Doğada bulunan arı oğullarının yakalanması

Oğula kalkmış bir yaşlı ana arıyı yeni memeler kapandıktan bir kaç gün içinde kovanda ararsanız biraz zor bulursunuz. Çünkü artık o daldadır…

Size gelen güçlü oğulun sakinliği ise, oğula çıkan arıların çıktıkları kovandan yedikleri baldan kaynaklanıyor.

Yani eğer ballı bir kovandan çıktılarsa, sakinlik zaten normal bir süreç…

Karnı tok ve üstelik yeni kovan bulduğuna göre sırtı pek arı neden hırçınlaşsın.

Midesi dolan arı zaten nasıl soksun ki…

BAKIN BEYFENDI SORUN BURADA ADAMIN KONUSMASI DEGIL … ADAMIN BIRSEYLER KATABILMESI BAK BEN 19 YASINDAYIM VEE BENIM HAYATIMDA EN AZ ONUN KDAR TEK BASIMA 4 TANE ARI KOVANI KOLONİ(BETEK VEYA BIZ GUNİ) DE DERIZ FARK ETMEZ BAKIYORUM VE BU ABIM COK GUZEL BIR ARICILIK YAPIYOR TEBRIK EDERIM BELKIDE SUAN BU SITEDE YAZISAN BUTUN ARICILARIN EN IYISIDIR LUTFEN BU ABIMIZ EZMEYELIM ADAM COK GUZEL BIR KONUSMA YAPTII BENCE BELLIKI LAZ VEE BU YOREDE OLDUGUMDAN VE ODA OLDUGUNDAN BU SEKILDE KONUSA BILIYOR SORUN BENCE BU DEGIL ANLAMIYORSANDA OKUMAMLIYDIN …

arkadaşlar iyi cins bir hakiki anadolulu arısı arıyorum ve yaban hayatta da araştırıyorum.
TOKAKAT’ın ALMUS ilçesi köylerinin birinde en yakın yerleşimlere 35km den fazla mesafede biryerde çok ormanlık ve yaban hayatın cok canlı olduğu bir yer. yaylacıların ormanda bir gürgen ağacının içinde yaban arısı tesbit edilmiş ve bu ağacın çevresine 30 m mesafeden saldırganlığıyla kendisini belli eden bu arı akşam saatlerinde yaklaşık 8,10 kişilik bir ekiple büyük gürgen ağacı kesilip arı indirilmiş burdan 25 kg tenekelerle 3 teneke çiçek balı aldıklarını balın 1/5’i de tahrip olduğu ve sadece arının katlı langstroth kovanına zor sığdığını belirttiler ’ onca arınında işlemlerle öldüğünüde sayarsak güçlü bir kovanmış’ ve bunu gerçekleştiren arıcı arkadaş bu harika arıyı bulandan çok iyi bir teklifte bulunmasına rağmen alamadığını kovanın 1 yıl içinde bilgisizliğe kurban gittiğini oldukça çok üzüldüğünü söyledi.
Birlikte yöreye özgü genetik yapısını korumuş bir hakiki anadolu arısının iyi bir ana arı geliri getireceği konusunda hemfikir olduk ve bu konuda ödeneklerimizi birleştirme kararı alıp arama faliyetlerimizi birlikte yüteceğimizi kararlaştırdık. bu konudaki araştırmalar oldukça fazla söylenimler de eski ihtiyarlardan arıcı olsun olmasın bilgiler alıyorum insanlara uzak mesafelerdeki bulunan arıların yapısal özellikleri kovan güçleri alınana bal oranları ile ilgili gerçekten çok ilgi çekici gözlemleri olanlar var. Tokatın bu konuda çok şanlı olduğuna inanıyorum hala insan girmemiş eldeğmemiş yerleride oldukça fazla.
Asıl sorun şu bir yaban hayattaki arının yerinin tesbit edilmesi için önce yerleşim yerlerine çok uzak bir bal tuzağı yapıp gelen ilginç arılara mini verici yerleştirip yerlerini tesbit etmenin dışında başka nasıl bir yöntemle bulunduğumuz yere uzaklıklarını tesbit edebiliriz? ikinci olarak bölgedeki eşek arısı yoğunluğuda yaban ortam için o bölgelere yakın yağmalanan bir bal arısının varlığını haberdar edebilir mi? çok ilginç ne gibi yöntemler vardır.
saygılar sunarım

Yeni ve genç bir üye…

Neden bu forum sizin ilginizi çekti?

Muhtemelen arıcısınız.

Bakın beyfendi… dediğiniz kişiyi tanıyor musunuz?

Diyelim ki tanıyorsunuz, ama savunduğunuz kişinin sitedeki arıcıların en iyisi olduğunu nereden biliyorsunuz?

Gelelim bölgesel dil farklılığına.

Ülkemizin her köşesinde bölgesel olarak farklı dil, lehçe ve ağızlar kullanılıyor. Ancak bu tür platformlarda ortak bir dil konuşuluyor ki doğal olarak bu dil Türkçe’dir. Bende yüzlerce kez “ramka”, “petek” vb. ifadeler kullanan büyüklerimizi uyarı mahiyetinde yazılar yazdım ve çok doğal karşıladılar. Şu anda da mümkün olduğu kadar genel kullanılan isimleri kullanıyorlar.

Savunduğunuz kişinin paylaşımlarını bizlerde izliyoruz ve zaman zaman uyarılar yazılıyor ki, kendisi görüşlerini rahatlıkla açıklayabilecek durumda sanırım.

Yazdıklarımı okursanız anlayabilirsiniz… Her ne kadar siz anlamıyorsan okumamalıydın desenizde.

İyi bir cins hakiki Anadolu arısı diye bir ırk olduğunu sanmıyorum. Çünkü Anadolu arısının bir sürü bölgesel geçiş formları bulunmakta.

Ayrıca doğada varlıklarını kendi başlarına sürdüren kolonilerin Anadolu arısı ırkı olacağı konusunda da garanti yok.

Doğada kendi başına yaşamını sürdüren kolonilerin yüksek miktarda bal depolamaları zaten doğal bir gelişme değil midir?

Ve üstelik koloninin konakladığı yer büyükse, güçlü koloniyle yaşamını sürdürüyor olması da çok doğal.

Peki, nasıl tespit edilecek?

Arılara mini verici yerleştirmek çok güzel bir uç örnek. Deneme amaçlı şu anda sahip olduğunuz kolonideki arılarda deneme yapabilirsiniz.

Ancak denemediğimiz ama İç Anadolu’da yapılan bir uygulamadan kısaca bahsedeyim.

Orman içinde koloni olması muhtemel yerlere 500 mt. aralıklarla tabaklar içine şerbet koyuyorlar.

Yaklaşık 10 tabak 5 km. alana diziliyor. 1 saatlik bir mola sonrası araç varsa en başa giderek tabaklar kontrol ediliyor. Araç yoksa geriye doğru kontrole başlanıyor.

Diyelim ki arılar gelmişler ki eğer yakınlarda varsa gelirler.

Arıların üzerine bir miktar pudra şekeri serpilerek uçuş yönleri belirleniyor.

Uçuş yönleri belirlenen arılar için uçuş yönüne doğru arama çalışmaları yapılıyor.

Diyelim ki buldunuz… Ancak bulunduğu yer öyle bir yer olabilir ki sadece seyredebilirsiniz.

Ve tekrar hatırlatmakta fayda var. Doğada bulduğunuz arı ırkı Anadolu arısı olacak diye bir kural yok.

Peki, faydası nedir doğada yaşayan kolonilerin?

Kendi başlarına yaşamlarını sürdürebilme yetenekleri güzel bir özelliktir.

Eşek arılarının varlığı ise, doğal bal arısı kolonilerinin varlığına işaret olmayabilir.

SAYIN HOCAM BENDE RIZELIYIM VE LAZIM 16 YASINDA BERI ARICILIK YAPIYORUM BABAM AILEM CEVREMDE KIMSE BU ISI YAPMIYOR SADECE ARASTIRARAK VE MERAKLA OLDUU 5 TANE ARI KOVANIM VAR 3 YILDIR OLMEDILER HICKIMSENIN FIKRINE UYARAK HIC BISE YAPMADIM BILGI ALDIM AMA BANADA MANTIKLI GELDI ISE YAPTIM . BU KONUMUZ DEGIL SORUN BU BEN O ABIMIZ TANIMIYORUM HEMDE HIC KONUSMLARINDAN OYLE IYI BILIYORUM KII BEN KENDIMDEN BILIYORUM BU YILLARDIR BU ISI YAPIYOR VE DENEYIMLI BEN ARI ILK ARI KOVANIMI ALDIGIMDA ARININ UCUS DELI KAPALIYDI NASIL ACAGIMI BILMIYORDUM SIMDII GENC BIR ARICI OLARAK BELKIDE EN GENC ARICI BENIM BILMIYORUM ARICILIKTA SIZIN GIBI ABILERIMIZ OLDUGUNCA HICBIR ZMN BU HASTALIGI BIRAKMAYACAGIM VE TORUNLARIMI COCUKLARIMA BU HASTALIGI ASLILAYACAGIM … SAKIN HOCAM YANLIS ANLAMAYIN SIZE KARSI BI UFKEM V.S KIZGINLIGIM YOK BU BIR TARTISMA PANELIDE DEGIL SADECE SIZIN MERAGINIZ GIDERMEK ICIN YAPTIGIM BI KONUSMADIR KESINLIKLE O ABIMIZI TANIMIYORUM TSKR EDERIM SITEDE GUZEL AMA BIRAZ KARISIK COZMEYE CALISIYORUM

MERHABA ARKADAŞIM
OĞUL OTU benim yörede (ege marmarada)bahçe kenarlarıda kendiliğindenyeişen bir bitkidir.kokusu nanemsi hoşkokulu bir bitkidir.fiziki görünümü ısırgan otunun yaprağına biraz benzer ama yaprak ucu ısırgan otu gibi sivri değildir. yaprağı ısıgan otuna göre parlak ve koyu yeşildir. bulamazsanız numune gönderebilirim 05358567137 yağcıbedir sındırgılıı

arkadaşlar yeni oğula hele anada yeni ana ise yumurtlamamış, buna günlük yumurta verilirse ne olur.benim bildiğim yeni anayı infaz ederler.yanlış mı biliyorum. saygılar.

:)bazı yerler güzel olmuş özellikle laz üyelerin birbirini kollamaları

Yusuf bey, üyeleri neden kategorize ediyorsunuz?

“laz üye” ne demek?

laz üye demekle kastım laz dilinden kelimelerle üye almış üyeler ‘‘butkuci’’‘’ butucitorpi’’ bende lazım ayrıca burda art niyet yok gördüğünüz gibi benimde üye adım butquci
ne demek olduğunu merak edenler vardır belki butkuci:bal arısına derler butucitorpi:bal a derler

Konunun başlığı ne yazılan yorumlara bakıyorsun hiç ilgisi yok, boşuna havanda su dövüyorsunuz.

bütün üyelerin anlayacağı bir kelime veya cümle olsa olmaz mı?
kullandığımız dilin gözü mü çıktı?

sn yusuf bey
insanlara isimler süs olsun diyemi konur
güzel analatımlarla anlatsanız bi şey mi kayberdesiniz

İnsanlar kendilerini nasıl güzel ifade edebiliyorlarsa o şekilde ifade etsinler.Lazca bir ismin kullanılması neden bir sorun teşkil etsin ki? Bunlar zenginliktir, çeşnidir ve bana göre güzeldir.Bütün ayrışmalar ötekileştirmeden doğar.Hepimiz Türkiye gemisinin yolcularıyız.
Lütfen, insanları kendilerini ifade ediş şekillerinden dolayı yargılayarak sınıflandırmayalım.Bu bize zarar verecektir.Zaten yeterince sıkıntımız varken yenilerini ekleyecek yanlışlıklara alet olmak biz arıcılara düşmemelidir.

Başlığa bak bir de tartıştığımız konuya… ;D

bence de farklılıklarımız zenginliğimizdir. Önemli olan bu farklılıkları, insan olmamızın daha önüne koymamak gerek. Ben bu farklılıklardan, farklı oğul yakalama teknikleri çıkacakmı diye merakla bekliyorum…

Zenginliğe ve çeştliliğe bir şey dediğimiz yok, kimseyide yargılamak niyetinde değiliz.

Burası bir paylaşım sitesi paylaştığınız bilgiler herkese aynı ağırlıkta ulaşmalı, eğer herkes ayrıı telden çalarsa sonuçta çıkmaza gider.

Burada birbirimizi yazılarımızla tanıyoruz seçilen bir kelimenin hatta noktanın bile önemi var.
Sizin ne anlatığınız düşüncenizin ne olduğundan çok karşınızdakilerin ne anladığı önemlidir.

Ortak olmayan bölgesel bir kelimenin, başka bir bölgede hakaret veya ağır bir kelime olabileceğinide düşünmeliyiz.

Benim konuştuğum dilde bir yazı yazsam beni çok az anlayan olur.

''Oğul Yakalama Teknikleri'' başlıklı konuyu açıyorum, bir de bakıyorum ki türkçe dersi!

ee forumu takib edenlerin bir kısmı edebiyat öğretmeni yada emekli öğretmen olunca haliyle.
Sayın hocalarım lütfen alınmayın bizlerde hala öğrenciyiz.Nede olsa yaş konusunda bir kısıtlama yok. :smiley: :smiley: :smiley: