En iyi koşan yarış atını satın al, bizim köyün merasına sal. Haydi bakalım yarıştır. Arıda öyle değilmi.
Geçen sene mayıs ayında aldığım 3 adet kafkas melezi kolonimden hiç kalmadı. Hepsi söndü. Kışa girerken yavru miktarını bir türlü istediğim seviyeye getiremedim. Sonuç hüsranla bitti.
Satılık kafkas melezi hariç, kovan hariç tanesi 150tl yi geçmemek üzere Kocaeli bölgesinde olmak şartıyla arı almayı düşünüyorum.
Kaç koloni almak istediğinizi de belirtirseniz, ilgilenenler çıkabilir.
ES-ES, vadi nasıldı bugün. Güveç garanti vardı. Arılar nasıl.
Güveç için vakit var daha…
Derin dondurucuda bekliyor tavşancıklar…
Vadi süperdi… (Blogta ve Face’te görüntüler. :D)
Çadırı kuralım da öncelikle güveç işi en kolay iş…
Bende arılarımı bugün İnhisarın Koyunlu köyüne götürdüm. Arabanın temometresi 18 dereceyi gösteriyordu bahçelerde azda olsa çiçekler açmaya başlamış.
İyi yere götürmüşsünüz.
Güneşin etkisinden korursanız.
Güçlü kovanlardan haziran 10 civarı bir ballık bal alırsınız.
Şuanki düşüncem mayıs 15 gibi kata çıkınca tekrar bozüyük’e geri getirmek
çankırı soğuk öğlenleri dışarı çıkan arılar geri dönmeye bilir ölümler olaçak her halde hayırlısı allahtan
arılarıma bugün baktım…5 kovandan 2 si gitmiş…enteresanı arıların balı var yarısı salkımda yarısı dökülerek ölmüş…arılar ballı peteğin arasındaydı bala ulaşmamalarıda mümkün değil…
diğer kovan zayıf olduğu için ölmüş…
bal olmasına rağmen aşırı soğuk havada olmadı arıların ölme nedeni ne olabilir…
yazık hiç bir sebeb yok gibi ama yinede birbilen abimiz demişti bu yıl arı ölümleri yüzde 50 yi bulur diye demedi demeyin
2 petek arasında salkımdaki arı yoğunluğu çok önemli…
Arıların salkım esnasında birbirleri üzerinde, ne kadar kalın dururlarsa en alttaki arılar balı ancak o sıcaklıkla açabilirler…
Salkımın inceliği yani arının azlığı balın üstünde bile olsa balı açamamalarına sebep oluyor.
Yine salkım topunun en dışlarında kalan ve salkım kabuğu denilebilecek arılar uzun süreli soğuklara maruz kaldığında daha da sıkışan-küçülen salkımdan koparlar ve en dış çerçevede az miktarda kalırlar ve doğal olarak ölürler. Bu arıların bazen dip tahtasına döküldüklerini de görebiliriz… Yine kolonileri açtığınızda en dıştaki çerçevelerde az miktarda ölmüş arıları bu şekilde görmek mümkün, koloni yaşıyor olsa da…
Arı ölümlerine sebep arayanlar var ülkemizde. Ölümlerin bir çoğunu belirli birkaç sebebe dayandırmak mümkün olurken açıklanması zor ölümlerde görülebiliyor.
Bakalım bahara daha çok var.
peteklerin sırları açıktı…bir grup arı peteklerin içinde ters vaziyette ölmüşler…şu bir gerçek artık kışa güçlü koloni ile girmek lazım.arıları bölme işlemi bajarda yapılmalı…
muhtemelen sizin dediğiniz gibi ısınma problemi…
keklerini verdik havanın ısınmasını bekliyeceğiz artık…
bugün mersin 23 dereceye yakındı hava açık
arılar öğle sıcaklığına doğru yavru uçuşu bile yaptılar Ancak dikkatimi çeken polen gelişi geçen haftaya nazaran azalmıştı ve arılar bu hafta biraz agresif takıldılar…
http://4.bp.blogspot.com/-Wa6o5VgRCIg/TVgtg20-JgI/AAAAAAAAABw/DPxEhdmYGyw/s320/130220111181.jpg
sabah arılığa geldiğimde her tarafta çatır çutur sesler geliyor
kovanların giriş değiliğini daraltmak için strafor koymuştum güçlü koloniler yani 7 8 çıta olanlar o straforu kemiriyorlardı 5 6 çıta olanlar ellememişler
http://2.bp.blogspot.com/-ZWKmk33js94/TVgs_V26ogI/AAAAAAAAABk/Oer5DXoMg28/s320/130220111180.jpg
birde şu zımbırtıya 50 lira para verdim ![]()
şimdi sorasanız çok mu gerekliydi … bilmiyorum diyeceğim
ayda 5 lira taksit vs gibi seçenekler karşıma çıkınca bende aldım ![]()
http://2.bp.blogspot.com/-P-Np0I2N9Bc/TVgtvDTtCwI/AAAAAAAAACA/8TwL0uwXr5s/s320/130220111188.jpg
Sayın hemşehrim gerekli bir alet bence boşa para vermemişsin.
mersin 15 dereceydi ve yağmurlu
bugun kovan acamadım ama amitraz ile bir tur duman verdim 2 tur daha verecem
üçüncü olarak da perizin verdikten sonra ilkbaharda ki varroa mücadelemi yapmış olacağım inşaallah
bademler heryerde çiçek açmış erkenciler 15 gün önce açmıştı bugunlerde de kalanlar açmış
bende boş durmayayım diye ana kutuları için çıta kestirmiştim ama marangoz çakmamıştı yavaş yavaş onları çakmaya başladım bende ![]()
Üst çıtalara lamba açmaya gerek yok ama açılırsa da işte böyle süper olur…
marangoz da arıcı abi 4 kovanı varmış bizim gen.tr modelini gördü kendisine de bir tane ağaçtan yaptı bende deneyecem dedi.
bu arada fiat ta 25 kuruşa kesti tanesini bence fena değil fiatı sen ne dersin abi
Çok uygun.
Okuyorum, bakıyorum. Havalar kıvamına girsin bakalım. Normal fazla çıtaları kesip çaksak olurmu. Birde normal kovandan, 5. çıtalı iki kovan yaptırsam yararı olurmuki.