Bilinçsiz Veteriner Hekimler

Bugün yapacağım bölmelerde kullanmak üzere varroa ilacı almak için ilçeye gittim. Girdiğim 3 veteriner kliniğinde gördüğüm sorunlar vardı.

Sırasıyla;

  1. Tarihi geçmiş ruhsatlı ilaçlar. Ruhsatsız, toplama kararı olan Gold isimli ilaç.
  2. Ruhsatsız, Bakanlığın toplama kararı aldırdığı Gold isimli ilaç. Üstelik bu ilaçları Arıcılar Birliği başkanı bir kutu dolusu vermiş.
  3. Kenaz öneren bir veteriner hekim…

Oksalik ve Formik dışında bişey kullanmayın bence

Formik Asit kullanmaya pek cesaret edemiyordum ancak Ankara’ya gitme fırsatım olunca mutlaka alacağım. Maskesiydi, eldiveniydi…

Önümüzdeki senenin kolonilerini şimdiden hazırlıyorum. Ana arı üreteceğim kolonilerde varroa temizliği yapmam lazım. Amitraz tütsü, sonrasında formik asit, ardından da uzun vadeli şeritler ile tamamlamayı düşünüyorum. Kışın da Oksalik Asit.

Sorunun temel kaynağı arıcılığın veteriner hekimlikte önemli bir branş olmaması,
Hayvancılıkta veteriner hekimler için en başta gelen branşlar, ped ve büyükbaş hekimliğidir. Daha sonra tavukçuluk gelir.
Koyunculuk eh yani ne var ne yok gibidir. Arıcılık ise hiç yoktur. Sadece satış amacıyla malzemeleri ve ilaçları bulundurulur.
Bunun nedeni hepinizin tahmin edebileceği gibi gelir meselesidir.
Bu yüzden arıcılık bilgisi olan bir veteriner hekim bulmanız imkansız gibi bir şeydir. Arıcılık sektöründe zooteknist ziraat mühendisleri bu yüzden sektöre hakim konumdadırlar.

Abartmadan rahatlıkla söyleyebilirim, arıcıların hastalıklar ve tedavi ilaçları hakkındaki bilgileri daha fazladır.

Bu yüzden arıcıların ensesi kalın olmak zorundadır ve kendi göbeğinizi kendiniz kesmelisiniz.

Haklısınız. Lakin, ben normal bir vatandaş olarak, bakanlığın veterinerler için yayımladığı ruhsatlı ilaç listesine rahatlıkla ulaşabiliyorken, bir veteriner hekimin ruhsatsız ilaç satması bana anormal geliyor. Arıcılık adına tek yapmaları gereken ellerinde ruhsatlı ilaç bulundurmak. Kenaz filan tavsiye ediyor. Uyarınca da “sen kimsin” gibi umursamaz bir tavır…

Önce müşterilerden birisi kenazı önerdi, ardından veteriner hekim. Müşteriye, önce varroayı, sonra arıyı, en son da kendini öldürürsün diyorum, “varroayı bi bu öldürüyor, senin aldıkların boş ilaç” diyor. Daha ne diyeyim bu adama, canından kıymetli demek ki.

Rulamit-Va aldım. Dumanı solumayacak bir şekilde yapabilirsem yapacağım, beceremezsem yapmayacağım.

Furkan bey yağmurdan kaçarken doluya tutulmayın.

Rulamit-VA yakma şeritleri içinde “amitraz” içeren bir ilaçtır.
Bal sezonu sırasında kullanılmaması gereken, balda kalıntı yapan bir zehirdir.
Siz kenaz tavsiye edenlere kızıyorsunuz fakat başka bir zararlı ilacı kullanmak üzeresiniz. Aman diyeyim, ne olur yapmayın.

Bal sezonu sırasında, eğer varroa problemi varsa doğal yöntemlere başvurun (Pudra şekeri, bitkisel ekstraklar, erkek arı gözlerinin imhası gibi).
Eğer sorun çok büyükse, o kovan için bal sezonunu bitirin. Yani içindeki tüm balı çıkarın ve yavru gözlerinin tamamını imha edin. Kalan arıya ilaçlı mücadele yaparak varroayı temizleyin.

Hakan Abi, uyarın için teşekkür ederim. Zaten yaptığım bölmelerde ve ana arı üreteceğim kolonilerde kullanacağım, başta da yazmıştım.

Üreteceğim, kışa girecek ve gelecek sezon bala çalışacak ana arılarda varroa hasarı olsun istemiyorum. Kolonilerdeki varroa yükü fazla olmasa da çok fazla ana arı üretmediğim için, az sayıdaki ana arı memelerine varroalar doluyor. Bir önceki bölmemde beğendiğim 1 adet ana arı memesini bırakmış, diğerlerini temizlemiştim, kraliçe kanatsız doğmuş.

Bala giden kolonilerde hava soğuk gittiği ve nektar akımına 45 gün kaldığı için hiç ilaç kullanmadım. Sadece portakal kabuğunu denedim. Havalar yağmurlu gitmese pudra şekeri de deneyeceğim.

Elimdeki pudra şekeri hazır, marketlerde satılanlardan. %1 nişasta var içinde. Marketlerde satılanların uygun olmadığını söyleyenler var.