Barış BAYSAL Arılığı

murat bey

ayrıştığımız kısım şurası

farz edelim ki yeni anamız yumurtadan çıktı
Çeşitli sebeplerden dolayı çiftleşmedi…
ve bu ana bir süre sonra sürekli dölsüz yumurtlar .

Benim başıma geldi bizzat yaşadım.

Hani derler ya yeni ananın yumurtaları kapanmadan
o ana satılmaz veya kullanılmaz diye. …

erken ilkbaharda dölsüz yumurtayı atar, avuç içi kadar olan yumurtalar kapanır kapanmaz başka bir kovandan açık yavrulu bir çerçeve veriyoruz.
nereden baksanız yirmi gün kazanıyorsunuz.
Diyelimki ana memeleri asıldı verdiğimiz takviyeler ile koloni zayıflamaz
Bu çıkan ananın verimsiz olacağı garantisi yoktur ciddi şüpheli olması nedeniyle en kısa zamanda hazır döllenmiş ana ile değiştirilebilir.
Sonbaharda çıkıp döllenmeyen ana için en iyi çözümlerden birisi bu yöntemdir.

Yazdığınız uygulamayı ben de yapıyorum.

Fakat 5 - 6 aylık olan işçilere verilen günlük yumurtadan ne kadar kaliteli ana arı beklenebilir?

İşçi arının yaşı önemli değil bence arı sütü üretimi için.

Arı sütü enzimlerini kullanıp kullanmaması ile alakalı.

Bugün doğmuş ve hiç yavru faaliyeti kalmamış bir kolonide 2 ay sonra başlayan yavru faaliyetine süt tedariği 2 aylık işçi arılar tarafından yapılıyor.

HB

İşçi arılar ne kadar çok genç olursa o kadar iyi ana arı yaparlar.!
Petek gözünden çıkan arıların görevleri:
1-İlk işleri çıktıkları petek gözünü temizlemek.
2-İlk hafta içinde arı sütü ifraz etmek.
3-Sonraki hafta içinde bal mumu ifraz etmek.
4-Sonraki hafta kendinden sonraki yavrulara refakat etmek,larvaların üstlerini kapatmak.
5-Kovan içi işlerine yardımcı olmak.
6-Yavru uçuşu yapıp tarlacı olmak.
Tabii bu kovan içi işlerini de açmak gerekiyordu ya.! :smiley:

Cok doğru benim de dikkatimi çekti analar küçüldü.

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

iyi ana sadece genç işçilerle sınırlı bir sistem değildir.
çevre şartları mevsim
ana üretme nedenleri
üretilen meme sayısı vb.
en önemlisi bir adet memeye düşen arı sütü miktarı
Arı davranışları her mevsim aynı olmaz yaz ayılarında olan bir olgu kış aylarında gerçekleşmez
kıyaslama yöntemi ile elimizde olan bilinenlerle arıcılık yapmak biraz eksik kalır.Bilinmeyenlerinde olduğunu her zaman düşünmek gerekir.
tabiki zorunlu olmadıkça erken ilkbaharda ana üretilmesi beklenmez
kısacası döllenmemiş ana ile arı bahara çıkar baharda gereken yapılır.

Nedir bunun kıstası?

Bu enzimler kaç kullanımlık veya süre nedir?

Bir makalede okumuştum, araştırma maksadı ile sadece tarlacı arılardan oluşturulan koloni, normal bir koloni işleyiş düzenini kurarak devam ediyormuş.

Her arı belli bir işlev kapasitesi ile doğar
bu iş yapabilme kapasitesi zamana bağlı olarak değil kanat çırpması ve yıpranmasına bağlı olarak azalır.

Şöyle açıklayabilirim ama altını çok iyi dolduramasam da.

Arı sütü üretimi yapınca daha farklı bakabiliyoruz olaya.

Kullanım miktarı ve süresini bilmek zor tabi ki.

Bu enzimlerin bitmesinden ziyade arının belirli kapasiteden sonra ihtiyat yedeği uygulaması var gibi.

Çünkü.

Kadro yapısı mükemmel olmasına rağmen süt miktarının çok olmasını beklediğiniz kolonilerde zaman zaman verim çöküşleri oluyor ki hemen yanında tırışka bir kadro sütü full doldurabiliyor.

6 ila 11 günlük işçi arıların yoğun biçimde bu enzimi kullanma isteği var ama ne zaman?

Kesin veri var elimde bu anlamda.

Ne zaman bal akımı zirve yaptı, işte o zaman.

Stoktan bal kullanarak ya da ritimli besleme ile kullanma isteği düşük.

Enzimin bittiğini anlamakta zor tabi bir arıda. Veya bitiyor mu?

Diğer bir konu ise süt üretimi koloni içinde sürekli bir eylem kuluçka varlığı sürdükçe… İlginç olan şimdi 2 ay hiç süte ihtiyaç olmaması.

Yaşa bağlı bir şey değil yaklaşımı birazda bu bakış açısı ile çıkıyor.

HB

Arilar genisleme hizini sadece stoklardaki bal, polen yerine buna ilaveten disardan gelenlere ve bu forumda bahsedildigini prk gormedigim kendi vucudunda biriktirdigi

kaynaklara gore ayarlar.bu aslinda bir nebze kaynaklarin optimal kullanimini saglama cabasidir, ari hesap kitap yaparak iyi bir ekonomist gibi kaynak dagilimini verimli

saglamaya calisir. Nakit akisi yoksa, yatirim yok. Nektar polen gelmiyorsa sut uretimini dusur.kovan balla dolu olabilir ama nektar gelmiyorsa mum ormez, demire cimentoya

yatirim yok. Kitlik cok ise hatta yaptigi yatirimlari soker baska yerde kullanir. Polen kitligi basgosterdiginde duruma gore sirayla yumurtayi, larvayi yer. Bunlardan elde ettigi proteini daha fazla ihtiyac olan noktalarda, mesela daha yasli larvalari beslemek, tarlaci arilari beslemek icin kullanmasi gibi.

Arilar nektari, poleni sadece gozlere stoklamaz. Kendi vucuduna da bunlari protein, yag olarak depolar. Bu depo ne kadar dolu ise arinin omru, sagligi, bagisikligi, sut uretimi daha iyidir.

Kadrosu kuvvetli bir kovan ile vasat bir kovan bazen sut uretimi beklediginizin tersine olmasi bence kuvvetli ihtimalle , ikisinin de saglikli kovan oldugunu varsayiyprum, kuvvetli kovandaki toplam protein rezervi ari sayisina gore , bahsettiginiz vasat kovandaki toplam protein rezervine gore

dengesinin olumsuz yonde degismesi. Onlara , kadrosu daha kuvvetli olan,verdiginiz memeleri doldurmak icin harcanak enerji ki basitce bal, polen diyelim oncelikli olarak baska yerde kullanma ihtiyaci hasil oldugu için, vasat kovan ama topyekun gida stogu dengesi daha iyi olan bir kovandan daha az sut verebilir.

Ari vucudundaki protein, yag, enerji kaynagini tuketme noktasina gelene kadar, eger bu zamana kadar olmezse elbette, kovanin nufus dengesi alt ust olursa kovandaki is bolumu ile belirlenmis butun gorevleri ya yeniden ya da erkenden yerine getirebilir.

Bakici ari, tarlaci olmasi erkenden gerekirse tarlaci ari olabilir. Mesela protein kitligi varsa, daha belirlice ari pupadan ciktiktan sonraki 4 gun beslenis sekli onun ya erkenden ya da zamaninda ya da daha gec tarlaci ari olmasini yonlendirdigi gibi. Protein kitsa kovana kaynak tasiyan ariya ihtiyac vardir, kulucka ya azaltilir ya da durumun vehametine gore tamamiyle durdurulabilir. Kovanda incelik sirasi degismistir. Eve para getiren kisiye ihtiyac vardir. Bu koloniye omru

kisalicak ari olarak geri doner. Kaliteli yuksek protrin ile ilk 4 gunde beslenirse arinin vucudundaki enerji rezervi yuksektir, yavruya , sute yatirim yapilabilir, tarlaci olmak gibi bir telasa gerek yoktur. Bu da uzun omurlu ari olur.

Kisin 2 ay sonra ari yavru besleyebilir. Cunku bu ari vucufundaki stok yonunden mevsimde 20 gunluk bir ari yasina denk gelir. Takvim yasi 2 ay ama vucut yasi 20 gun.

Onun icin poleni ne kadar kaliteli ve de cok olan yerde iseniz o kadar daha iyi arici olma sansimuz var.
Ne yerseniz odursunuz derler. Kaliteli besin sunan bir arilik, daha saglikli arilar sunacaktir.

Arı sütü salgı bezleri büyütüldüğünde ipe dizilmiş balonlar gibi görünüyor. Baştan içleri dolu, şişirilmiş balon gibi. Kullanıldıkça küçülüp, pörsümüş bir görüntü alıyor. Dolayısıyla bezlerin durumu yaşa değil, kullanıma bağlı.

Bizim bölgede polen stoğu sıkıntılı.

Sezon boyu çok güzel polen geliyor.

Ama şu ana çerçevelerde sayılacak kadar.

Gözlere doldurma o yüzden ilgimi çekiyor. :slight_smile:

Bu goze polen doldurmayi sadece Palmer yapmiyor. Baska yapanlar da var.

Sonbaharda ciceklenen bitkiler arastirilip saga sola ekilip dikilebilir. Az cok artimi, artidir.
Nektari sekerli surup ile karbonhidrat ihtiyacini bir nebze halletmisiz.
Poleni yani vitamin, protein, mineral ihtiyaci acigini bos birakiyoruz. Ya cok ucuza polen temin edep patojenlerden temizledikten sonra kullanacagiz, ya da polen zengini ariligimiz olacak, ya da polen ikamesi urunlerden faydalanacagiz.
Polen ihtiyacini karsilamanin otesinde eger bir donem cok zengin ise toplayio daha kot oldugu donemde ihgiyaca gire kullanmakta bir yontem olabilir. Denge meselesi! Ne yapildigi bilinirse olabilir.
Ama genelde ben de eger vereceksem geri, almama yonunde pratigim

Bu uygulamanın yapılış video veya görselleri var mı?

Sezonda polen toplanmasa bile sonbahar stok miktarı yine yetersiz.

Geri dönüşüm tüketim sıkıntıları olmaz ise işe yarayabilir.

http://images.tapatalk-cdn.com/16/03/06/3ae2c76c8257ec5661ba17c520aaf3ec.jpg

http://images.tapatalk-cdn.com/16/03/06/9c4482162fce480bb30059b709e503b3.jpg

Kıştan çıkan arılar.

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

barış bey öncelikle selamlar, balıkesir’ in neresinde arıcılık yapıyorsunuz? bir de kovanları yeni mi açıyorsunuz(kış çıkışı)

Balikesir merkezdeyim. Gecen hafta acmistim. Fotoğrafı daha yeni yükledim.

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çerçeve istiyorlar çerçeve kabarmış ballı olsun :smiley:

Straforun kovan icinde kullanilmasina hic taraftar degilim. Birsey bildigimden degil. Sadece sevmiyorum.

Pansiyonda kalan ogrencilerimize eva terlik almistik. Yaklasik 200 cift. Bikac gun o terliklerin kokusundan binaya girmek istemedim. Kovanda strafor gorunce bu olay aklima geliyor.