uzuner
(uzuner)
Ocak 13, 2016, 11:53ös
21
Sevgili kardeşim,
Şimdi sana ilginç bir yöntem anlatacağım. Belki uygularsın, belki başka bir arkadaşımız da uygular. Ben bu yöntemin uygulanabileceğini, hiç olmazsa denemeye değer bir fikir olduğunu düşünüyorum.
Bir ikindi vakti arılığa gidiyorsun. En kuvvetli kovanının üzerini usulcacık, sessizce açıyor, bir iki minik körük vuruyor, arıları havalandırmadan kovanın üzerine ana arı ızgarası koyuyorsun.
Sonra hiç ses çıkarmadan ve de arıları huylandırmadan üzerine ballığı koyuyorsun.
Sonra 2015 analı dediğin arıların bulunduğu koloninin BALLI ÇERÇEVELERİni teker teker ya da arıların bulunduğu iki çerçeveyi aynı anda ama gürültü yapmadan arıların bulunduğu kısmın üzerine usulca koyuyorsun.
Ballıkta bulunan çerçevelerin sağına soluna varsa bölme tahtası, strafor vb. koyuyor ve kovanı gürültü yapmadan kapatıyorsun.
Bu yöntem ile bir kovanda iki koloni kışlatma imkanımız olabilir. Bence denemeye değer.
Alt katın tarlacı arıları ertesi gün yukarıya çıkarlarsa da ballı çerçeveler ile daha çok ilgilenirler. O bir avuç dediğin arılar da kraliçeyi ilk zaman başarıyla koruyabilir. Zamanla kokuları birleşir. Üst katta kalan kraliçe yumurtaya başladığında (Eğer başlama imkanı bulabilirse) alt kattaki bakıcı arılar yardıma koşacaklardır.
Baharın ilerleyen aylarında ise alt katta bulunan koloniyi bir kısım arılı çerçeve ile arılığın öbür ucuna, kovanın hemen yanına ya da 5 km. uzaklığa götürmek tercihine kalmış.
Bu yontem benim yaptigim ve de burda paylastigim bir yontem. Tek fark bu ayda degil, erken ilkbaharda yaptim, arinin salkimda olmadigi , yavrunun oldugu zaman.
Ayni seyi bulundugum yerde simdi yapsam sanirim ise yaramaz, arilar salkima gecince zayif taraftaki yani ustteki arilar anayi birakip altta salkima katilirlar.
acar1945
(acar1945)
Ocak 14, 2016, 6:52öö
22
benım de geçen senenın suni bölme yaparakl aldıgım ogul 3 çıta aldıgım ogul kasım da 1 çıtaya duşdu baktım çıtanın altına guve gırmış.Çıtanın altındakı guvelı yeri kestım kalan arıyı strafor ruşete aldım arı yenıden toparlamaya başladı ocak 2016 da 2 çırayı tam sarıyo kurtardı gıbi
ilk halı youtubeye attım
https://youtu.be/hKYyNPXR9jI
mithat_k
(mithat_k)
Ocak 14, 2016, 7:01öö
23
Sevgili kardeşim,
Şimdi sana ilginç bir yöntem anlatacağım. Belki uygularsın, belki başka bir arkadaşımız da uygular. Ben bu yöntemin uygulanabileceğini, hiç olmazsa denemeye değer bir fikir olduğunu düşünüyorum.
Bir ikindi vakti arılığa gidiyorsun. En kuvvetli kovanının üzerini usulcacık, sessizce açıyor, bir iki minik körük vuruyor, arıları havalandırmadan kovanın üzerine ana arı ızgarası koyuyorsun.
Sonra hiç ses çıkarmadan ve de arıları huylandırmadan üzerine ballığı koyuyorsun.
Sonra 2015 analı dediğin arıların bulunduğu koloninin BALLI ÇERÇEVELERİni teker teker ya da arıların bulunduğu iki çerçeveyi aynı anda ama gürültü yapmadan arıların bulunduğu kısmın üzerine usulca koyuyorsun.
Ballıkta bulunan çerçevelerin sağına soluna varsa bölme tahtası, strafor vb. koyuyor ve kovanı gürültü yapmadan kapatıyorsun.
Bu yöntem ile bir kovanda iki koloni kışlatma imkanımız olabilir. Bence denemeye değer.
Alt katın tarlacı arıları ertesi gün yukarıya çıkarlarsa da ballı çerçeveler ile daha çok ilgilenirler. O bir avuç dediğin arılar da kraliçeyi ilk zaman başarıyla koruyabilir. Zamanla kokuları birleşir. Üst katta kalan kraliçe yumurtaya başladığında (Eğer başlama imkanı bulabilirse) alt kattaki bakıcı arılar yardıma koşacaklardır.
Baharın ilerleyen aylarında ise alt katta bulunan koloniyi bir kısım arılı çerçeve ile arılığın öbür ucuna, kovanın hemen yanına ya da 5 km. uzaklığa götürmek tercihine kalmış.
Daha garanti olsun diye ana arıyı ballıkta kafese alsak kat ile ballık arasına ızgaranın yanında bir de gazete koysak hem kovana gelen işçi arıları daha kolay kabul edip hem de ana arı garanti altına alınmaz mı? Öğrenme amaçlı soruyorum
murat_e
(murat_e)
Ocak 14, 2016, 8:04öö
24
Çekmenize gerek yok, yoksa bende çekerim altını değil içini. Fare arının yanında kışlasa da zayıflamaması gerek. Ana arıda da sorun olabilir.
system
(system)
Ocak 14, 2016, 8:54öö
25
Bu yontem benim yaptigim ve de burda paylastigim bir yontem. Tek fark bu ayda degil, erken ilkbaharda yaptim, arinin salkimda olmadigi , yavrunun oldugu zaman.
Ayni seyi bulundugum yerde simdi yapsam sanirim ise yaramaz, arilar salkima gecince zayif taraftaki yani ustteki arilar anayi birakip altta salkima katilirlar.
Sayın Uzuner…
Foruma bugüne kadar yazdığınız 700 küsur iletinizi okudum. Bahsettiğiniz paylaşımı bulamadım.
Bir link verseniz de görsek? Bakalım aynı şeyden mi bahsediyoruz? (Sonra tabi ki diyeceklerim olacak.)
Salkımda tüpte ana arı olmaz.
Ayrıca bu kadar zayıflamış ve sebebi tesbit edilememiş koloninin çerçevelerini diğer kolonilere vermekte pek akılcı değildir.
system
(system)
Ocak 14, 2016, 9:01öö
27
Daha garanti diye bir şey yok diye düşünüyorum. Çünkü arı milleti o ana arıda problem olduğunu görürse, kafes falan anlamaz, beslemeyi bırakır, sağlam koloninin, sağlıklı arıların yanına giderler diye düşünüyorum.
Yani verimsiz kolonideki Ana Arı iş yapmayacak ise, ısrar etmenin de alemi yok. İlkbaharda Kraliçe Arının "Kral"ını yapmak elimizde. Sabretmekten başka zaten bu elimizden pek bir şey gelmez.
Benim önerim zaten ilk soğukta ölecek bir koloni için adeta göle maya çalmak gibi. Lakin, tutarsa ne ala…
Hiç olmaz ise işçi arılar kurtulur. Başkaca bir çare ben göremedim… Denemeye değer bir fikir olduğunu düşünüyorum.
Ben bu iletiyi yazarken Cem Şeker bey de aynı şeyi yazmış. Sonuna kadar katılıyorum. ARGE çalışması olarak bir yapalım. Başkaca bir çare yok. Ya orta kuvvette bir koloni ile birleştireceğiz, ya bu uygulamayı yapacağız. 3-5 tane uygulama yapsak, 1-2 tanesi tutsa fena mı olur? Hiç yapmamaktan evladır diye düşünüyorum…
Hasvet
(Özcan Tosun)
Ocak 14, 2016, 10:50öö
28
benım de geçen senenın suni bölme yaparakl aldıgım ogul 3 çıta aldıgım ogul kasım da 1 çıtaya duşdu baktım çıtanın altına guve gırmış.Çıtanın altındakı guvelı yeri kestım kalan arıyı strafor ruşete aldım arı yenıden toparlamaya başladı ocak 2016 da 2 çırayı tam sarıyo kurtardı gıbi
ilk halı youtubeye attım
https://youtu.be/hKYyNPXR9jI
acar1945 senin videodaki arılar anamız yok diyor.
O bir avuç arının bahara çıkma durumu var . Şu anda arı salkımda ise sıcak tutabilecek takviyeler yap
Havaların ısındığında ilk işin o koloniye takviye olsun. Burada koloniyi yok zaten , amaç anayı nasıl kurtarırım.
Takviye yaparken kuvvetli arın varsa yaparsın , yoksa bunu böyle bahara çıkarmaya çalış baharda bu koloniye takla attırırsın.
hasanyavuz
(Hasan YAVUZ)
Ocak 14, 2016, 12:01ös
30
İlk önce bu üç çerçeve arının neden bir avuç kaldığını düşünelim. Üç çerçeve arı
bir anda o kadar kalmaz, burada ana arıda sorun olduğunu düşünüyorum,
ana yumurtayı erken kesti ise yaşlanan arılar “km’yi dolduran” arılar mutlaka
ölecektir, devamı yetişmeyincede kovan nüfusu azalacaktır, bu kaçınılmaz son.
Anamız illada iyi diyorsanız size bir tavsiye; Adnan beyin ve diğer arkadaşların
dediği gibi, önce arınınzı çiftleştirme kutusuna alın, güçlü " on "çerçeveli bir
koloniye kat verin katla kuluçkalık arasına sağlam bir çuval koyun’ki alttaki
arılar yukarıya çıkmasınlar, çuvalın üstünede yani katın içine çiftleştirme
kutusunu koyun, kattan bu ruşete küçük bir delik açın iyi besleyin, alttaki
güçlü arının ısısı ile bunlar baharı göreceklerdir.
NOT: Çiftleştirme kutusunu kata koyduktan sonra, kat içinde kalan boş kısımları
eski bez parçalarıyla mutlaka doldurun ve katın üzerini iyice kapatın, birde
beslemeyi akşamları azar azar yapın.
uzuner
(uzuner)
Ocak 14, 2016, 1:41ös
31
Sevgili kardeşim,
Adnan bey, bu uygulamayi ben de denedim,Basarili olmadi.daha sonra neden olmadigini arastirmaya calistim.
*Üste koydugum Koloni cok zayifti.(Zayif Koloni öngörülüyor)
*Kis ortasindan,bahara kadar uygulamam.(Bir yavru süresi,en fazla bes hafta)
Bunlar buldugum sebebler arasinda…
Alt:Güclü koloninin yiyecek ihtiyaci oldugu,üst:zayif koloninin sicaklik ihtiyaci oldugu zaman…
Güclü koloni yiyecek derdinde, gözleri temizlerken… sicakligi bulan Ana gözlere yumurtluyor.Güclü koloniden cikan
yavrular besin icin yukariya ciktigindan cok hizli bir gelisme oluyor.süre uzayinca,Huzursuzluk basliyor ve Ana nin birisi
tercih ediliyor.Koloni birlesiyor.
Bir Avuc Ari,yla olmaz.
Benim kanaatim böyle.
system
(system)
Ocak 14, 2016, 6:39ös
33
Güçlü kovandan,Salkımdaki bir çerçeveyi alıp bu koloniye vermek daha mantıklı bence.
http://i.hizliresim.com/orV6Pk.jpg
fare kovan altında baya bi faliyet göstermiş.
YusufAsma
(YusufAsma)
Ocak 17, 2016, 11:35ös
35
İlk önce bu üç çerçeve arının neden bir avuç kaldığını düşünelim. Üç çerçeve arı
bir anda o kadar kalmaz, burada ana arıda sorun olduğunu düşünüyorum,
ana yumurtayı erken kesti ise yaşlanan arılar “km’yi dolduran” arılar mutlaka
ölecektir, devamı yetişmeyincede kovan nüfusu azalacaktır, bu kaçınılmaz son.
Anamız illada iyi diyorsanız size bir tavsiye; Adnan beyin ve diğer arkadaşların
dediği gibi, önce arınınzı çiftleştirme kutusuna alın, güçlü " on "çerçeveli bir
koloniye kat verin katla kuluçkalık arasına sağlam bir çuval koyun’ki alttaki
arılar yukarıya çıkmasınlar, çuvalın üstünede yani katın içine çiftleştirme
kutusunu koyun, kattan bu ruşete küçük bir delik açın iyi besleyin, alttaki
güçlü arının ısısı ile bunlar baharı göreceklerdir.
NOT: Çiftleştirme kutusunu kata koyduktan sonra, kat içinde kalan boş kısımları
eski bez parçalarıyla mutlaka doldurun ve katın üzerini iyice kapatın, birde
beslemeyi akşamları azar azar yapın.
ARISEVDASI arkadaşım kayseri şartlarında yapabileceğin tek uygulama Hasan beyin tavsiyesidir ancak bu şekilde kurtarırsın arıların
salkımını bozmaya kalkma bence, kolay gelsin
ARISEVDASI arkadaşım kayseri şartlarında yapabileceğin tek uygulama Hasan beyin tavsiyesidir ancak bu şekilde kurtarırsın arıların
salkımını bozmaya kalkma bence, kolay gelsin
Yusuf bey bu hafta sonu güçlü bir kovandan 2 çerçeve alıp birleştirdim.Bakalım nolacak…
iyilik52
(iyilik52)
Ağustos 27, 2019, 12:42ös
37
Bu hikayenin sonu ne oldu acaba? Bayağı heyecanlı bir yerde sezon finali yapılmış…
ARISEVDASI
(ARISEVDASI)
Ağustos 28, 2019, 9:33öö
38
Üzerinden baya zaman geçti hatırlayamıyorum.