Merhaba arkadaşlar.
Şuan 10 çerçevede olan 40 kadar kovanım var.
Arılarım bursa da. Bir arkadaş çam balına gitmemi söyledi ama.
Hiç çam balına gitmedim.
Bursadan çam balına gitmek (muhtemelen muğlaya) 40 kovan için değer mi?
Bu konuda bilgisi olan arkadaşların cevaplarını bekliyorum.
bence değmez, her kovandan 10 kılo bal alsan ki 10 kılo çok iyi bir rakam , çam balı da çok para etmiyor. yaptığın masrafa emeğe değmez diye düşünüyorum.
Teşekkürler hakan bey,
pek gönlüm yoktu zaten.
bir arkadaş git diye ısrar etmişti.
Muğlaya kadar gitmenize gerek yok. Gündoğdu’nun altında ve birkaç yerde daha çam balı var Bursada. Bence bunu değerlendirin. 40 kovanla çok güzel bal alırsınız
Muğlaya gitmeye değmez ama bursada var diye biliyorum.
Ve bursadaki yeri bulursanız sadece bir defa sağım yapın ve arıyı çiçekli bir yere götürün.
Çünkü çam balı alanlar iki defa sağım yapıyor 20 kg a yakın bal alıyorlar koloniden.
Ama çamda polen olmadığı için arı nüfusu çok düşüyor, geriye gelirken 2 çerçeve arıyla geliyorlar.
Kışa 2 çerçeve veya 3 çerçeve çıktığınızda çam balının bir kıymeti kalmıyor, zaten tenekesi bu sene 400 lira falan olur.
Teşekkür ederim.
Bursayı araştıracağım İnşallah bayramda.
Çam balı için arıyı götürmek güzelde, çam balı aldıktan sonrasını iyi planlamanız gerekir.
Çam balı için yer buldunuz diyelim.
Çam balı bölgesi arı bakımından çok kalabalık olduğundan ayrı bir curcuna, kovanların yanında kalmazsanız çok karışıklık oluyor.
En iyisi yakın bölgeye gitmek…
10 çerçeve arı ile giderseniz çok iyi olur
10 çerceve arıyla 10kğ dan aşagı bal almazsınız üzeri arının mevcudunun düşüşüne bağlı malum çamda yavru olmuyor tüm çerçevelere bal atılıyor
Çamda fazla durmak iyi değil kolonileri kışlatmada sorun oluyor çamdan sonra arı mutlaka bir iki tur yavru çıkartmalı
MUSTAN
şuanda muglada bal akımı çok iyi günlük kovana 1 kg civarı bal geliyor.yalniz bi sorum olucak bizim bölgede benim çocukluğumda ormanlar sıfır traşlanmisti daha şimdi yeni yeni 15 metre kadar boya ulaştılar bu çam ormanında kosnil yok denecek kadar az çevre köylerdeki ormanlar bize 10 km civarı.oralardan koşnilli dal kesip gelsem ağaçlara aşılama için bu mevsimde olur mu acaba?
Nisan ayında yaparsanız olur.
nisan ayı haricinde olmaz mı hiç?sanirim bu çam koşnili bahar başında toprağa iniyor babam anlatırdı dedem önceden çevre köylerden toplayıp gelirmiş bizim ormanlara aşılama için.zaten şuandaki az miktarda büyük ağaçta kosnil var onlar dedemin bize mirası sanırım…
bende düşündüm,bize 15 kilometre mesafede çam ormanları var,sonra vazgeçtim…acaba denesemmi :
Tek sağımlık gitmeni tavsiye ederim abi yakınsa.
Şu an akım çok güzel diyorlar.
10 gün dur gel.
İzmir bergama kozaklı tarafında olan varmı? nasıl durumlar acaba?
Mustanla diyaloğa geç numan,biliyor olması lazım…
SM-N950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Eğer kardeşimi yerime gündüz nöbette durmasını kandırırsam deniycem…
SM-N950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bayramın 4. günü taşıdım çama dün konrol ettim çok iyi
İzmir kemal paşa tarafı için yazdım
MUSTAN
Manisa kemalpaşa sınırında yer ayarladım 50 arıyı taşıyacağız 60 kalsın yerinde buradada bal geliyor basra dan
İzmir kemalpaşa mı abi
MUSTAN
[quote author=Şevket Topal link=topic=13809.msg312721#msg312721 date=1535620261]
Manisa kemalpaşa sınırında yer ayarladım 50 arıyı taşıyacağız 60 kalsın yerinde buradada bal geliyor basra dan
[/quote
bulunduğunuz yerde bal geliyorsa diğer arılarınızda kalsa daha iyi değil mi