Bu sezon bütün ezberleri bozan bir sezon olmaya devam ediyor benim için.
Mayıs ayının başları çok güzeldi.
Koloniler şerbet desteği olmadan bile çok güzel petek kabarttılar.
Her şey yolunda gidiyordu.
24 Mayıs’ta bozulan hava 1 ay oldu hala bozuk gidiyor.
Ben nerede hata yapıyorum başlığını atmaya sevkeden durumu izah edeyim.
Kat attığım kolonilerde haziran başlarına kadar bir sorun görünmüyordu.
Haziran başından itibaren arılığımdaki bütün koloniler oğul hevesiyle yanıp tutuşur oldu.
Katlılarda da kat atmadıklarımda da.
Ben meme temizliği yaptıkça onlar yaptı.
Bazı kolonilerin ateşini iki defa aldığım ve anasını yenilediğim halde bu oğul isteğinden vazgeçmedi.
Bazı katlı kolonilerimi de oğul çıkmadan anasını alarak yeni ana yaptırma yolunu tercih ettim.
Bu süreç devam ederken kolonilerin ayarı gayarı bozuldu.
Çalışmıyorlar.
Ben bir yerlerde hata yaptım ama nerede?
Düşünüyorum ama bir türlü net bir cevap bulamıyorum.
Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
ibrahim hocam ir yrde hata yaptığın kanaatinde değilim.
çerçeve dizilişi yanlşıpş değilse sizinle ilgisi yok.
geçen yıl herşeyi ince eleyip sık dokudum yinede tamamını oğuldan vazgeçiremedim.
bu sene ise arılarımın çoğunluğunu sattım.
geriye kalanların hiç birisi oğula gitmedi istedğim halde.
bende bölme yapmaya başladım.
Temmuzun ortasına kadar devam edeceğim.
Hata hep bizde mi acaba…
Nasrettin hocanın dediği gibi hırsızın hiç mi suçu yok.
Bugün en iyi en güçlü kolonimi üç çerçeve olarak ayarladım,oğul vere vere bitti ana arı da gitti gelmedi yalancıladı…Oh olsun dedim gene kıyamadım bir şeyler yaptık.
Oğul vermeyen üç koloni ile engellenen bir koloniden(H.B.anaları)çok güzel bal aldım.
…
Sadece sizde değil hocam her yerde durum aynı oğul veren/engellenen koloniler 30-40 gün sonra gene oğula meylediyor.Düşüncem havalar yağışlı çiçek bitmedi çoğalma içgüdüsü.Bu arada üç yıldır bir koloni oğul vermedi,iki kez denk geldim portakal kadar bir oğul ile ana değiştiriyor.Arı güçlü bal da beklentimiz olduğu için bölmedim ama bayramdan sonra o koloniyi çoğaltmayı düşünüyorum.
Hatanız- hatamız bu tür durumlarda oğula giden
kolonilerde koloniyi oğuldan vazgeçtirmek için meme bozmamızdır.
Bu uygulama hem zaman kaybıdır hemde iş kaybıdır.
koloninin ateşini almak deyimini de bu tür durumlarda hiç tavsiye
etmiyorum.
Kısa vadede olumlu netice alsak bile sonra tekrar oğula gitme durumu ortaya çıkabiliyor.
Ha ne zaman uygulanabilir…
arılığımıza baktığımızda bütün kolonilerin gayet güzel çalıştıkları ve her şeyin normal seyirde gittiği bir zamanda bir kolonide oğul isteği hafiften kendisini belli ettiriyorsa o kolonide bu uygulama belki yapılabilir.
Yoksa bütün emeklerimize yazık olur.
Kendimden örnek vereyim.
2013 mayıs ayında tüm koloniler oğula niyetlendiler.
ateşini alalım dedik alamadık tüm emek heba oldu.
koloniler tekrar bildiklerini yaptılar. Çok üzüldüm…
2014 benim için çok güzel bir yıl oldu.
Oğul yok.
2015 nisan ayı tüm koloniler yine oğula niyetlendi.
bu sefer ateşlerini almadım . Büyük risk alarak
eski anları 7-8 çerçeve ile sattım.
satmak zorundaydım malum kovan sıkıntısı
Mayıs ayı geldiğinde arılıkta bir tane bile yumurta olan koloni yoktu.
ama olsun en azından kafa kulak rahat…
Sadece iki koloni yalancıladı ve bal verimi azda olsa düştü.
onun dışında işler tam takır.
Bende hata yaptığım hissini uyandıran şeyin arılığımdaki bütün kolonilerin;yaşlı analı olanların da genç analı olanların da ana memesi yapıyor olmasıydı.
Sonuç olarak iklim şartlarının bunda çok etkisi olduğu söylenebilir.
Arıların sıkışması,ana arı ızgarası kullanılması gibi etkenlerde mutlaka pay sahibidir bunda.
Ve diğer etkenler…
Arıcının inşallahı bitmezmiş.
İnşallah seneye daha iyi olur.
İşler her zaman yolunda gidecek değilya bazen rotayı şaşırıyorlar hocam.Arılar bizim isteğimiz gibi düşünmüyorlar.
Oğul olayı benim bu sene işime çok yaradı.Onlar oğla gitti ben böldüm,üçücü hatta dördüncü bölmemde oğuldan vazgeçtiler.
Seneye nasıl başederiz bende şimdiden düşünüyorum.
Kafanızı yinede fazla yormayın hocam tedbiride elden bırakmayın…kolay gelsin.
Ahmet Abeyin dikkat cektigi gibi,Ogul egilimi az olan Kolonilerden Ana üretin,hem daha az yorulursunuz,hemde yakinmazsiniz ama ne Mümkün,Buldugumuz ogulu sepete koydugumuz,hatta Ogul avina ciktigimiz müddetce,bu böyle devam edecek. biz calisacagiz besleyecegiz Onlar Üreyecek, olsun yinede biz kazaniyoruz,Cevre (Doga)kazaniyor.
Hepinize Hayirli ve Bereketli Bir Ramazan dilerim.
Yanlis anlamayin lütfen.
Benim bir Arim var bu 3.cü sezonu, cok fazla balida olmuyor,Bir kat aliyorum iste ,ilk defa bu sene icinde Ana gözü gördüm.3 tane gözü alip kullandim.bir tanesini kacirmisim görmemisim, son kontrolde yeni anayla karsilastim,icim ciz etti,aksam karariyordu kapattim.
ertesi gün isten geldigimde ilk ona gittim,actim benim Ari hala kovanda nasil tiftiyorlar sanki, kanatlari acilmis cökmüs,hala yumurtlamaya calisiyor.aldim cebime koydum.sonra bir baska petekte yeni Anayi gördüm,onuda öbür cebime koydum.araya bos bir petek verip Ariyi tekrar kovana saldim.bakalim bir kis daha cikarirmi.
Bu olay normalde hicde böyle gelismez degilmi?
Ben bu Ariyi Austurya dan aldim. ogul egilimi sellekte edilmis bir Ari,ugrassak bizde basaririz eminim.
2 katlı kovanım var ben farkında olmadan 1veya 2 kes oğul verdi , en son oğul tahminimce bir hafta 10 gün kadar once olması gerekiyor, dun yaptığım kontrolde gunluk yumurtaya raslayamadım, kovan 2 katlı olduğu için anayı da tespit edemedim , fakat peteklerden birinde kurtcuklar vardı , bunun anlamı nedir ? yardımcı olursanız sevinirim
dikkatlice baktım yumurta varmı diye belkide görememiş olabilirim. birde bu kovanın giriş deliği çok sakin giren çıkan yoğunluğu çok az bunun sebebi oğuldan dolayı tarlacı kaybıdır diye düşünüyorum doğrumu ? bütün çerçeveleri kontrol ettim herhangi bir meme yoktu , ana kaybı olursa bu kurtçuklardan ana uretmeye meyletmeleri lazımdı sanırım,
oğulun bu kadar geç olması beni üzdü, bal sezonu ne zamana kadar devam eder ? bu kovandan bal alma şansım pek kalmadı diye düşünüyorum. ağustosta da bal akımı olurmu ? çünkü yumurta bugun atılsa en az 1 aylık kaybım var yenı arıların işe yarayabilmesi için , ne dersiniz ?
peki şöyle birşey yapsam faydası olurmu diğer kovanımda çıkmak uzere olan kapalı gozlu yavrular var onlardan 1-2 çerceve bu kovana koysam bu sezon çalışması anlamında faydası olurmu
doğru söylüyorsunuz, peki ama içerideki zamanı gelen tarlacıolacak olanlar da var iç işçili anlamında katkısı olur diye düşünmüştüm, kovanın girişindeki sakinlik tarlacı eksikliğinden kaynaklanıyor değil mi?