Balmumu verimi hakkında kayıt tutan varmı ?

Değerli arkadaşlar.

Hepimiz bal üretimimizi biliyoruz. Toplam ne kadar? Koloni başı ne kadar?

Biliyorsunuz balmumu çok değerli bir ürün.

Merak ediyorum.

Bu ürünü arılığında ne kadar ürettiğini, senede kaç kg balmumu eline geçtiğini, bu ürünü ne şekilde kullandığını kayıtları ile söyleyebilecek var mı

Aramızda?

Değişken veri…

Bala benzemez ki…

Özellikle işletme doygunluğuna koşan bizler kıyamıyoruz eritmeye…

Üstelik kararmışların bile piyasası var burada…

Kapana koymaya alıyor yeni başlayanlar. ;D

10 kabarmış kararmış peteğe 1 kg. temel petek… :slight_smile:

Halil abi, fazla verme kavaklığın karşısı kapanla dolar :wink:

Ben niye vereyim yahu?

Kahvede pazarlık yapıyorlardı, güldüm geçtim.

Hüseyin kardeşim, Arıcılar ser verip sır vermezlermiş yeni yeni öğreniyoruz, malum, çaylağız biraz :smiley:
Ben asker bavulu gibi düşeyim hemen :wink:

50 kovan arıdan (Amcamın mumlarda dahil dahil) 26.5 kg eritimiş mum elde ettik…
Bütün çerçeveler dahil eski, yeni, siyah sarı ne varsa. Kötü olan eritilmeden önce yazdiğim kilo notunu atmışız
sanıyorum 50 kg civarındaydı tahmini olarak…

Kabartılmış petek stoklamamanın cezasını da çektiğimizi de belirteyim bu arada…

İnşallah toplanan verilerle iyibir netice çıkar… Tabiki arıcı arkadaşların paylaşımına bağlı…

kolay gelsin

Halil ağabey. Değişken veri olabilir ama en azından koloni sayısına göre bir fikir verir diye düşünüyorum.

Çok fazla balmumu kaybediyoruz.

Şefik ağabey.

Oldukça yüksek bir miktar olmuş sizinki. Umarım ilerde daha çok olur.

Tabi kabarmış kullanılabilr çerceveleri eritmeden.

Peki bu mumlar ne şekilde değerlendirildi?

Bu arada ser verip sır vermeyen, paylaşmak istemeyen ile işimiz yok. Varsın onlar bizim paylaştıklarımızdan faydalansın.

Bu şekilde davrananlar yüzünden bazı şeyleri eksik yapıyoruz. Ama onlarıda düzelteceğiz. Konuşmayanlarda takip ediyorya o yeter.

Bu arada ben sizinde geçenlerde bahsettiğiniz anketi oluşturmaya başladım. Forumda başlık açacağım. Sizce eksik ve olması gerekenleri orada belirtirseniz sevinirim.

Amca oğlu Eski kabartılmış mumlara, yeni mum gibi yumurta atılmıyor, kabrtılmıyor diye eritti
Dedim ya, acemi olduğumuzdan birşey bilmediğimizden di,
Şimdi benimkilerin hepsini güzelce tasnifledim. 8)

Nasıl değerlendirdiğimize gelince,
Takas yapıp kilo basına 3 TL fark vererek yenisini aldık.
Zaten eritmenin pek faydası olmadı, zahmetine değmez, diyelimki;
10 kğ eritilecek mumun var ,takasla 5kg Yeni mum + 15TL para verip alıyorsun. hemen hemen aynı şey.

Eritme işlemi de başlı başına eziyet, tabiki çok olunca, iki gün odun ateşi ile epey kızardık :smiley:
Mum heykel yapmak istersem o zaman güneş ışığı ile eritme aleti yapacağım kısmetse, Hem ağaçlara zarar vermemiş ve çevreci olmuş oluruz…hem de zamanı değerlendirmiş oluruz…mum heykel çalışmalarını yapan arkadaşlar burada paylaşmışlar güzel de olmuş ellerine sağlık…

Anketi sadece bulunduğunuz bölgeye göremi yapmayı düşünüyorsunuz?
(Genellersen benim gibi hüsrana uğramandan korkarım… :smiley: )
İnşallah, katkımız olursa memnun olurum…
Bu sitede, sizin de emekleriniz çok, belki sizi dinlerler bilgi paylaşımında bulunurlar…

Mumun posasının ne işe yaradığını bilen var mı, bu konuda herhengi bir yazı veya uygulama bulamadım…
Besin yönünden değerini muhafaza ederse, gübre gibi kullanılabilir mi, Hayvan yemine katılır mı vs…
Bilmekte fayda var, israf etmemek adına…

Kolay gelsin Allah yardımcınız olsun…

sevgilerimle…

Hüseyin basri bey,
5 yıldır 40-44 kovan kovan arı ile çalıyorum. Bunlardan yılda 10-12 kg eritilmiş balmumu elde ediyorum.
Yaz dönemi bozulacak eski petekleri ballıklara alıp, bal süzümünden sonra peteklerden çıkan sırlar ile
birlikte eski petekleri bozup eritiyorum.
Elde edilen balmumunu petek satan bir esnaf arkadaşıma verip yerine yeni petek alıyorum.

Şefik ağabey.

Anketi açtığım arıcılık kursuna katılan, daha önceden arıcılık yapan kursiyerlere yönelik yazılı bir test gibi düşünüyorum.

Müzede olmam dolayısı ile gelen arıcılara da bu anketi doldurtabilirim.

Anket içeriği ile ilgili çalışmayı henüz bitirmedim. Yarın tatil günüm ama bitermi bilmiyorum.

Kısa bazı sorular soracağım.

Gerekirse o anketi blogumda word dosyası olarak paylaşıma açıp doldurmak isteyenlerin bana mail atmasını rica edeceğim.

Yada her hafta bir soru olarak bloğda anket uygulamaıs yapacağım.

Elbette zorlukları olacak. Şu sakin zamanlarda alt yapıyı kurabilirsem gerisinin geleceğine inanıyorum.

Ancak herkesin bölgesel uygulamalarını yazacağı uzun bir form olmayacak. Bir başlanıç çalışması diyelim.

Mumun posası harika bir yakacak oluyor uzun süre yanıyor. Bunun dışında herhangi bir hayvan yemine katılmıyor sanırım.

İngilizce bir araştırmada eritmeden sonra kalan artıkların, bazı maddeler katılarak cila benzeri bir karışım yapılarak ahşap korumada kullanıldığını

okumuştum. Ama o pdf dosyası nerde bilmiyorum . Bulursam paylaşırım.

Gürsel Ağabey

Paylaşımın için teşekkürler.

Teşekkürler H.Basri kardeşim,
Allah yardımcın olsun…
Kolay gelsin.

Bu mum üretme işi her sene aynı olmaz.

Çok arı ölümü olduğu seneler mum üretimi fazla olur.

Bir senesi 40 kilo kadar mum eritmiştim.

Geçen yıl hiç olmadı mum üretimim.

Bu sene olacak gibi …

Haklısın Zafer kardeşim, benim yazdığım kilonun içinde sönen kovanlarınkilerde vardı,
yazmayı unuttum, sizin yazıyı okuyunca hatırladım…ihtiyarlık zor zenaat :smiley:

Fakat, kilo orantısı pek farketmiyor, eritilmiş ile eritilmemiş arasında, yaklaşık %50 gibi,

selam ve sevgiler.