Çiftlik ve Keçi

Aman ha keçi falan almayın… İki keçi geldi, bir anda yavrulayıp 4 oldular.
Siyah kıl keçisi, canımdan bezdirdiler…
Keçi inadı derlerdi de inanmazdım… Yok böyle bir şey…
Dağa kaçtılar, Ağrı dağına bile daha kolay çıkıp, inmiştim.
Eve geldiğimde her yerim yırtılmış, yorgunluktan ölmüştüm.

İşiniz yanlızca çiftlik değilse, koyun, keçi ve inek almayın derim…

:slight_smile:

Fethi Bey,

Maltız keçisi alsaydınız rahat ederdiniz.

Evcimen, insancıl ve bahçede olmayı seven bir keçidir. Dağa kovsanız bile o bağa geri gelir.

Valla bunlar arkanızı dönseniz dağlara kaçıyorladı. Verdim kurtuldum…
Bir daha almam…

İki tane birer kuzusu olan koyunum vardı, bugün bir yaşında bir düve ile takas yaptım :)tabi üste biraz verdik…

Yalnızca evde beslemek amacıyla az sayıda keçi alacaklara bir uyarı:

Seçimlerde genel olarak iki keçi ırkı öne çıkıyor.

Birisi “maltız keçisi” bunun mastarı çok sarkık olduğundan evde bakılması daha uygun.

İkincisi “saanen keçisi” mastarı karın bölgesine yapışık ve yüksek olduğundan çalılık alanda mastar yaralanması olmadan otlayabilir.

hocam cahilligimize verde, sormam lazım mastar nedir

meme,

Bu sanen keçileri dağa çıkmazmı?

Arkadaşlar zanen keçileri bünye zayıf çok sütlü olduğu için tecrübesiz arkadaşlar zarareder çünkü çabuk hastaolur maltuz veya halep cinsi keçiler daha kuvvetli süt verimi iyi ama benim size tavsiyem yörenize uygun koyun alın veya sütten çıkmış buzağı alın besleyin herkese bereketliolsun

Fethi Bey,

Saanen keçileri ithal ve biraz sosyete işi. Olumsuz şartlara çok alışık değiller.

Maltız keçileri ülkemizin bir çok yerinde yıllardır yaşıyor ve yerlileşmiş keçiler.

Bildiğim kadarıyla Ege bölgesinde de yaygınlar.

Bahçede bakmaya çok müsaittir.

Çocukluğum onların içinde geçti. 1-2 keçi evin artıklarıyla geçinir. İnsan elinden beslenmeyi ve ev artıklarını yemeyi çok severler.

Tam evin önünde ve bahçede bakılacak keçi türüdür.

Bu arada toplum arasında keçi sütünün koktuğu gibi bir algı var. Bunun sebebini anlatayım.

Keçi ya da koyun sütündeki koku, sütün kendisiyle ilgili değil, tamamen sağım şartları ve hijyen ile ilgili.

Sağılan meme ve eller sürekli temizlenmezse, süte ortamın kokusu karışıyor.

Annem maltız keçilerinin memelerini her sağımdan önce veterinerin önerdiği bir ilaçlı su ile yıkar, ellerini de o su ile yıkadıktan sonra sağardı.

Süt, yoğurt, tereyağı, peynir ikram ettiklerimiz keçi mamülü olduğunu öğrendiklerinde şaşırırdı.

Mastar: memelerin bağlandığı üst bölüm bir bakıma süt torbası denebilir,diğer adı “yelin”.

bende mart sonu gibi bahçede bakabileceğim bir keçi alacağım,nasip olursa…
ya saanen ya da uzun kulaklı halep keçisi almayı düşünüyorum.
Arılarla beraber yaşar giderler umarım.

aslınada birde romanov koyunu almayı düşünüyorum ama Türkiye de saf sadece bir kişi de olduğunu ve çok pahalı olduğunu biliyorum.