selamlar polen tuzağı ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyorum. polen tuzaklarını ne kadar sıklıkla kullanmalıyım. sürekli takılı kalsa zararları ne olur. birde çift katlı kovan alsam arılarımı ona aktarsam avantajlarım ne olur arıların güçlenip çoğalması için çift katlı kovan uygun olur mu ?
şimdiden teşekkürler. ![]()
ÇİÇEK TOZU KAPANININ sürekli açık kalması sorun olmaz.
Arılar zamanla çiçek tozunun yukarıya çıkarma yollarını bulurlar.
Selamlar murat hocam. Ben tuzakları iki gündür takılı bırakıyorum benim kulaktan duyduğum bilgi takılı kalmasının arının ihtiyacı olan poleni içeriye alamayıp arıların ihtiyaçlarını giderememesi olduğuydu, benim gözlemlediğim arılar her poleni düşürmüyor bir şekilde içeriye alıyorlar, takılı kalsalar sorun olmaz diyorsunuz. ayrıca murat hocam sizi yakalamışken bir sorum daha olacak. Ben arılarımı bir kovan 3 diğer kovan 4 çitalı olarak yeni aldım, ben bu sene onlardan bir şey beklemiyorum, aldığım arkadaş sürekli şerbet vermemi söyledi sürekli şerbet vermem doğrumu ve ne zamana kadar şerbet vermeliyim. Şimdiden teşekkürler.
Kovana giren polen miktarını azaltmak oğul eğilimininde önüne geçmek demektir. Ama arılar illaki poleni kovana sokarlar, ayrıca takılı olan polen tuzağı oğulun dışarı çıkışınıda engelleyecektir. Tek negatif nokta ana arının çiftleşme uçuşuna çıkmasını engelleyebilir.
polen tuzagi polenin %70 ini almanizi temin edecek geri kalnin kovana girisine mani olmayacaktir. bu oranda arilar icin yeterli miktardir.tuzagi sürekli acik tutmanizda mahsur yoktur.yalniz erkek ari giris cikis deligini unutmayiniz.
Sayın sekizcann:
Ben çiçek tozu kapanınızın geçici olarak öne takılı olan olarak düşünmedim.
Kovanınızın Alttan çekmeceli çiçek tozu kapanlı olarak düşündüm.
Kovanlarınız epey zayıfmış bu yıl bal almanız zor.
Hatta çiçek tozu için bile erken diyorum.
En bol çiçek tozunun 7 - 8 çerçeveli kovan alınacağını düşünmelisiniz.
Arılarınız yeterince güçlü olmadığından hala beslemeniz gerekmektedir.
Sayın Serdar Sirkeci, Sayın Ümit Bolat, ve Sayın Murat Akın bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İki gündür tuzakları çıkarıp çıkarmamak arasında tereddüt te kalmıştım ama şimdi rahatım. Tekrar hepinize teşekkür ederim saygılar herkese ![]()
polen filtreli kovan altlıkları polen toplama konusunda benim hiç hoşuma gitmedi . polenler ve arının kovan içindeki çalışmalarının pislikleri aynı yere dökülüyor bu da polenin kullanılabilirliğini azaltıyor. geçenlerede baktım ham petekleri traşlamış arı hepsi polen toplama tepsisine düşmüş. herhalde kovan ağızlarına takılanlar daha temiz olur. saygılar hepinize.
Çiçek tozu kapanlarının iyi olmayan yönleri vardır.
Alttan çekmeceli olanlardan üretilen çiçek tozlarının ayıklanması yoluyla bunun önüne geçilebiliniyor.
Uçma deliği önüne konulan çiçek tozu kapanlarından üretilen çiçek tozu petek artıklarının daha az olduğu düşünülebilir.
Önden takılan çiçek tozu kapanlarında dış ortamdan daha çok etkilenir, yağmur suyu ve toz girebilir.
Erkek arı çıkışı ve girişleri için uygun olmaması ve asıl önemlisi kullanımdan dolayı arıların saldırgan olmaları.