıklar taşıyabileceğinden Türkiye’deki standartlara göre temel petek yapımında kullanılacak balmumunun 110 oC’da 12 saat süreyle sterilize edilmesi gerekmektedir
NOT: bu yazı çeşitli internet sitelerinden derlenerek buraya eklenmiştir.

merhaba; ben bu sektörden değilim , bi çalışma yapmak için balmumu almam gerekiyor. istanbul da nerede satılır bir türlü bulamadım. rica etsem bana yardım edebilir miydiniz acaba?

çok teşekkür ederim

…yasemin…

Sayın Yasemin 1907
Merhaba da ben bu sektörden değilim diyorsunuz 10 kolonim var demişsiniz.
sizde bu sektördensiniz petek aldığınız yerlere sorarsanız kolay ulaşırsınız.
Saygılar.

bulundu , çok teşekkür ederim

Ne çabuk bulundu hayret…

Değerli arıcı arkadaşlarım, temel petek fiatları hakkında bilgisi olan varmı? Bugün birlik başkanı bir araştırma yapmış toptan alım kilo 15 tl.
Çok uçuk bir rakam gibi geldi.Firmalar arası ençok 2 tl oynasa yinede bana fiat çok yüksek geldi.

Dikkatinizi bir konuya çeksem.

Petek fiyatları 12 TL. iken petek-balmumu değişimi 2 TL. idi. Ancak siz petek almadan mumunuzu vermek isteseydiniz 7 TL.'den alıyorlardı yaklaşık olarak.

Petek fiyatı 17 TL. oldu ve değişim 4 TL. oldu. Siz mumunuzu satamıyorsunuz üstelik. Fiyat yükselmesi ham balmumu yokluğuna bağlanıyor ya o halde buyrun size mum ama kar tatlılığı o kadar artmış ki değişimde de fiyat artışı yaratılmış.

İktisadi kurallarla açıklanamayacak bir durum var gibi…

Almayalım bakalım ilk başlarda, elimizdeki envanteri son damlasına kadar kullanalım.

Talebi arttıran biraz da bizleriz. Geçen yıl o kadar yüklenildi ki, herkesin stoğunda geçen yıldan kalan petekler yok mu?

Sonbaharda 35 kg mum verdim petek firmasına.O zaman bizim beş kilo buharlaştı.Eskiler kendi peteğini kendileri basarlardı.Halen de yapan arıcılar var.Galiba bu işi kendimiz yapacağız.Eski petek basma makinalarının modernizasyonu gerekecek biraz.

Şu işe bi el atında bizde kendi peteğimizi imal edelim.

1940 - 1950 li yıllarda grup köyleri sistemi gibi bir uygulaması varmış.
Bu köylerin birisinde de petek çekme makinesi bulunurmuş.

Bunların çoğunluğu köy öğretmenini gözetiminde bulunurmuş, bu makinelerle arıcılar kendilerine yetecek kadar soğuk petek çekerlermiş.

Silindirli olan bu makinelerden kıyılarda bir yerde kalanlar belki vardır.
İsteyen arıcılar kendi hastalıksız balmumlarından petek çekbilseler iyi olurdu.

Bizim toplumsal olarak bir handikapımız var.

İlk başta yeniliklere çok direniriz. Bir süre sonra da eskiye ait ne varsa hepsini bir kenara bırakarak, yeni olan şeye herkesten çok sahip çıkarız.

Çocukluğumda her çiftçi, tarlaya ekeceği buğdayın tohumluğunu bir önceki yıldan kalan buğdaydan yapıyordu.

İrili ufaklı olan ve herhangi bir seçmece yapılmayan bu buğdayların tohumluk olarak kullanılması verim düşüklüğüne yol açıyordu.

O dönemde birileri çok mücadele etti, devlet desteğiyle de köyün dışına taştan bir bina yapıldı.

Buğdayı büyüklüğüne göre ayıran bir makine kuruldu. İlaçlama aparatı da vardı.

Köyle elektrik yoktu, sanırım jeneratörle çalıştırılıyordu.

Bahsettiğim zaman dilimi 1970 li yıllar.

Bu bina 10 yıl sonra köy çocuklarının en güzel oynama alanı haline geldi. Oyun parkı gibi kullanıyorduk.

Çünkü ilçede ilaçlanmış, selekte edilmiş hazır tohum satılıyordu artık.

Sonuçta gelinen nokta, kendi tohumunu üretmesini bilmeyen çiftçiler şeklinde.

Aynı süreç arıcılıkta da yaşanmış malesef. Bundan 30 sene önce basılmış olan kitaplarda, arıcının balmumundan nasıl petek yapacağı bilgisi ayrıntılı anlatılıyor.

İlginç olan şey ise şu: Teknolojiyi bize satan ve bizim de her fırsatta öykündüğümüz batılılar, hala eskilerini muhafaza ediyorlar.

Arıcılık ekipmanı satan bir çok siteyi gezdiğinizde, arıcının kendi imkanlarıyla balmumundan petek yapma aletlerini görüyorsunuz.

Bir çok amatör arıcı para da vermiyor, kendi atölye imkanlarıyla yapıyor bu tür ekipmanı.

Geçtiğimiz yıllarda bu konuyu beyazkovan forumda ayrıntılı tartışmıştık.

Genelde böyle bir şeye muhalif olanların gerekçesi, maliyet hesabı oluyor.

Hani bir sürü uğraşmaya gerek yok, 4 tl verirsin kilo başına temiz temiz mumunu alırsın noktasına geliyor arıcılar.

Fakat balmumlarındaki kalıntı miktarı ürkütücü noktalarda. Her türlü üretimin ayrıntılı denetlendiği batılı ülkelerde bile, balmumlarındaki kalıntılar insanı şaşırtıyor. Hiç bir denetimin yapılmadığı ülkemizde durum nasıldır acaba?

Eninde sonunda, temiz olduğundan emin olduğumuz kendi balmumumuzla petek üretme aşamasına geleceğiz diye düşünüyorum.

Valla ben kendi peteklerimi basmak için bir almancı abinin sitesinden kopya çekerek kalıp yaptım bile hatta denemem bile başarılı biraz zahmetli oldu ama elimde yeterli mum yok.Deneyimli ustalarada kalıbı onaylattık ve onlara da yapacağız.

Abi mumlar benden. Dök ve çıkanı bölüşelim. Nasıl teklif?

Halil abi gayet güzel oldu ancak biliyorsun bu siteye foto ekleyememe gibi bir kabiliyetim var yani beceriksizliğim lazımsa bir tanede sana yaparız olur biter.

Bir canlı forum daha yapalım o zaman. Siteye nasıl resim eklenir? başlıklı bir forum…

Arı kolonilerini yönet ve gel resim yükleyeme…

Gaz yendi mi acaba?

“1940 - 1950 li yıllarda grup köyleri sistemi gibi bir uygulaması varmış.
Bu köylerin birisinde de petek çekme makinesi bulunurmuş.”
Konuyu biraz açıp Fikir edinsek.Grup köyleri ne güzel.Bilinçlenme ve dayanışma duygusu.Köy enstitüleri anlaşılıyor.İşin içine siyasetimsi davranışlar çomak sokmasa düşünün köyden şehire göç ve ihmal olurmuydu.
" Memleketin efendisi;gerçek üretici olan köylüdür.M.KEMAL"

Silindir tipi makinadan ne kadar aradıysam bulamadım. Nette yada elden satış yapan yerleri bilen arkadaşlarımız varsa fiyatıyla birlikte yazarlarsa memnun olurum.

Böyle bir şey var…Benim çok kovanım yok.Olsa alırdım…
http://www.ebay.de/itm/Mittelwandgiesform-wassergekuhlt-Wachspresse-Deutsh-norm-Grose-350-x200-mm-/181175150855?pt=Spezial_Landwirtschaft&hash=item2a2ee16907

Bak birde bu var fikir olsun diye çok basit ve güzel eğer yanmaz silikonu bulabirsek her şekilde bunlardan yapar ister 1 kovanı ister 20 kovanı olsun bu idare eder diye düşünüyorum.