Bölme tahtası dışına ballı çerçeve

İki adet kovanımın biri 5/5 diğeri 4/4 çerçeve. Her iki kovana da son çerçeve dışına bölme tahtası koydum. Ancak; elimde olan 4 adet kemeri ballı çerçeveleri her bir kovana 2 adet olmak üzere kovanlarda bölme tahtasından sonraya koysam sorun olur mu? Arılar bölme tahtası dışına geçerek buradaki baldan yararlanırlar mı? Yoksa; arıların salkımı normal yerlerinde değil de bu son ilave ettiğim kemeri ballı çerçevelerde oluşturma riski var mıdır?

Sayın Ahmet bey anladığım kadarıyla arılı olarak 5 ve 4 er çerçevelik sıkıştırılmış koloniniz mevcut. Bölme tahtasının dışına (ikişer çerçeve) kemer ballı çerçeve koymanızın hiç bir mahsuru yok. Daha da iyi olur. Sıcak havalarda diştaki çerçevelerdeki balı içeri taşıyabilirler.Kolay gelsin.

Bölme tahtasının öbür tarafındaki balları salkım tarafına taşırlar. Hızlı çekmelerini sağlamak için sırlarını az çizebilirsiniz.

Her bölgeye göre zamanı değişir. Sizin oralarda hava durumu iyi. Havalar iyice soğumadan önce balları olduğu kadar salkım tarafına çektirin, stoklarınız sağlamlaşsın.

Stoklar sağlamsa baharda geri kalanı verirsiniz.

Ama kışın bölme tahtasının öbür tarafında bırakmayın. Çünkü bölme tahtasının öbür tarafındaki petekler çillenir.

Genelde hiç sorun olmuyor,ama nemli bölgelerde olan kovanlarda arının değmediği çerçeveler küflenebiliyor.

arının bölme dışına çıkma olasılığı yoktur.

“Kapama” yapabilirsiniz.

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/12311297_853648981416087_3824976665501194802_n.jpg?oh=3e772a00d6aaadc601dc4a34f7bc88ab&oe=56DE4207

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlf1/v/t1.0-9/12313576_853648974749421_7705096253507435980_n.jpg?oh=a1a84d2d18687a12e9468d52319c789e&oe=56F06760

Arılar açıktığında ağızlarını açmaları yeterli bu sistemde. ;D ;D ;D

Bir Koloninin illa 5 cerceve olmasi sartmi ?
Söz konusu Cerceveyi altinci cerceve olarak girsek olmazmi?
Hatta bölme tahtasi koymasak…

Muzaffer bey koloni ister 3 çerçeve olsun

isterse 5 çerçeve olsun

sıkışık olmalı

sıkışıklıktan maksat koloninin pskolojisi,

her iki tarafının kapalı olmasının istenmesi

kovanın dolu görünme hissi. :slight_smile:

Merak ettiğim bir husus var.Kitaplarda normalde bu aylarda kesinlikle kovan açılmaz yazar.Bakıyorum kovanlara polen taşımaya devam ediyorlar.güneşli günlerde var.Bugun 15 C derece ustunde sıcaklık vardı arı.5 çitalı bir Kovanımın ekstra sıkıştırmaya ihtiyacı oldugunu not etmiştim, fakat gözden kaçırmışım.Bugun risk aldım ve kapağı açtığımda duvar kısımdaki küme çok zayıftı.Çok hafif buhar verip cerceveyi çıkarıp fırça ile çercevelerin üzerine süpürdüm.Yarım saat sonra örtü tahtasının kenarından baktığımda olması gerektiği gibiydi. Yaptıgım yanlısmıydı?Ben ekstra sıkıstırma yapmasaydım o petekteki arıların ölebileceklerini hatta kovanda sıkıntı olabılecegını dusundum.?

Mert bey

polen getiren koloni henüz salkım durumunda değildir

yavrunun en az olduğu dönemdir

kapak açılmasının hiç bir mahzuru yoktur

en iyisini yapmışsınız

ne kadar sıkışık olursa o kadar güzeldir.

ben buhardan ne kasdettiğinizide anlamadım.

İbrahim bey yanıtınız için teşekkürler.Arılarda ne yapacagını şaşırmış durumda geçen 2 gün öncesine kadar 10C altındaydı.Kovandan çıkmıyorlardı.Şimdi 10C üstü olunca bir yerlerden polen bulup getiriyorlar :slight_smile: Buhar nereden çıktı bende bilmiyorum duman olmalı :slight_smile:

elbette olur ben yıllarca böyle yaptım.
ilk bu sene tam anlamıyla sıkıştırıp bölme tahtası koydum.sebebi ise fazlalık çerçeveler üzerinde arılar dolanıyo soğuktan ölüyorlar o kadar ölsün bişey olmaz diyorsan sorun yok.
kendimize eksta iş çıkardık kötü tarafı. çoğu koloni bendede 5 çerçevede baharda çerçeve ekle dur.

Valla bu sene 5 çerçeve arı ile kışlatmaya girenlere ne mutlu diyorum. :smiley:
Bu yaz sezonunda çok arı kaybı oldu bizde,sebebide yavru çürüklüğüydü. Tabii ana sebebide Varroa zararlısı. Varroa nın öldürdüğü yavruları arılar temizleyemeyince sıcakta bozulup çürüdüğü ndeniyle yavru çürüklüğü oldu,temizliyebildiklerimizi kurtardık. Piyasaya yeni çıkan karton şeritlerin sayesinde varroa dan kurtulduk.!! >:(

İlacın ismini yazarmısınız.