Uzun bir zamandır çapa makinası almayı düşünüyordum.Aldım mevsim müsait olmadığı için şu an kullanmıyorum. Kullanan arkadaşlar varsa kullanma ile ilgili artılar eksiler neler olabilir fikirlerini tecrübelerini aktarmalarını beklerim
Aldığım makina pupert subaru 60 s 1+1
Göksel bey merhaba
Bende çapa makinası var ancak sizin makinanızdan farklı sizinkinin özelliklerini bilmiyorum.
Benim çapa makinam 3 ileri bir geri vitesi var.
Çapa yaparken genelde yüksek devirde ve orta gazda çapa yapıyorum.
Sağa ve sola dönüşlerde kullanmak için sağ sol balataları mevcut ancak genelde kullanılmıyor ( ben kullanamıyorum )
Ağaç diplerine çok fazla yaklaşmamaya gayret ediyorum.
orjinal çapa ayakları çok fazla derine girmiyor diye ( bu yıl makinanın 5. yılı idi ) ayaklarını komple değiştirdim.
Daha önce 120 cm çapa yapıyordum
Ayakları değiştirdikten sonra 100 cm çapa yapıyorum.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Hoşçakalın.
öncelikle makineniz hayırlı olsun, aldığınız markayı çok iyi bilmiyorum ama eğer çok büyük bir iş yapmayacaksanız, yani çok fazla sayıda ağaç dibi çapalamayacaksanız her hangi bir amatör makine işiniz görebilir. Sizin makinenizi bilmiyorum ama ben de Anadolu Motor’un Antrac 80 diye bir modeli var, eskide 80 diye çıkarıyordu, 5.5 beygir Honda benzinli motoru var, şimdilerde motoru 6.5 beygir Honda yapmış ve adını da antrac 200 diye değiştirmiş. Bu makinelerde önemli olan kayış aktarmalı model olmaması, kayış aktarmalı modeller özellikle çapa yaparken zorlandığında yada sert bir toprağa denk geldiğinde kaçırması , antraclar ise şanzımanlı, yani kaçırma diye birşey söz konusu değil, ya toprağı koparıyor ve çapalama vazifesini yerine getiriyor, yada koparamazsa stop ediyor… kayışlı modellere nazaran daha güçlü diyebiliriz,…
bunun haricinde bir de bıçaklarınızı çok fazla bitene kadar kullanmayın derim, bu hem makinenizin performansını düşürür hem de yakıt tüketiminizi arttırır. Gerçi az bir arazide çalışacaksanız bıçakları da kolay beri bitiremezsiniz ama…
Neyse yeni makineniz tekrar hayırlı olsun… güle güle kullanın…
Önce emniyet.
Sakın gaz koluna ip bağlamayın. Bu yüzden üzerinden çapa makinesi geçip yaralananlar, ölenler oluyor. Bu sene yabancı bir çocuk öldü burada.
İstemi abi özelden iletimi aldın mı?
Evet
Çapa makinaları tarımsal destek kapsamında…Çok kişi biliyordur…Ben hatırlatıyorum sadece…Önceki yıl aldım ben de bu destekten yararlandım. Dikkatli olmak kaydıyla büyük kolaylık sağladı.
Değerli arkadaşlar
Antrac 200 honda motorlu makinayı gördüm gayet güzel benimki kayışlı. Subaru, japonlara ait bir motor 1+1 vites pupert üretmiş.Araştırdım kullanalar çok memmun.
Benim kullanacağım toprak çok yumuşak pamuk gibi denilen bir toprak .Yan komşumda kayışlı başka bir makina var dört beş dönüm yerde işlem yapıyor hiç sorun yaşamadı beş yıldan bu yana kayış bile değiştirmedi.Traktör ile sürdürdükten sonra kullanacağım ben çapa makinasını.Ekim alanının düzenlenmesinde birde karık açımında o kadar.
Daha güçlü bir makina alınca 2500-6000 hatta daha da fazla fiyatlar var bu paraları çapa makinasına vermek mantıklı gelmedi bana traktör alırım daha iyi derim üç dönüm yerim var sadece yarısını kullanıyorum.
s.a.
Bende çapa makinası konusunda karar aşamasındayım.330metrekare bahçem var almaya değermi.Bana uygun olan Kaan S 19 modeli.Yoksa spor olur senede birbelleyipkendim çapalamayadevammı edeyim diyorum.Görüşlerinizi bekliyorum.
Sayın Arı seven.
Mali durumunuz iyi ise kesinlikle alın.
Sadece ilkbaharda değil Sonbaharda da çapalayın çapalama imkanına kavuşun.
Makine elinizin altında olursa avantajınız olur.
Ben sebze bahçesinin kökenlerini kaldırdıktan sonra koyun gübresi döküp komple bahçeyi çapalıyorum.
Makineyi dışarda bırakmayın, sonra içeri alması zor oluyor ![]()
Duyanda seni taşıdı sanacak.
Rasim olmasaydı sen biraz zor taşırdın ![]()
Artık bahara buzlar erirdi ondan sonra alırdık içeri ![]()
Bir ay önce tam iş bitti mazot borusu patladı ve orada kaldı.
Dün iyiki gitmişiz.
Zor oldu ama içeri aldık.
![]()
İnsanın bağının bahçesinin yakında olması ne kadar güzel. Doğayı özlemek başka ama iç güç canı çekiyor insanın.
İstemi bey cevabınız için teşekkür ediyorum.
Benim arkadaşım geçen yıl bir benzinli motor almıştı bu baharda ben biraz kullanmak istedim fakat çok zayıftı. Biraz sert olan toprağı işlemiyor ve hemen stop ediyordu bende almadım bir pat pat çıya sürdürdüm.
Eğer bahçeniz bizimki gibi biraz sert ise güçlü bir motor almanızı tavsiye ederim. Arkadaşın benzinli motorunda da 5 hp. yazıyordu. ![]()
Sert olan yamaç topraklara kayışlı makine almak riskli olabilir bu durumda şanjumanlı çapa almak daha iyi olabilir.
Yumuşak topraklarda kayışlı 6.0 HP gücünde makine yeterli olabiliyor araştımalarım bunu gösteriyor.
Arkadaşlar “No-Till Farming” denilen bir sistem de var…tarlalar-bahçeler sürülmüyor, merak edenler linklere bir baksın derim.
http://bulten.pulptarim.com.tr/?page_id=78
http://www.youtube.com/watch?v=OqU0k_m6qAo&noredirect=1
ezberleri bozduracak bir link sayın denizakvaryumu
Bu konuyu enine boyuna araştırmak lazım.Buna göre çapa makinası kullanmak 1 dönüm 3 dönüm gibi keyif işleri yapanlar için dah mı uygun oluyor demek.
subaru motor 6.0 motor çapa makinaesi ile hangi bahçe işlerini yapabilirim