Öncelikle herkese merhaba. Ordu’nun , Ünye ilçesinde öğretmen olarak görev yapmaktayım. Arılarım bulunduğu yere hafta sonları gidebiliyorum. Tabi buda çok büyük sıkıntılara neden oluyor. Özellikle ilkbaharda oğula meyleden arıları kontrolünün sık sık yapılması gerekiyor. Bu haftaki kontrolde bir koloninin ana arı gözü hazırladığını gördüm. Normalde bu zamanlarda arının böyle bir hazırlığa girmesi biraz ilginç. Erkek arıları da çıkarmış durumda. Bu durumda bu koloni için oğul hazırlığına girmeye başlamış diyebilir miyiz? Bölme yapmam gerekiyorsa ve elde de hazırda ana arı yoksa ve böldüğüm arıyı da başka bir yere taşımam mümkün değilse bölme işlemini yaparken neler yapmam lazım? Şimdiden herkese teşekkürler.
sayın ahmet karataş hoşgeldiniz
aynı sıkıntıları bizlerde yaşıyoruz malumhafta sonumuz var.
Ben aynı arılıkta bölme yapıyorum etkili bir sıkıntı yaşamadım.
Bölmelerde tarlacılar çok önemli değil. genç arıların sayısı fazla olmalı besleme yapılması gerekir.
kaç tane bölme yapmak istiyorsunuz
Sayın Ahmet Karataş,meme hazırlayan koloniyi o meme kapandıktan sonra memeli olarak bölebilirsiniz. Tabii bu arada ana arıyı kontrol edeceksiniz oda bölünene gitmesin diye. Böldüğünüz kovanı diğer arıların ön kısmına koymalısınız.
Foruma hoş geldiniz, hayırlı olsun!
![]()
sayın göksel
Aslında oğula gittiğini düşündüğüm koloniden bu sene bal almayı düşünüyordum. O yüzden bölme yapmak istemiyorum ama bundan önceki az da olsa edindiğim tecrübelerden oğula yönelen arıyı bu isteğinden vazgeçirmenin çok zor olduğunu biliyorum. Şuan koloni 10 çerçevede. Ana koloni fazla zayıflatmadan yeni oluşturulan koloniyi de süründürmeden bir bölme yapmayı düşünüyorum. Böyle bir bölme için tavsiyen ne olur ? Yeni ana arı alsam böldüğüm günün ertesi gününde ana arıyı koloniye versem acaba kabul konusunda sıkıntı olur mu? Yani bir günlük anasız kalmak koloni için yeni anayı vermek için yeterli bir zaman mıdır ?
Yalçın Bey teşekkürler. Hoşbulduk. Aslında ilk aklıma gelen bölme şekli sizin dediğiniz gibiydi fakat ananın çıkması çiftleşme uçuşuna çıkması baya zaman kaybı yaratacak koloniye. Hazır ana arı alsam daha hızlı bir geçiş yaparım diye düşünüyorum. Tabi kabul ettirmeyi beceremezsek de baya bir sıkıntı olacak galiba.
Şayet hazır ana ile bölecekseniz işiniz kolay
6+4 şeklinde bölebilirsiniz 5+5 şeklindede olabilir
Bal almak isityorsanız ben olsam üç çerçeve hazır ana ile bölerdim
üç çerçevenin dışlarına birer duvar koyun hazır anayı kefeste verin kabul sorunu yaşayacağınızı sanmıyorum.
yalnız bir iki gün sonrada verebilirsiniz o arada meme asarlar siz o memeleri imha edersiniz hazır anayıda memeleri kestikten sonra verin kabul kolaylaşacaktır.
yedi çerçeve kalan kovan bala yetişir.kendisini kısa sürede toplar.mayıs başında kat verebilirsiniz.
bu arada beslemeyi ihmal etmeyin
Bu yazdıklarım tamamiyle hazır ana kullanmak şartıyla.
Bal almak gibi niyetiniz olmaz arı çoğaltmak istiyorum derseniz başka yöntemler önerebiliriz.
en az dört bölme yapabilirsiniz
Söylediklerinizden ,bölme yapıldığı gün ana arı kafes içinde verilebilir sonucu çıkardım. Doğru anlamış mıyım ?
Evet ben aynı gün veriyorum ertesi günlerde kontrol edip memeleri kesmek gerkiyor iki gün sonra memeler kesildikten sora tekrar meme yapmazlar.
hazır anayı yavrulu çerçevelerin üzerine tel ksmı aşağıya gelecek şekildeiki çerçeve arasında verin.
geçen yıl ilk gün verdim meme yapmamışlardı yani ilk gün anayı kabullenmişler
zayıf bölmelerde zorluk çıkmıyor.
siz yapmayın çok çok riskli hazır anayı sabah verdim akşama kapağı açtım kovana saldım sorun çıkmadı.
ilkbaharda biraz daha fazla direniyorlar sonbaharda daha kolay oluyor
Göksel Bey yardımınız için teşekkürler. İnşallah bir sorun yaşamadan hallederim bu bölme olayını
kaç kovanınız var
4 kovanım var. Aslına bakarsanız çoğaltma için 14 çerçevelik bir kovan yaptırdım ve bir koloniyi bu kovana aktardım. Şuanda o koloni 9. çerçevede. 14 çerçeveye ulaşınca 3 - 3 - 4 - 4 şeklinde böleceğim nasipse. Diğer kolonilerde bal için çalıştıracaktım ama evdeki hesap arılığa uymadı.
o bölmelere hazır ana vermeyeceksiniz sanırım kendilerine yaptıracaksınız
12+2 önerim
Hepsine hazır ana arı vermeye niyetliyim. Bu arada 12+2 açıklar mısınız? Anlayamadım kusura bakmayın
ana arılı çerçeveyi ana ile beraber toplam iki çerçeve alıp boş kovana veriyoruz yanlara iki duvar veriyoruz.
geriye kalan kovanı hiç karıştırmadan olduğu gibi bırakıyoruz memeler kapandıktan sonra en son çıkmadan iki üç gün öncede olabilir
öreneğin kovanda 12 çıta var diyelim ikişer veya üçer olarak bölersiniz, üçer yaparsanız bir çerçevede kapalı memelerden beğendiğiniz iki adedini bırakıp diğerlerini bozuyorsunuz böylece isterseniz 4 isterseniz 6 ayrı kovan sahibi olursunuz analardan çifleşme uçuşundan dönmeyenler olursa birleştirme yaparsınız.her bölmede amna memeleri olmalı
memeler kapandıktan sonra bölmemizin nedeni 12 çerçevelik kovanda genç nüfus sayısı çok olduğundan ama memelerini çok kaliteli yaparlar
o kovanlarda seneye çok iyi kovanlar olurlar.
Örnek vereyim geçen yıl 4 adet hazır ana ile bölme yaptım şu anda sadece bir tanesi devam ediyor diğerlerinin performasını beğenmedim.
doğal anaları daha çok tutuyorum.
Göksel Bey çok teşekkürler. Gayet mantıklı ve zorlanmadan yapılabilecek bir çoğaltma yöntemi. Nasipse yapacağım.
Göksel bey merhaba.
23 citalik hızlı gelişen ama çok hırçın bir kovandan birkaç citalik damızlık koloni oluşturmak istiyorum. Hazır ana sipariş verdim, macahel aş’den.
Kimi birkaç çıta yeter diyor kimi 5 çıta kimi en az 7 çıta diyor.
Sorum şu:
Havalandırmalı iyi bir kovan aldım. Ruşet tipi. Bu kovana kaç çıta arı vereyim? Vereceğim arılar ve çıtaları nasıl olsun? Kaç gün sonra meme bozup hazır anayı vereyim?
Niyetim önümüzdeki sezon buradan alacağım larvalara ana yaptırıp arılıkta kullanmak…
Yer Kayseri su an flora zengin. Ana nektar akımı mevcut.
Ne dersiniz?
Onur bey,
Bende yanı işi yapmak için düşünceler içerisindeyim.
Ben 3 cerceve olacak sekilde böleceğim üzerinde arıları ile beraber. Hazır yumurtlayan ana ile böleceğim burası cok önemli zaman için.
Kışa kadar 8 -9 cerceve olursa kışdan çıkarlar diye düşünüyorum.
3 gün sonra memeleri bozup anayı kafesle vermeyi düşünüyorum bir 3 gün sonrada tekrar meme varsa iptal edip kafesin kek kısmının acmayı düşünüyorum. Takriben 1 haftada kabul ettirmeyi düşünüyorum anayı.
en kolay yolu ana arıyı kafese alın 9 gün bekleyin sonra bolup hazır anaları kafesle verın en temizi bu cunku gözden kaçan bir meme direk ana kaybıdır haberınız olsun…
Omer Faruk Bey,
Bende çiftleşmiş hazır ana yok, sipariş verdiğim ana da yeni ve genç ana.
Fakat 3 bölme işi benim de kafama yattı.
Ama tabi profesyonel arıcılara da danışmalı.
Bölmenin sağına soluna ballı polenli çıta verelim, ayrıca da şurupluğu dolduralım. İki bölme tahtasiyla da sıkıştırma yaptık mı, galiba olur bu iş
Hazır ana vermeden 3 gün önce bölmeyi düşünüyorum.
Ana vereceğim gün gülsuyu sıkıp arıları kovana silkeleyp meme kontrolü yapalım, sonra da anayı verelim.
Anayı verdikten sonra 3 gün sonra yine meme kontrolü yapalım.
Galiba yeterli.
Ananın çiftleşmesi ilk yumurtaları atması herhalde 10-15 gün sürer.
Ne dersiniz?
Hakan Bey teşekkürler.
İki kovanım da çok hızlı gelişti ama çok hırçın.
İki ya da üç çıta alıp damızlık koloni oluşturmak istiyorum. Bu damızlık kolonide önümüzdeki bahar alacağım larvalarla yeni analar yaptırmak ve kovanlara vermek istiyorum.
Ne dersiniz?