Çorum

Sn.E.Odabaş hocam benim bağımda 6 adet kolonim var.1 dönümlük bağ da kaç tane koloni olabilir.ben kendi bahçemde kovan sayısı çoğaltmak istiyorum ancak dğer bağ ve bahçe sahiplerine zarar vermeden.Selamlar

Sn Erdal Odabaş hocam sizi sorularımla sıkıyorsam kusrumu bakmayın.belki ben sizden yaşça büğümüm ama sizde bilgi bakımından bizden büyüksünüz.sorum şu çorum için yada orta karadeniz için hangi arı ırkı uygundur.böyle uygun ırkları nasıl temin edebiliriz.Selamlar.

Değerli Hemşehrim,
Bir metre aralıklarla yan yanyana arılarınızı dizebilirsiniz. Bu sıra tamamlandıktan sonra önden ikinci sırayı başylyacağınızda iki metre mesafe bırakarak ikinci sırayı başlaya bilirsiniz.
Arının bağa bahçeye verdiği bir zarar olmaz. Aksine arılar olmasa bağlar bahççeler olmaz.
Bir husus varki arılar yanlış çalışmadan dolayı strese girdiğinde saldırgan olurlar.25 m. yakında kimi görseler sokarlar. bazen Bu sınırı 50 m ye kadar genişletebilirler.Yani arılarınızın bazı durumlarda komşularınızı sokmasından başka bir olumsuzluğu olmaz.
Bu durumda herzaman olabilecek bir durum değildir. Acemiliğin sıkrastlanan kazaları diyelim. Konuyu öğrendikçe arılarınızla sorunsuz çalışacaksınız.
Kolay gelsin

Abi Esteğfurullah… Sıkmak ne kelime.Ben eğitimciyim. işim öğretmek.Yani bu bir yerde işimiz.Sonra insanlara yardımcı olabildikçe huzur buluyorum.Ama her konuya daçözüm üretebilecek çapım yok. Bildiğimiz kadar seve seve yardımcı olmaya devam edeceğiz.
Anadolu ırkı yada anadolu ırkının kafkas melezi ile çalışmak en uygunu.sakın reklamlara kanarak bu iki ırktan başkasıyla çalışmayı deneminiz lütfen.Ben bu ikisinden başkasıyla çalışmadım diğerlerine kefil olamam. zaten en iyi ırk yöreye uyum sağlamış olan ırktır.Bunlarda yukaruda söylediklerimdir.
Allah kolaylık versin.

Sn.Erdal Odabaş verdiğiniz bilgiler için tşk.ederim saolun.

Erdal hocam selamlar … ineboludaki arılardan vazgeçtim… bizim köyde birinden 5kovan eski 3 de oğul olmak üzere 8 kovan arı alacağım… eski arılara 300 lira diyor kat ve balları ile birlikte oğullarda 100 lira… elimde olacak 9 kovan arı ile sonbahar bakımını yapıp önümüzdeki kışa girmek istiyorum… bakalım pratik bilgi olarak neler öğreneceğiz… florayı ve bölgeyi bilen arılar bana biraz daha cazip geldi… hocam birde size daha öncede bahsetmiştim… ilk oğulun anasını değiştireceğim diye… ogul 8 çıtaya çıkmış… ogul u analı ve anasız olarak 2 ye bölsem… anasız kovanda ana yaptırıp ana çiftleşmeden dönene kadar yaşlı anayı çalıştırıp sonrada tekrar birleştirmeyi düşünüyorum… bu formül… çoğu arı cının uyguladığı bir formül olabilir… ama benim gibi çaylaklar için inanın amerikayı yeniden keşfetmek gibi… hele hele ana üretimini bilmeyen beceremeyen biri olarak… tabi arılardan uzak olmak da cabası… sanki usta arıcı gibi …tel le biradere talimatlar vererek…işi kotarmaya çalışıyoruz… bu arada ikimizde bu işi öğrenmeye çalışıyoruz… kendisi memur memlekette… saygılarımla…

Vahid Abi,
Kurda sormuşlar:
-Ensen neden kalın?
-Kendi işimi kendim yaparım demiş.
İkinizde işi bilmeyince risk fazla tabi…
Japlumbağa başını uzararak risk aldığı için mesafeler kat etmiş.Buda ayrı gerçek…

erdal hocam corumda polen tuzaklı kovan yaptırabılecegımız bı yer onerebılırmısnız??

Ben şubat tatilinde yaptıracağım. haberleşiriz. Benimkilerin içinde sizinkide yapılır. Benimkilerle yapılması size daha ucuza mal olur.Aceleniz varsa Bir kaçtane esnafın kartı var. size bilgilerini verebilirim.

acelem yok hocam o zamana ırtıbata gecerız sızınle zaten 5 kovan yaptırcam ben. her sey ıcın cok tesekkur edrım hocam sıze