Değerli üstatlarım dün bir arıcıya oğul almak için 20 ye yakın kovan bıraktım. Nisan ayının 5’inde Abinin tüm kovanları çift kat olmuş ve tüm çıtalar full çakılı. Birisi bana söylese inanmazdım ama bizzat gözlerimle şahit oldum. Nedir ustam bu işin sırrı diye sordum. Söylemedi haliyle ama şimdiye kadar 2 çuval seker ve 4’er kek bastığını söyledi sadece.
Benim size soruma gelince. Arıcı abim sohbet ederken dedi ki 1 teneke sönmüş kireç yedi bu arılar. Birde bu gün kekik verdim,bir gün sonra tatlı tarçın vereceğim falan dedi. Abi nasıl oluyor tarçın kekik dedim. Öyle kolay bilgi yok taşırsın kovanları götürür getirirsin benle birlikte zaman zaman söylerim dedi.
1- Arıya kireç verilir mi? Verilirse neden ve nasıl verilir?
2- Tarçın kekik beslemesi gibi bi besleme varmı? Varsa neden ve nasıl yapılır?
Bu arılar Çanakkale’nin Yenice ilçesinde bu arada. Yakın muhitteki arkadaşlar bilirler havalar hiç iyi gitmedi ama buna rağmen arıcı abi çift kata çıkarmış 1 haftaya oğullar elinde diyor.
Değerli üstatlarım dün bir arıcıya oğul almak için 20 ye yakın kovan bıraktım. Nisan ayının 5’inde Abinin tüm kovanları çift kat olmuş ve tüm çıtalar full çakılı.
Sn. ssmyn1 öncelikle artık çıta demiyoruz, Murat hocam kızıyor.
Söylemedi haliyle ama şimdiye kadar 2 çuval seker ve 4’er kek bastığını söyledi sadece.
Arıları ne zaman bıraktın? Muhtemelen baharın erken geldiği bir bölgede ve arıları iyi beslemiş.
Benim size soruma gelince. Arıcı abim sohbet ederken dedi ki 1 teneke sönmüş kireç yedi bu arılar.
Arılar kireç yemez, ama arı kovanları yemiş olabilir. Yani arıları kovanlarını bahsettiğiniz arıcı arkadaşa yaz döneminde bıraktıysanız kovanlar sıcaktan etkilenmesin diye kireçle kovanları boyamış olabilir.
Birde bu gün kekik verdim,bir gün sonra tatlı tarçın vereceğim falan dedi.
Kekiği, varroa için kullanıyor olabilir. Tarçını hiç duymadım.
Kusura bakmayın aktif olarak takip edemediğim, dönem dönem bilgiye ihtiyaç duyduğumda ziyaret ettiğim için site kurallarından bilgim yok.
Arılık daha öncede yazdığım gibi Çanakkale’nin Yenice ilçesinde Gönen’e yakın bölge olarak İnova mevkisi deniyor ve iç bölgede kaldığı için sürekli yağışlı ve soğuk geçiyor iklim.
Özellikle sorduğum için siz üstatlara danışma ihtiyacı duydum. Arılar kireç yiyor dedi ve tarçınla, kekikle besliyorum dedi. Kovan boyamadan bahsetmedi.
Acaba diyorum acemi olduğumuzu anladığı için yanlış bilgimi verdi, doğruluk payı var mı?
Arıcılığa ilk başladığımız yıllardı. Tabi merak ve öğrenme isteği çok her şeye kulak kabartıyor, her fırsatta soruyorduk.
İhtiyacımız halinde arılarımızı taşıttığımız kendiside arıcılık yapan kişiye bal verimini sorduk, bir rakam söyledi. Muhabbet devam ederken yanımıza başka biri yanaştı. O kişide bal verimini sordu.
Cevap olarak bize verdiği rakamım ikibuçuk katını söyledi.
Son gelen yanımızdan uzaklaşınca arkadaşım dayanamayıp bu arıcıya neden yüksek rakam söylediğini sordu.
Aldığımız cevap. -----Boşveeer—
Her bilgiye itibar etmeyin. Öncelikle bir arıcılık kitabı alıp okuyun.
Çanakkale’nin ikliminden dolayı ikinci kata çıkmıştır. Eğer sıkıştırma iyi değilse ikinci kat ful çakılıyken, bugünlerde gece hava soğumasından salkım sıkılaşınca alt kat yere çakılabilir.
Arıya kireç, kekik ve tarçın yedirdiği doğrudur ama doğru zannettiği bilginin yanlış olduğuna inanmaz.
4 kere kek vermenin kuluçkaya etkisi olmuştur. Çerçevede bal kalmayınca, bol kekle çerçeveye yavru güzel döşeniyor. Ama sıfır stok işleri pamuk ipliğine bağlar.
Yok Adem usta, bu sene öyle değil. Havaları bir türlü ısıtamıyoruz bu yıl. Vallahi bu gün iliklerime kadar üşüdüm desem yalan olmaz heralde. Saat 4 te çok üşüdüğüm için dağıtımı yarım bırakıp döndüm PTT ye. Burada kat olayı Numan’dan soruluyor.
Bu yıl havalar çok dengesiz geçiyor. 3 gün biraz ılık geçiyor ardından 1 hafta soğuk ve yağmurlu, yani arılar için çok tehlikeli. Yenice’nin rakımı yüksek ve Çan’dan daha sert iklimi var. Bende Yenice’li hemşerime diyorum ki; Gen.tr forumu derya deniz, foruma her zaman giremiyorsanız her bölümü değil de size o an gerekli olan bölümlerini okumaya çalışması daha mantıklı olur diyorum.
Bu günler için 2/1 şurup mümkünse invert , yapamam diyorsanız hazır olanlardan alıp kullanmak (reklam olmasın diye isim marka yazmıyorum) , havalar akdeniz dışında kötü geçiyor besleme iyi yapılmazsa kayıp çok olur. selamlar.
Pancar şekerinden elde ettiğimiz şerbet için kullandığımız suyun kaynamış olmasıyla soğuk olması arasında fark varmıdır?
Cevaplar için şimdiden teşekkürler…
sevgili ağabeycim, yağma olmuyor yere damlasa sorun olmuyor , tenekelere dolduruyoruz bir defa da yada hazır alıyoruz tenekeyle geliyor , kendimiz yaparsak 1.80 hazır alırsak 2.80 mal ediyoruz inverti şeker oranı %68 civarında ,2/1 şerbet yaparsak oda 1.80 geliyor , ama üç beş tane kovan için düşünürsek 1 teneke hazır invert en kolay en ucuz en sağlıklı besleme , kapıya kadar geliyor. Normal şurubun tek sakıncası yağmayı tetiklemesi hele çevrede arılık çoksa , invert yere dökülse ucan arı gelip konmuyor üzerine , normal şurup dökülse saldırırlar. en önemli tercih nedenim bu , birde elde etme kolaylığı.selamlar.
eskiden suya klor katılıyordu , kaynatma bu nedenle gerekiyordu , yani sudaki istenilmeyen madde ve mikropları uzaklaştırmak amacıyla, birde sıcak suda şekerin daha hızlı erimesi nedeniyle kaynatılıyor, yapacağınız şerbetin miktarı önemli 10-20 kilo hazırlayacaksanız alın bir damacana su şeker çözülene kadar karıştırın, içine de bir tane limon sıkın , çok kaliteli olur, kaynatmak diye bir şart yok, invert yapmak isterseniz elbette kaynatılacak. Bu mevsimde şerbeti vermenin iki nedeni var biri besleme biri teşvik , besleme için verebildiğiniz kadar , teşvik için her gün yada iki günde bir , bir su bardağı 2/1 ucuza gelsin derseniz teşvik için 1/1 de olur. besleme için mutlaka 2/1 olmalı, Bölgesel farklılıklarımız var hava soğuk gidiyor , arı ucamayacaksa önümüzdeki günlerde her gün yada 2 günde bir azar azar beslemekte fayda var arı yayılmasın, ama akdeniz bölgesi için bölmelerde sürekli besleme yapılmalı arı çok cabuk gelişiyor , ben bir haftada 3 çerceve attım arılara ,2 günde bir besleme yapıyorum.selamlar.
Diger onlemlerin cokdaha onnemli oldugunu dusunuyorum
Ornegin ariyi siki tutma, guclu tutma, giris deligini uygun tutma,
Kuvan arasi mesafe vs. Serbetten kaynakli yagma cok detay gibi
Geliyor ama nedense cok onemseniyor. Ari yemleri reklami yapilirkende
Ozellikle vurgulaniyor. ( Kokusuzdur yagmayi onler) gibi
Şerbetin yağmaya etkisi diğerlerinin yanından geçerken ferrariyle hacı muratın yarışına benzer.
Açıkta unutulmuş şeker kovası yüzünden 250 arısı olan bir arıcı abimizin 1 haftalık hastane ziyareti sonrasında 30 sağlam kolonisinin bile kalmayışı şerbetin ne denli önemli bir etken olduğunu kanıtlar.
Üstelik basra şıpır şıpır akarken.