Besleme Usülü

zorunluluktan diyemeyiz.

invert surup yapmadim ama fondan gecen sene yaptim. Elektronik termostatin probe unu tencerenin icine sabitlerseniz anlik cok net sicaklik takibi mumkun.

Çetin bey, görüşleriniz bizim için değerli, öncelikle bunu belirteyim.

Bizler arıcılığı mümkün oldukça bilinçli yapmaya çalışan bir topluluğuz. Forumdakilerin bir çoğu bu işi keyf için yapan, yan gelir olarak yapan ama çok severek yapan arkadaşlar. Bizler çapımız küçük olsa da çevremizdeki arıcılar tarafından takip edilen, bilgi ve görüşlerine değer verilen kişileriz. Yanlış anlamayın, bunları övünmek için yazmıyorum. Eskilerin tecrübelerini, arıcılık biliminin bize sunduklarını ve kendi tecrübelerimizi bir potada eritip en doğruya, en güzele ulaşmaya çalışıyoruz. Eskilerin tecrübelerinden faydalanmaya çalışırken, bize anlatılanları kaynaklarda yazanlarla, akademisyenlerin aktardıklarıyla karşılaştırıp yanlış ya da gereksiz olanları elemeye çalışıyoruz. Selamlar.

Dostum ; ben bu formu 2-3 yıldır satır satır okuyorum , buradan çok şey öğrendiğimi yukarıda belirtmiştim zaten , formun ciddiyetini ,arıcılık etik kurallarına uymasını elbetteki bende sizler kadar destekliyorum , pratikte bazı yerine konulmazlar var , alternatifi çıktıkça değiştiriliyor, şöyle bir durum var, bazen bilmediğimiz şeyleri hiç yokmuş gibi düşünürüz , oysa o vardır da biz bilmiyoruz , görmüyoruz dur, 32 yıl fabrika deneyimim var bunun 10 yılı kimya laboratuvarında geçmiştir, mesleki geçmişim arıcılık konusunda bana çok faydalı oldu , Misal ; inverti tartışıyoruz değilmi , madem arıya yedirmiyoruz , biz niye yiyoruz , şimdi bu formu okuyan her kişi buzdolabındaki raflarındaki tüm pekmezleri , reçelleri , mevlana şekerlerini , akide şekerlerini,lokumları, özetle ısıl işlemden geçmiş tüm şekerli ürünleri çöpe atması lazım, atmıyoruz değilmi, Az önce ben ne yazdım da bu adamalar bana bu kadar kızdılar diye , yazdıklarımı bir daha okudum , Halil beyin bir satırı beni gerçekten üzdü . Şöyle yazmış ;

Not düşeyim…

Çetin bey yazmış sanırım invert için kaynatılmalı tabi şeklinde…

Forumumuzda el yapımı invert şurup yapmayı düşünen arıcı olduğunu sanmıyorum.

Varsa da yanlış yerde.

________________________________-

Doğru yer neresi bilmiyorum , ben bu güne kadar bu formu DOĞRU bildiğim için katılmıştım , bildiğimi aktarmak bilmediğimi öğrenmek amacıyla , "Varsa da yanlış yerde " cümlesini ben çek git buradan diye anlıyorum , Formu Halil Bey kurmuşsa elbette buna hakkı doğar , bize de üyeliğimizi silip gitmek düşer , Bu formu Halil bey kurmuşsa , bana yazın hemen ayrılacağım forum dan ( daha önce oxsalik asit ile ilgili yazılarım forumdan silinmiş , yazılarımda usluba çok dikkat ediyorum bana yazanların da aynı kurala uymasını diliyorum , (kırıldığımı bilmeniz için bunları yazıyorum) , Herneyse olan oldu bir kere , karar vakti H.kaya arkadaşım formu halil bilen kurmuşsa bunu bilmek istiyorum (forumdan ayırlacağım ) .Selamlar , saygılar , sevgiler.

Çetin bey,
Halil beyle ilgili konuya Halil bey kendisi cevap verecektir, ben bunu geçiyorum.

Şahsım adına söyleyeyim kimseye kızmak haddim değil. Bizim burada yapmak istediğimiz aynen daha önce yazdıklarım.

Kırıcı olmuşsak özür dilerim. Selamlar.

Kimse kırılmasın aman kimse üzülmesin aman diye diye doğruları söylemekten imtina mı edeceğiz…

Yüzlerce ileti tartışılmış invert ile ilgili ve bu forumun büyük çoğunluğu ve önderleri kabul etmiş invertin gereksizliğini.

Birisi kalkıp öneriyorsa müdahale etmeyelim mi…

İnvert yapmak için kara kazanlarda şurup kaynatan ve bunu arıcılık için olmazsa olmaz kabul eden forumlar var. :smiling_face:

Ne yapayım ki ben şimdi.

DEVRİM OSKAY HOCA’DAN İNVERT ŞURUP İLE İLGİLİ BİR NOT
Gelelim invert şurup ile ilgili son edindiğim bilgilere, Washington Eyalet üniversitesi bal arısı laboratuarı nın yöneticisi olan Prof. Dr. Steve Sheppard ile yaptığım görüşme esnasında, kendisine invert şurup hakkındaki görüşlerini ve burada koloni beslenmesinde neden invert şurup yerine toz şekerden yapılan şurubun kullanıldığını sordum. Kendisi, bana bundan yaklaşık 10 yıl önce A.B.D.’ de invert şurupta bulunan HMF ve kulanılan asitler yüzünden zehirlenmelerin olduğunu, toplu koloni ölümleri yaşandığını, bu yüzden asitler ve ıstılarak yapılan invert şurubun riskli olduğunu belirtti. Bununla birlikte, enzim yoluyla yapılan iaittir.nvert şuruplar da HMF ve asit zehirlenmesi riskinin olmadığını, kullanılabileceğini, fakat onun normal şekerden daha pahalı olduğu için kullanmadığımızı söyledi. ABD’ de Puerto Rico, Washington state, Illinois, Michigan state, Ohio state, California Davis Üniversitelerinin bal arısı araştırma laboratuvarlarında belli sürelerde bulunma şansım oldu. Hiç birinin invert şeker kullandığını görmedim. HMF siz günler dileyerek, en derin saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum.

Daha önce Erdal bey yayınlamış.Kişisel polemiğe girme den bu konu Beyazkovan sitesinden bu güne gelir.çok dan noktalandığı için besleme ürünlerinin içine dahil edilmez.yeni bir konu değil.

ismail Koca sizi kandırmışlar arkadaşım Amerikada arılıklara invert tankerlerle taşınır.

Tüm arkadaşlara sağlıklı uzun ömür diliyorum , hoşça kalın dostlar.

Şerbeti yaparken; kaynar suya şekeri dökersek de HMF oluşuyor.

hayırdır arkadaş kafese girmişsin.

Bu kafese girmek deyimi , forumda gelismis bir kullanim mi uoksa Türkiye de herkesin bildigi bir deyim mi ?

Kafese girmeyi ben ilk defa duydum ama tam olarak ne olduğunu anlamadım.

Bu invert meselesinin gittiği yeri şöyle görüyorum: “Arılara güvenmedik balı kendimiz yaptık…”

Reçel, pekmez vs ısıl işlem görmüş şeyleri yiyoruz ama bunları bal diye yemiyoruz. Balı bence şekerden de olsa arı yapmalı…

İsyan edenler faraday kafesine gidiyor.

Bknz: Faraday kafesi :slight_smile:

Kendisi gitmiş yahu, ben ellemedim.

Faraday olsa, üyeliği devam ederdi ama yazamazdı. :wink:

Dört yıl önceye kadar invert şurubu arı beslemesinde olmazsa olmaz bir yenilik sanıp bir hayli de uğraşıp uygulamıştım. Sonra bunun gereksiz bir uğraş;zaman ve enerji kaybı olduğunu anladım Sakarozun asit müdahalesiyle fruktoz +glikoz çözeltisine dönüştürülmesi arı beslemesinde kayda değer bir kazanç sağlamıyor.

Neden mi? Çünkü biz (ben) arılarda şeker beslemesini minimum oranlarda uyguluyorum. Hazırladığım şerbeti, aynı gün daha ılıkken kullanıyorum.Bozulacak ya da çökelip kristalleşecek derdi olmuyor.

Bizde öyle tankerlerle arı beslemeye de gerek yok diye düşünüyorum. Kovan sayısı, iklim koşulları ,flora özellikleri , arıdan hangi ürünün hedeflendiği gibi nedenlerle belki ihtiyaç duyulabilir.

Kısacası  invert şurupla besleme yapmayı bıraktığımdan beridir arılarımda gözlemlediğim bir olumsuzluk söz konusu değil.

.

mm faraday kafesi, elektirkle ilgili.
Yine foruma ait bir deyim mi ? Forum disinda hic duymadim.

Zortladı zortladı gitti. Amacı tam neydi anlayamadık ta, arı satmak mı arı öldürtmek mi?

Uslup hic uygun degil

Bazen kör dövüşü yapmak istiyor üyeler.

En çokta yeniler.

Üzülüyorum bu şekilde ayrılanlara ama yapacak bir şey yok.

Forumda küsen, alınganlık gösteren kendisi kaybeder.

Halil Abi taviz verse bu forum bu şekilde devam edemez.

Güle güle Çetin Bey…

Sn. mümün yazdıklarınız etik değil, kişin arkasından…