Bugün arkadaslar şanslı gunumdeyim saat 14 sıraları bir telefon abi bina bahcesinde agac dalinda birsürü ari var ne yapalim hemen gel yoksa gorevli sinek ilaciyla hepsini oldurecek aman bisi yapmasin geliyom 1 satten dedim hemen carsidan sıfır 1 kovan alarak vardim bide ne goreyim .
Mahallenin ihtiyarlarindan biri bi bidona pekmez serperek icine girmeleri icin ogulun yanina asıvermiş neyse diyerek geri kalanı kovana sirkeledim.
Bidonuda alarak gesi baglarina bagimiza götürdüm icine 2 cerceve mum takip bidondaki arilari da kovana döktüm.
Aksam ezaninda bir ara acip baktim 2 petek arasina az miktarda arilar girmis lakin kovanin bos tarafina salkim yapmislar. Bişi yapmayim kapagi kapattım sabah bakar duruma gore yapariz bisiler dedim.
Evet abiler sizin tecrubelerinizden yararlanarak sice şimdi ne yapayim
Burosüdüre uygun devammi edeyim yoksa ??? şimdiden yardimci olanlara teşekkür ler
Diğer kovanların birinden 1 çerçeveli ve yumurtalı bir çerçeveyi kovana koyup diğer çerçeveleri de güzel dizerseniz, arılar kovanı benimserler, kovanı terk etmezler.
3 cita ham petek koymustum dun yakladigim gun yani bu gun bu hali gorunce mum larin uzerine şerbet sirkeledim… bir abimiz 3 güne kalmaz gecer peteklere dedi mumin bey sizce dogrumu yaptim
O kovanda iki ayrı ana var.Bir iki günde birleşebilirler,ya da analardan biri beraberindeki arılarla kovanı terkedebilir .İsterseniz koloninin birini anasıyla başka kovana koyup iki ayrı koloniniz olabilir
İki ana veya daha fazla çiftleşmemiş ana var gibi görünüyor. Büyük ihtimal ikinci oğul. Ama mevcudu az. O oğul ancak bir kovan olur.Çerçeveleri arıların bulunduğu tarafa yavaşça yanaştır. Analar bire düşüp koloni devam eder. Mümkünse ballı yavrulu bir çerçeve ver. Yoksa kabarmış boş bir çerçeve o da yoksa ham peteklere şerbet püskürterek ve şerbetlik ile şerbet veya kek ile takviye etmelisin. Seneye güzel bir arı kolonisi olur inşallah. Kolay gelsin
kaçan diğer oğullara eşlik etmeyip, tarla içinde beni bekleyen ogulu aldım.
kabartılmış bir çerçeve verdim. yanına da duvar olsun niyeti ile, belki onu da kabartırlar niyeti ile ham petek verdim. 1-1 oranında şerbet yapıp onu da verdim.
bugun gideceğim zaman hava da yine yagmur vardı… gidemedim… yarın giderim artık. ogul olan kovan için de… daha önce benim kendim böldüğüm 2-3 çerçeveli diger kovanlar için de kek aldım. onlara pay ederim artık… biraz da şerbet hepsine veririm.
Hayırlı olsun ahmet abi bu çok güzel bir duygu kıymeti bilin oğul koyamanın arııcılıga baslamanın ve arıcılık ailesinin içinde olmanın bilin ve bilelim heppimiz:)
Allah razı olsun Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu kuran ustalardan buradan çok güzel bilgiler veriyor lar bizim gibi aacemilere ne arar san bula bilirsin yeterki araştır siteyi biraz yeter.