çiçek tozlu kek yapımı nasıl olur. ? polenli kek in arılara verilemesindeki sakıncalar neler dir ? erken baharda polenli kek verilirse iyi olmaz mı ?
Çiçek tozu keki:
Baharda topladığınız derin dondurucuda sakladığınız çiçek tozunu kullanıp erken baharda arılara vermek amacıyla yapılan kek:
Kabaca ölçüler şöyle:
1 kg çiçek tozu
0.25 kg su
0.25 kg pudra şekeri
0.10 kg bal
Yapılışı:
Çiçek tozu yoğrulacak kap içine konulup üzerine su püskürtülür.
Üzeri bezle örtülüp 3 - 4 saat beklenir.
bu bekleme sonucu çiçek tozu mayalanır bu mayalanma sonucu küçük çiçek tozu zerreleri üzerindeki zar çürür ve parçalanır, işte kek vermenin en can alıcı yeri burası, arılar ancak bu durumdaki çiçek tozunu kullanabilirler.
Sonra içine pudra şekeri ve bal konulup yoğrulur.
Bu karışım yumuşak olup çerçevelerin arasına akacak gibi olursa biraz daha pudra şekeri konulur.
Her kovana tavuk yumurtası büyüklüğünde verilir. bir kaç gün sonra bakılınca petek gözlerinde tek renk çiçek tozu olarak bunları görebilirsiniz.
Bu kekin verilme zamanı baharda az az çiçek tozu gelmeye başladığı zamandır, daha erken verilmez , gelen çiçek tozuna takviye amaçlı düşünülmelidir.
Murat hocam şu polen kekini bu mevsimde zayıf kolonilere versek faydası olur mu?
Gelişimi yavaş olan zayıf ve içinde yeterli çiçek tozu olmayan kovanlara her zaman verilebilir.
Teşekkürler hocam.
Üzerine püskürterek altta kalan polenlere ulaşmasını nasıl sağlayacağız Murat Abi. Biraz karıştırsak olur mu ? Mayalanmanın gerçekleşmesi için hangi koşullar
nasıl sağlanmalı biraz daha detaylı anlatabilir misin ?
Burada amaç arıya çiçek tozunu yedirmek.
Çiçek tozunun dışındakileri yeteri kadar en az olacak şekilde olmalı.
Burada ki ölçülerin yeterli olduğunu düşünmeyin.
Püskürtülen su alta geçiyor ama dediğiniz gibi karıştırmak daha uygundur yani her yerde ki püskürtülmüş su aynı gibi olmalı.
Hatta çiçek tozu elek veya süzgeç gibi bir eleman üzerinde olması: çok gelen suyun aşağıya damlamasını sağlar.
Yaş çiçek tozu bu bekleme süresinde mayalanır, dikkatlice incelenirse değişik koktuğu anlaşılır.
??
Kap deyince insanın kafasında birşey canlanıyor yinede işin detayına inildiğinde bu kabın genişliği derinliği gibi değişkenler hassas durumlarda önemli rol oynuyor. Kullandığım kap saydam. 250 ml suyun yaklaşık 150 ml sini fısfısladıktan sonra suyun dağılımını gözlemlemek için kabın alt ve yan taraflarından inceledim. Suyun çok düzensiz dağıldığını farkettim. Bunun üzerine geri kalan 100ml suyu polenin üstüne boca edip iyice karıştırdım. Karıştırmanın şart olduğunu belirtmek isterim. Fotoğrafını çekmeyi düşündüm acelem vardı sizle paylaşırdım.
Mayalanma örtme deyince ışık almaması gerekiyor diyerek kabın 6 tarafınıda örttüm.
?? işaretini neden koydun Murat Abi anlamadım.
6 kovan arıma teşvik şurubu hazırlarken şurubun içine birazda polen attım ve karıştırdım çorba kıvamı oldu yarın vereceğim herhangi bir sakıncası olmaz değilmi poleni sıvılaştırıp vermenin
ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Aynısını yapmak içimden geçiyordu. Umarım Murat Abi cevaplar sanal87.
Ekleme mayalanmış polen’in kokusundaki keskinlikte ciddi azalma oluyor.
Çorba kıvamında verdiğinz keki ne deyip alacak ( Şerbet mi? Kek mi? )
Önünüze bir tepsi baklava gelmiş: tatlı yemek düşüncesiyle bir kesme aldınız zehir tuz.
Beyninizde esen fırtınayı düşünün.
Çiçek tozu keki vermişseniz arı onu dışarıdan gelen çiçek tozuna denk bir gıda olduğunu bilsin.
Verdiğiniz çiçek tozu keki katı olacak.
Eğer suyu döküp kariştırısanız bulamaç gibi olur, yani kek akıcı olmayacak, topak yaptıysanız öyle kalacak.
Yaptığım aynen öyle oldu.
Şurupla aynı anda vermekte bir sakınca yada fayda var mı ?
1/1 oranında yaptığım şurupla vereceğim için faydalı bile olacağını düşünüyorum. ?
Murat hocam 1e 1 şurup hazırladıktan sonra içine polen döktüm eridi içinde onu vermeyi düşünüyorum
ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Böyle şerbet verirseniz onu yiyen işçi arıların bazıları barsaklarında sorun çıkacak ö l e c e k l e r d i r.
Verdiğiniz o çiçektozlu şerbeti nasıl ayıracaklar?
Doğada bol çiçek tozu varken bile siz hiç arıların çiçek tozu karıştırıp balı gözlere doldurduğunu gördünüz mü?
Arkadaşlar 5 litre kekik suyu ile bir çuval 50kg pudra şekerini bir paket kuru hamur mayası 5lira yuğurup kek yapıp arılara veri yorum arılar süper yavru atımı varoaya darbe vuruşu yapıyor süper oluyor
Kek yapımında;
15 kg pudra şekeri , 5 kg ayçiçek balı, 2 kg bahar ve kanola poleni ni fırınların hamur karma makinesi ile karıyorum.
1 kg kadar buzdolabı poşetlerini koyuyorum.
1 hafta sonra poşet boşalmış.
Yavru atımı süper. İlkbaharda ki gibi.
Şu an xx çerçeve yavru atan koloni mevcut.
Tavsiye ederim.
Mayanın arılara ne yararı var bilemiyorum ne düşünüyorsunuz?
Maya bakteridir şekeri çözer alkol bileşimine dönüştürür.
Şevket Hocam siz alkole dönüşmüş kek hamurunu veriyorsunuz yani.
Murat hocam hazır keklerede maya katıyorlar bildiğim kadarıyla. Sebebide kekin katılaşmayıp yumuşak kalması için
Şevket Bey imzanıza bayıldım.
Sayın Murat Abimin’de dediği gibi yaptığınız karışıma kuru hamur mayasını niye eklediğinizi anlamadım. Ayrıca varoa’ya darbe vurduran etken nedir ?
Kekik suyu varroa için.