BİR AVUÇ ARI

Dostlar merhaba!Bu hafta arıları kontrolümde bir avuç arı ve anası birlikte kalmış.
Ana 2015 genç ana ,arılarda sallkımda bu anayı nasıl kurtarabilirim?

Sayın arısevdası o arıyı artık kurtaramazsınız arının bu hale nasıl geldiğinin sebeblerini araştırın

Kaç çerçeveydi bu koloni?

Başka kovanınız varmı?

Boşta ana kutusu varsa, 1/4 veya 1/2 çerçeve boyutunda… ona aktararak kurtarabilirsiniz.

Yoksa ilk soğukta ölecekler.

Burada mesele anayı kurtarmak…

Çevrenizde ana ihtiyacı olan biri varsa… bu da bir çözüm olabilir :slight_smile:

Kayseride arılar salkımdadır salkımı bozduğunda zaten iş bitecektir

3 çerçeveydi.Başka kovanlarım var

Güçlülerden biraz arı çalabilirsin,

değişik iki kovandan aynı gün biraz arı verirsen kurtarabilirsin.

ben bu uygulamayı cesaret edip yaparım.

Bende aynısını düşündüm acaba anayı keserler mi?

Eğer bu uygulamayı yaparsan burada paylaşmanı isterim

Bence boşuna uğraşmayın.

Diğer kolonilerden arı silkelemek o kolonileride sıkıntıya sokabilir.Bakalım onların durumu nasıl.

Uygun hava bulursanız çok küçük bir kutuya aktarmayı deneryebilirsiniz.

Ama 3 çerçeve arıyla kışa girmenin sonucu bu. Yapacak birşey yok.

Cem bey,

Arıyı silkelemeden çerçevesiyle beraber vermeli.

Ben bunu önerirken güçlü koloniden arı almasından bahsediyorum.

Sonbaharda varova mücadelesi yapılmış,stokları tamamlatılmış sıkıştırılmış 3 çerçeve bahara rahatlıkla çıkıyor.

Ancak Sayın arısevdası,bu koloniye varova mücadelesini tam yapamamış.

Genç arıyla sonbahara girememişki bu hale gelmş.

Ben sadece ana arıyı kurtarma adına arı transferini önerdim.

Kutuya alması aslında daha mantıklı ama,kutuyada arı transferi yapmak zorunda.

Arı eklemelerinde Ana arı yı tüpe alıp 2 gün bekletip salarsan daha iyi olur.
Başka sandıktan aldığın arılı çerçeve de yumurta ve yavru olmasın.

Aslında koloni varodan bence bu hale gelmedi.Bu kovan gerçektende 3 çerçevede dolu bir kovanımdı.Talihsizliğim strafor ruşette kışlatmam oldu.Şöyleki fare kovanın altının tamamını neredeyse kemirmiş rahatsız olan arıda salkımı bozarak zayıflamış. :wink:

Salkım bozuldu diye arı zayıflamaz ki. Ana arının kaliteli olduğunu biliyorsan, zayıflayan arının kovan önüne güçlü arılardan arı silkelemeniz gerek. Anayı kesmemeleri gerek. Başka da kurtaramazsın.

mesele 3 çerçeve olması değil.
sonbaharda varova mücadelesi
stokların tamamlanması
iyi sıkıştırma
bunlardan birisi eksik olursa sıkıntı kaçınılmaz olur.
Üç şart yerine getirilmişse 3 disk arı bahara rahat çıkabilir.

Kışa bir avuç girip bahara da çıkabilirdi. Göksel beyin dediği gibi stok sorunu yoksa diğer sebeb varroa. Ana arının çevresinde kalan arı kendini toparlayamaz. Sağlıklı arı katmak gerek.

Yapacağın tek şey, yarım boy çerçeve alan 3cm kalınlıkta strafor 1 kutuya koyman. Kurtarırsın. bu yıl ilk kez deneme amaçlı strafor ana kutusunda 2 mini çerçeve kadar arı kışlattım. halen aynı duruyor. Geçen haftaki lodosta devrilmiş kapağı uçmuş. Sağolsun kasım abi toplayıp kapatmış, Alttaki resmi hafta sonu çekmiştim.

https://goo.gl/photos/vsqKD6CCf85CV1kW8

Ana arı kutusu veya benzer özellikte olan kovancık içindeki arılar beslenme sorunu yaşarlar.

O yüzden kış boyunca sürekli beslemek gerekir.
Bu besleme kek olması daha uygundur.

Kovanın altının halini görseniz bana hak verirdiniz hafta sonu resmini atarım.

Sevgili kardeşim,

Şimdi sana ilginç bir yöntem anlatacağım. Belki uygularsın, belki başka bir arkadaşımız da uygular. Ben bu yöntemin uygulanabileceğini, hiç olmazsa denemeye değer bir fikir olduğunu düşünüyorum.

Bir ikindi vakti arılığa gidiyorsun. En kuvvetli kovanının üzerini usulcacık, sessizce açıyor, bir iki minik körük vuruyor, arıları havalandırmadan kovanın üzerine ana arı ızgarası koyuyorsun.

Sonra hiç ses çıkarmadan ve de arıları huylandırmadan üzerine ballığı koyuyorsun.

Sonra 2015 analı dediğin arıların bulunduğu koloninin BALLI ÇERÇEVELERİni teker teker ya da arıların bulunduğu iki çerçeveyi aynı anda ama gürültü yapmadan arıların bulunduğu kısmın üzerine usulca koyuyorsun.

Ballıkta bulunan çerçevelerin sağına soluna varsa bölme tahtası, strafor vb. koyuyor ve kovanı gürültü yapmadan kapatıyorsun.

Bu yöntem ile bir kovanda iki koloni kışlatma imkanımız olabilir. Bence denemeye değer.

Alt katın tarlacı arıları ertesi gün yukarıya çıkarlarsa da ballı çerçeveler ile daha çok ilgilenirler. O bir avuç dediğin arılar da kraliçeyi ilk zaman başarıyla koruyabilir. Zamanla kokuları birleşir. Üst katta kalan kraliçe yumurtaya başladığında (Eğer başlama imkanı bulabilirse) alt kattaki bakıcı arılar yardıma koşacaklardır.

Baharın ilerleyen aylarında ise alt katta bulunan koloniyi bir kısım arılı çerçeve ile arılığın öbür ucuna, kovanın hemen yanına ya da 5 km. uzaklığa götürmek tercihine kalmış.