arılara bugun bölme tahtası yerleştirdim.bölme tahtasının altı bir arının geçebileceği kadar yükseklik taşıyor.Ve boşluğa gazete kagıdı doldurdum.bu yaptıgım uygulama dogru mu acaba.Bende bez parçları var,bez paçavraları mı yoksa gazete kagıdı ile boşluğu doldursak iyi olur arkadaşlar deneyen var mı?
nem azlığı ve sirkülasyon ve sıcaklık için? en iyisi ne acaba?
Bölme tahtası koyduk , koloniyi sıkıştırdık , kışa girmeden önce yapılması gereken en iyi iş.
Bölme tahtasının altındaki boşluk ; koloninin yiyeceği azaldığı zaman , boş kısma ballı çerçeve
koyuyorum , arının bölme tahtası boşluğundan balı alıp asıl kuluckalığa balı taşıması.
Ben bölme tahtasına iki arı gecebileceği kadar delik açıyorum. Boş kısmı petek koymuyacaksam ,
l
eski tişörtleri atmam , içine ot doldurur boş kısma koyarım. Ballı petek koyacağım zaman
otları alması kolay oluyor.
Selamlar…Saygılar olsun…
Kovana bölme tahtası konması tavsiyesini kabul edebilirim; Kovanı alttan havalandırma tavsiye edilmezse.
Hem kovan alttan havalansın hemde bölme tahtası konsun denirse bana göre kesinlikle yapanın yorulmasından başka bir işe yaramaz.
Kovanda fazla çerçeve yoksa arı doğal olarak birbirine salkım halinde olur, kendini yeterince ısıtabilmesi için.
Özet olarak şunu düşünüyorum; bölme tahtası denen şeye gerek yok.
sayın murat_e,
soğuk bir havada çerçevelerin üstüne koyulan kapatma tahtasına el sürdünüzmü?
Sıcacıktır. Bölme tahtası koymadığınızda bu sıcaklığı arılar daha zor elde ederler. Siz isterseniz yinede bölme tahtası koymayın. Ben bölme tahtası koymaktan memnunum.
Selamlar
Bölme tahtasını kullanmanın ne gibi eksi ve artı yönleri var?Bölme tahtası kullanan arkadaşlar tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim.Hayırlı günler!
Arıları sıkışık çalıştırmak için bölme tahtası kullanmak pratik bir yöntem.Bir çeşit ruşet kovan elde etme yöntemi de diyebiliriz.Ruşet kovandan elde edilmek istenen fayda bölme tahtasıyla da elde edilebiliyor.
Peki, bölme tahtası olsun ![]()
Alttan havalandırma olsun mu ? Yada Muhsin Hocanın tavsiyesi kovan önünde havalandırma deliği ?
Benim şu ana kadarki kullandığım kovanlarımda alttan havalandırma yok. Havalandırmalı kovanları deneme şansımız olmadığı için artı ve eksilerini yazma şansım yok. Ama ilk bakışta alttan havalandırma olumsuz etkilemz gibi görünüyor.Tecrübesi olan arkadaşlar gözlemlerini paylaşırlarsa bizde öğrenmiş oluruz.
Bütün kovanlarıma bölme tahtası kullanıyorum. Tahta bulamaz isem çuvalın içine boş çerçeve
koyar yine bölme yapıyorum . Koloniyi yedi veya beş çerçevede kışlatırım. Kovanların altlarında
havalandırma yok. Örtü bezini kışlık kalın bez kullanırım. Kovanın içersindeki nemi kolay alması
için bezi mutlaka yıkamadan örtmüyorum. Çünki yıkanan bez oluşan nemi daha iyi emiyor.
Selamlar...Saygılar olsun..
Merhabalar
Bende arıyı sonbaharda sıkıştırdım . Kovanlar ortalama 7 çerçeve civarı… ve kovanları antalyaya götürdüm tabi orda gündüzleri biraz sıcak oluyor. zannedersem bu nedenle arılar gündüz uçma tahtasında sakal yapıyorlar. Sebebi acaba havanın sıcak olması mı , yoksa başka bir durum olabilirmi.
Eğer bu bir sorun değilse. ilkbahara kadar bu böyle devam etsinmi ? yoksa arıyı rahatlatayım mı.
Teşekkürler
Adı bölme tahtası ama tahta, köpük, kontraplak, karton, hatta kağıttan bile yapılabilen bir kovan içi materyalı.
Amaç olarak arıların kovan iç ısısını kolay sağlamak ve ısıyı korumak amacıyla kovan iç hacminin daraltılması işidir.
Arıların yoğun kapladığı son çerçevenin yanına konulur.
Bölme tahtasında dikkat edilmesi gereken üst tarafında boşluk olmamalı.
Kovan iç hacmı daraldığından salkım hareketleri daha kolay olur.
Salkım hava soğuyunca geriye doğru, çok soğuyunca geriye yukarıya doğru, kovan içinde kirli hava çoğalınca temiz hava gereksinimi için deliğe doğru hareket eder.
Arılar sıcak iklime gittiğinden, Murat hocamın dediği gibi, salkımı genişletmiş.
Tabi salkımdan, genişleme hareketine geçen kovanlarda, doğal olarak yiyecek tüketimi de artacağından, tedbirini ona göre almanı tavsiye ederim.
Yavru faaliyeti de devam ediyor, sıkışıklık sürüyorsa biraz alan açmakta fayda var.
Kolay gelsin.
Benim arılarım da Antalya’da. Ben bazılarını 5, 6, 7 çıta ile böldüm. Bazılarını da bölmedim 10 çıtada bıraktım. Bölme tahtasının arkasına içi saman dolu yastık, içine kuru ot konmuş pamuklu bezler ya da nemi emebilecek pamuklu eski çamaşırlarla sıkıştırdım. Bu yastık yada pamuk bezler hem nem varsa emiyor, hem de bölünen kısmın kolay ısınması için yalıtım görevi görüyor. Boş kalan kısım doldurmazsak arılar bölme tahtasını daha zor ısıtacaktır. Ya da alttan üstten hava akımı olabileceğinden böldüğümüz boş kalmış yerin havasını da ısıtmak zorunda kalacaktır.
Arıların şu günlerde önde salkım yapması Antalya’da görülebilecek olaylardan. Nedeni, ya çok daraltılmış içeri de ısınınca arı kendini dışarı atmıştır. Havalar serinleyince kovan da serinler, onlar da içeri girerler. Ya da güneşli günlerde kapak sacı çok ısınır. Bu ısınma içeri yansırsa bundan da kaynaklanabilir. Bunun için kapak üstüne karton ile gölge yapmanın faydası olabilir. Salkım yapan arıların içine bakılıp gerçekten çok sıkışmışsa kenardaki boş yere yeteri kadar beyaz petek de konulabilir. Arıların içinde yeterli yiyecek varsa Şubat sonu ya da Marta kadar böyle kalabilirler.
Arıların alttan ya da önden havalandırma ihtiyacı sağlamak bana göre mevsime ve bölgeye göre değişmelidir.
Ben geçen yıl alttan çiçektozu kapanı olan kovanlarda kışlattım arıları. Aynı bölgede altı kapalı olan kovanlarda oluşan nem bu kovanlarda oluşmadı. Arılar daha sağlıklı kışladı. Arıların taşınması sırasında da arıların boğulma tehlikesi olmuyor. Bu da olumlu bir durum. Ancak benim kovanların kapak altında yemleme delikleri var. Kışın kalın kumaşlarla örttüğüm bu delikleri ilbaharda açtım. Alttan da polen tuzaklarının delikleri açılınca sanırsam aşağıdan yukarıya fazla hava akımı oldu ve yavru gelişimi olumsuz etkilendi. Yani bana göre kovanın hem altında, hem üstünde delik olmamalı.
Bölme tahtası konusunda denemeler yaptık…
Neler yapmadık ki…
Hatta ilk yıllarda bölme tahtası sonrası oluşan boşluğa fistan giydirirdik. Eski bezleri doldururduk…
Yer Eskişehir…
Soğuğunu bilirsiniz.
Resim yüklemek isterim ama şu yeni aldığım laptopa alışmak için kendime fare kullanmayı da yasakladığımdan resimlerle uğraşmak zamanımı çok alıyor.
Arıyı sıkıştırıp, bölme tahtasını koyuyorduk.
Teşvik beslemesi, koyu besleme derken ve bölme tahtası ısısı ile yavruya devam eden koloniler soğuğu yediğinde tokadı yiyorlardı.
Baharda da zamanından önce yavruya giriş…
Bölme tahtası arkasında da aşırı nem…
Sonraki yıllarda bez doldurmadan vazgeçtik.
Bu yıl ise hiç ama hiç bölme tahtası koymadık bugüne kadar.
Biraz da arıyı güçlü tuttuk.
Baharda yavruyu başlatıncaya kadar da koymayı düşünmüyoruz.
Yavru başladığında ise bölme tahtalarını yani straforları koyacağız.
Şu anda gördüğümüz şudur ki bölme tahtası kışa girişte ve kışta gerek yok.
Sadece erken baharda yavru başladığında mantıklı görünüyor…
Bugün hava şartları malum, artık geceleri Eskişehir’e kırağı düştü… Kolonilerde bölme tahtası yok. Sıkıyorsa yapsın yavruyu…
Arıyı soğuk olması gerektiği zamanda soğuk, sıcak olması gerektiği zamanda sıcak tutmak gerekmez mi?
Yeter ki salkım bölgesinde balı olsun, üşüsün ve taş gibi salkım yapıp uçmasın.
Nasıl olduysa olmuş, bizim amca oğlunun arıları 5 er, 6 şar çıtaya düşmüş Bu arılar burada birleştirsek de kışı çıkarır, birleştirmesek de. Ama zayıf arıları tahta ile bölersek daha az kayıp verirler.
Kasım aralık aylarında akdeniz bölgesinde muşmula (yeni dünya, malta eriği) denilen bitki çiçek açar. Arılar da bu çiçeklerden hem çiçektozu hem balözü getirir. Kovan içinde yavru ve yumurta azalsa da devam eder. Bölme tahtasıyla bölünse de devam eder, bölünmese de. Ama böler arıyı sıkıştırırsak arı hem daha az zayiatla kışı çıkarır, hem de erken gelişir.
Kışı sert olan yerleri bilmiyorum ama kışı ılık geçen yerlerde arıların bölünüp sıkıştırılmasında fayda var.
Bölme tahtasını, mevsime göre,
Bölgeye göre,
Arının durumuna göre,
kullansak ya da kullanmasak?