Barış BAYSAL Arılığı

Bakire bir ana arı olan kovanda baharda bu ana arı nasıl değiştirilir yahu…

Ben mi dölleyeceğim yumurtayı? :smiling_face:

HB

Acaba neden(neye) itiraz etti diyordum ;D ;D ;D

siz diyorsunuz ya arıcı ağzını ayırmayacak diye

sorunlu koloniler işaretlenecek

not tutulacak

erken ilkbaharda kapalı açık yavrulu verilecek

bunları tek tek söyledikten sonra.

arıcı forumda neden vakit kaybederki. :wink:

Buna ana arı değiştirme denir mi be

HB

Halil bey,

benim söylemeye çalıştığım şey

sonbaharda bakire ile kışa giren koloniler

bahara çıktığında,bu bakire ananın döllenemeyeceği.

erol beyin ifadesiyle bakire varken,açık yavrulu verdiğimizde yeni ana yapmaz demesi.

ben bunu merak ettim doğrusu,açıklığa kavuşturursanız sevinirim.

Barış beyin kolonisinde aslında böyle bir sorunda yok

ana arısı küçülmüş yumurta yokmuş

yeni ana yapıldığını bu ana arının çiftleşemeyeceğini söylemiş

bende, içerde bakirede olsa kışı çıkarabileceğini söyledim

baharda değiştirirler dedim,

eğer bu söylemlerim hatalı ise

sizin bunu düzeltmeniz gerekiyordu zaten

düzeltmiş oldunuz.

teşekkür ederim :slight_smile:

İbrahim abi

Sanırım durum biraz daha netleşti.

Şimdi farz edelim ki sonbaharda kolonide çiftleşmeyen
bir ana var ve koloni bu bakire ana ile kışladı bahara da bu bakire
ana ile çıktı bu ananın atacağı ilk yumurta dölsüz olacak.

Yani ana arı yalancıladı.yalancılayan bu ana arı birdaha da
çiftleşmez.

Diyorum ki bu koloniye açık yavruda versek yenileme
zahmetinde bulunamazlar artık içerde yalancı da olsa bir ana var.

Sonuç: bu koloni kendi kendini bitirir.

Erol bey,tamamdır sorun yok.

arıcının burada devreye girmesi gerekiyor zaten

bakire ana olduğunu bildiği koloniye, ilkbaharda müdahale etmeli.

aksi halde tabikide sönmeye mahkumdur.

Yeni analardan bu zamana kadar yalancılayanı görmedim. Yalancı yumurta atan arı işçidir. Ya çiftleşir yumurtlar, ya da kaybolur. Ana arıyı görüyorsanız yalancıladı diyemezsiniz.

Benim itirazım şuraya idi.

Başka iletiler ile bütünlük sağlamaya çalışmadan…

Yavru girilirse süt verme kapasitesini tüketmemiş işçi arılar varsa elbette Meme yapar ve değiştirir tabi ki o ana arıyı ordan uzaklaştırmak şartı ile.

Ama hiçbir şey yapmadan Bakire ve yalancı yumurtlayan bir ana arı nasıl değiştirecek kısmına idi benim itirazım. :smiling_face:

HB

http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/04/05/df33e35858c44536c98fb0afebe358ac.jpg

murat bey

Yalancı ana var.
işçi arı yumurtluyor.

birde yalancılayan ana var.
Gerçek ana ama yumurtası dölsüz.
çiftleşmemiş

yalancılayan ana düzgün ve tek tek yumurta atar.
resimdeki yumurta atma şekli işçi arının yumurtlamasına
benziyor.

bu koloni yalancıladı, anayı öldürüp dışarı attı ve koloni söndü

Kovanda yalancı ana yumurtası görüyorsanız ana arı çıkardığını da biliyorsanız ana arıyı görmeye çalışın.

Anayı görüyorsanız çiftleşip yumurtlayınca düzeliyor kovan içi.

Çiftleşmedi diyorsanız, öldürecekseniz , bakın sperm kesesine çiftleşmiş mi çiftleşmemiş mi.

Murat bey
Siz hiç bir ana arının yalancıladığını gördünüz mü?

sperm kesesine bakarak nasıl anlıyorsunuz.

döllü yumurtlayan ana ile dölsüz yumutlayan ana
arasında ben fiziksel olarak bir fark görmedin.

Öncelikle teşekkür ediyorum,Halil bey

açıkçası yanlış yönlerdirme yaptığım ortada.

Kendileri değiştirir değilde,müdahale edilerek ana yaptırmanız gerekli,demem gerekiyormuş.

yukarıdaki iletilerde görüş ayrılığı olsada

Koloni içinde gerekli şartlar mevcutsa,müdahale edilerek,yeniden ana yaptırılabileceğini netleştirmiş oldunuz.

benim kafamı kurcalayan husus buydu.

Ana arının yalancıladığını görmedim sadece yaşlanmış ana arının erkek yumurtladığını gördüm.

Tekrar ediyorum; ana arıyı görüyorsunuz ve çerçeveler yalancı yumurta dolmuş görüyorsanız bu ana arının yalancıladığı demek değildir. Ana arı yumurtlamaya başlayınca o sorun kalkıyor. Yaşlanmış bir ana arı dölsüz yumurtlar o ana arıda fark göremezsiniz. Ana çıkmış 1 ay geçmiş kovanda yalancı yumurta var sizin aldandığınız nokta burda ana arı var ve döllenmemiş ama yumurtluyor düşünceniz.

Ana arının iğne kısmına yakın yerde sperm kesesi vardır. İğne tarafından tutup çekersiniz 1 mm çapı kadar bir parça var. dölsüzse şeffaf olur, döllüyse beyaz renkli.

Kaynaklarda ana arının 3-4 hafta boyunca şu veya bu nedenle döllenememesi durumunda döllenme isteğini kaybedeceği, çiftleşme organlarının işlevini yitireceği, devam eden süreçte ise dölsüz yumurtlamaya başlayacağı bilgisi var.

Ben de bir soru ile ilavede bulunayım.
Ana arısı olmayan bir koloni vardı. Yumurtayı kesmişti kontrol ettim anası yoktu.

Çiftleştirme kutusuna almış olduğum ve çok sevdiğim bir ana arıyı (siyah renkli boylu poslu yığılca anası diye almış olduklarımdan olabilir. Çiftleştirme kutusunda harika yumurta atmıştı.) Bundan 20 gün kadar önce de bu ana arıyı anasını kesmiş olan bu kovana verdim kafesle, 2 gün geçince kafesi açtım ve düne kadar da ellememiştim.

Dün baktığımda tüm yavruların erkek gözü olduğunu gördüm. kapalı açık yavrular vardı.
Ben de yalancıladı demekki dedim. Yan kovana kat koydum, araya gazete serdim. Bu kovanı kıaldırdım yerine boş bir kovan koydum, bu kovanı da uzak bir yere götürerek naylon üzerine silkeledim. uçan uçtu eski yerine gitti, kalanlara bir baktım bir de ne göreyim, bizim ana arı orda geziniyor.

Şimdi bu nasıl oldu? kovanda hem ana arı var, (bildiğim yumurtlayan bir ana) hem de yalancı ana mı var? Aynı göze 3-5 yumurta da olduğundan yalancılama kesin.

Nasıl oldu?

Ana arısız kalıp yalancılamış ( Erkek yumurtlayan işçi ) koloniler yani ana arı verilse de bir müddet işçi arılar yumurtlamaya devam ediyor.

Ana arı yumurtlamaya başladığında düzen normale dönüyor.

Erken baharda ana arısı dölsüz kolonilere ana arı imhasını müteakip günlük yumurta vererek ana arı yaptırılsa bile verimli olmayacağını da değerlendirmek lazım.