Sevgili arkadaşlar,
Konuyla ilgili bir kaç noktaya da ben değinmek istiyorum. Dilin kullanımı konusunda tepki gösteren arkadaşlarımızın çoğunluğu, benim gibi eski kuşaktan.
Yeni nesil arkadaşlarımıza şunu söylemek isterim:
Bizim kuşağımız, toplumu birleştiren değil ayrıştıran konuların gündemimizi fazlasıyla işgal etmesi yüzünden, büyük acılar yaşadı. Kapı komşumuzu düşman bellediğimiz günlerden geçtik.
Bu sebeple eski kuşağın, hepimizin ortak paydası olmayan şeylerin gündeme getirilişinden huzursuz oluşunu, mazur görün.
İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte, dilimiz her zamankinden daha hızlı bir şekilde, hızla yozlaşmaya, imla ve kullanım kuralları bozulmaya başladı.
Dil toplumu dünü, bugünü ve yarınıyla birbirine bağlayan en büyük araç.
Dil bilimcilerin ve sosyal bilimlerle uğraşanların ortak görüşü; dildeki yozlaşmanın toplum üzerindeki tahribatı, o ülkeye atom bombası atılmasından daha fazla.
Bugün internette çok farklı site ve forumları dolaştığınızda, Türk dilinin getirildiği noktaya bakıp üzülmemek elde değil.
İnternetteki garip yazım şekilleri, internet ortamıyla sınırlı varsayılarak çok önemsenmiyordu.
Fakat öğretmen arkadaşlarımızın, öğrenciler artık sınav kağıtlarında da internet dilini kullanmaya başladı şikayetlerini sık sık duymaya başladık.
Bir çok kelimede sesli harfler kullanılmıyor: mrb, nbr, slm
Noktalama işaretleri kullanılmıyor. Cümle sonunda nokta kullanılsa bile yeni cümleler büyük harfle başlamıyor.
Bazı harflerin yerine başka harfler kullanılıyor. Yumuşak g harfi kullanılmıyor. Y harfi kullanılmıyor: efet, geliyos, gidiyos, walla, gitmicam, gelmicam, seviorum. Yemee gel.
Ş ve Ç harfleri ingiliz diline benzetilerek yazılıyor. Paşa yerine, pasha gibi.
İlk başlarda bu yazım şekilleri sevimli küçük örnekler seviyesindeydi.
Fakat internetin yaygınlaşmasıyla birlikte, listeler uzuyor ve kullanım şekli çığ gibi artıyor.
Bütün gayretimiz bu akıma kapılmamak, aricilik.gen.tr yi bu dil yozlaşmasının dışında tutabilmek.