Yaklaşık 50 adet işçi arısı ve genç bir ana arısı bulunan koloniyi kurtarmak için ne yapmalı
Bu arıyı muhafaza et. Kurtarıp adam edemezsin.
Buradaki ana arı genç ise bu ana arıyla suni oğul bölersin.
Normalda bu tercih edilmez ama, diger guclu bir koloniden yavrulu ve genc arili iki cerceve al ve koku ile yeni kovana koy…destek aldigin kovanida kek ve koyu surup ile destekleki kaybi bal akimina kadar atlatsin…
Gençse yaşlı bi düzensiz yumurta atan bi ana ile değiştir. Destek vericem diye diğer kovanları zayıflatma derim.
öncelikle neden 50 adet işçi arı kaldı o sorunun cevabı önemli
sorunun kaynağı bulunmadan buluncak çare yetersiz kalabilir.
Ben olsam kutuya alırım.Bir çıta yeni çıkan genç işçi arı silkelerim.İlerleyen zamanda lazım olabilir.Bölme yapılır.
Ana sakat olabilir. Yumurtlamıyor olabilir…
Diğer kovanlarınızın durumunu yazmamışsınız ama. Bana kalırsa bu 50 arıya harcayacağınız emek ve zamanı diğerlerinden birini beslemeye ve geliştirmeye harcayın, Uygun bir zamandada bölün. Bence daha kolay.
50 arısı olan anayı ise koruyabilirseniz belki birkaç haftalığına süt anne olarak ihtiyaç duyacağınız bir vakit gelir diyeceğim ama Bu zamandan sonra Antalyada buna bile ihtiyaç duymazsınız bence.(Diğer kolonileriniz iyi durumda ise?)
Hergün bir kaç dakika ayırabilirseniz. Ana kutusuna koyun. Kapatın uçuş deliğini, çay kaşığı kadar balla besleyin, bittikçe ilave edersiniz. Çıta üstüne bir kaç damla su koyun.
Uçmayan arılar daha uzun dayanır. Ana da yaşamaya devam eder. Çok kurcalayıp rahatsız etmeyin. 2 haftaya nasıl olsa bir koloninizde ana ihtiyacı duyacaksınız. Direkt verirsiniz o zaman koloniye. Antalya bile olsa ana arılar çiftleşip dönmesine daha bir 20 gün var. Eldeki kötü ana, gelecekteki supersedure anadan iyidir.
Güçlü koloniniz varsa büyük koloninin düzenini bozmayacak diyorsanız buradan bir çıta arıyı ana arı kutusuna silkeler, akşamı bekler sonra bu anayı ve ahalisini verirsiniz. Tarlacılar geri gitmiş, arılar anasızlığı farketmiş olur. Genç arılarla ufak koloniniz birleşmiş olur. Kalan arılar küçük kutuya yeterli gelir. Ana arı kutusu kendine yetebilir. O zaman uçuş deliğini de kapatmanıza gerek yok. O kutu kendine yeter.
Kedi değilki içerde beslensin. Arı bu su ihtiyacı olcak dışkılama ihtşyacı olucak polen lazım olucak.
Siz o anayı kafese koyun 50 tl ye isteyenler var yollayın gitsin .
Hem lazım olanın işi görülsün hemde siz
Zayıf arıyı güçlendirmek için önce ana arı arı kafese alınır(yanına mutlaka refakatçı arı -10 adet kadar-konulmalıdır. Çünkü refakatçı konulmazsa ana arıya zarar verime ihtimali var), sonra yere bir çuval serilir bir kovandan bir çıta arı alınır. Çuval üstüne silkelenir. Sonra başka bir kovandan bir çıta daha alınır ve yine çuval üzerine silkelenir. Bu işlem istenilen miktarda arı oluncaya kadar yapılır. Bu silkelenen arıların erginleri uçar, geriye kalanlar yavru arılardır. Bu arılar zayıf kovana silkelenir. (Yavru arılar hiç bir kovanda yabancı olarak kabul edilmezler, hemen kabul edilirler) Hatta üzerlerine koku da eklenirse iyi olur. Sonra da arıların saracağı kadar kapalı yavrulu çerçeve eklenir. Bu arılar çıktığında o kovan zımba gibi oluyor.
Refakatçi ana arı uzağa götürülecekse beslenmesi için gerekli. Ama kovana verilicekse refakatçilerin
çıkarılması gerektiğini hocalarımız belirtiyorlar. Refakatçiler rakip koloni izlenimi doğuruyor.
Bence gerek yok
Bu 50 adet işçisiyle ve ana arısıyla kalan kovan bende olsa şöyle yapardım,
ana arıyı tüpe alıp,
güçlü sayılabilecek kovanlardan az yavrulu arılı birer çerçeve toplamda 3 veya 4 çerçeve alıp devşirme usulü gibi veririm kovana,
dönen dönsün kalanlara bir düzenleme yaparım sıkışık 2 çerçeve oluncada ortaya çıkanlı yavrulu arısız verip beslemeye devam ederim,
kurtulmaması için varovadan başka hiç bir sebep yok.
50 işçiyi kurtarsan ne olur kurtarmasan ne, kıştan çıkmış ömrünün son günlerini yaşıyordur onlar
işçileri boşver anayı kullanmaya bak
Bir mucize aslında bu ana arı ve hayata tutunan bir avuç arısı,aslında ana arı ölü bir avuç arısıda soğuktan kıvranmış hareketsizdi,güneşe çıkardım ana arının hareket ettiğini görünce hepsine az bir şerbet püskürttüm az bir arının içerisine attım ve sürekli resimdeki gibi destek verdim.
İbrahim Akgül hocam destek ve birleştirmeyi bu şekilde yapıyorum.Şerbette kekik var.
http://i.hizliresim.com/g5yBZL.jpg
http://i.hizliresim.com/XvJ5ko.jpg