Merhabalar, foruma yeni üye oldum. Düzce merkeze geçen sene geldim. Sağlık memuruyum ve hobi amaçlı arıcılık yapmak istiyorum. Kendime ait bir yerim yok ama arıları koymak için yer arıyorum. Yakın köylerden yer bulursam 2 kovan almak istiyorum. Sabit arıcılık yapsam kendi aileme yetecek kadar bal alabilir miyim? Kaç kovanla başlamalıyım ve arıları koyacak yerin evime uzaklığı sizce en fazla kaç km olması gerekir?
Aramıza hoş geldin.
Sayıyı belirlemişsin biraz arıcılık biliyorsan devam eder, eğer bilmiyorsan bir arıcı bulup yanında biraz uygulama yaparsanız daha iyi olur.
Uzaklık konusu kolay ulaşabileceğiniz kadar olmalı, aracınız yoksa taşıtlar çokça gittiği bölge olsun derim.
Arıcılar birliğine gidin belki yardım eden bulursunuz.
kendine ait bir yerin yada uzun yıllar kalacağın sabit bir yer olunca önce motor yada araba işini hallet sonra alacaksan arı al.En iyisi dürüst bir arıcı bul ve 2 3 kg kaliteli bal al ailenle ye en temizi.
Meslektaşmışız, evin için üreteceksen ve mesafen fazla ise ugraşma. Eğer fazla uretirim iş yerinde satarım dersen mesafe mümkün olduğunca yakın olsun vede arıyı bıraktığın yer civarında insanların uğraş yaptığı yer olmasın. Ben 6 yıldır uğraşıyorum ilk 3 yıl hep cebimden yedi sonraki yıllarda azar azar birşeyler bırakmaya başladı, benim mesafem git gel 24km yapıyor eğer satış yapmasam küllü zarar almak daha karlı olur .
Başlarsan öncelikli 2 kovan arı al Mart Nisan gibi, ayriyeten en az 2 tane boş kovan al. İlk aşamada musait dönemde bölme yapar analari yedeklemiş olur hemde gelecek sezonun kolonilerini oluşturmuş olursun. Sonrası yavaş yavaş gelir. Kış sezonunda çok araştırma yaparsın bilgi konusunda sezonda da yavas yavaş tecrübe edersin. Öncelikli arı aldigin kişinin yanında birşeyler onrenirsin sonrasında arilarini uygun yer bulup tasirsin…
Bu formda arkadaşlarin ariliklarini incele sezon boyunca bir hayli not bulacaksın bayağı bilgi birikimi yaparsın.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Aracım var. Hafta sonlarını evde boş geçirmek istemediğimden ve doğayı çok sevdiğimden ve araştırmacı biri olduğumdan arıcılık yapabileceğimi düşünüyorum. İşyerinde bir arkadaşla tanıştım. Kendisi biyolog ve bir kaç senedir arıcılık yapıyormuş. 50 tane kovanı varmış. Sabit arıcılık yapıyormuş. O da Düzce’ye bu sene gelmiş. Bana arıcılığı öğreteceğini söyledi. Arıları da ondan almayı düşünüyorum zaten. Onun kovanlarının yakınında (eğer kabul ederse) bu işe baharda başlamak istiyorum. Arıcılık hakkında bilgim yok ama öğrenmeye çalışıyorum. 15 km.’ den uzak olmayan yerlerde bu işe başlamak önceliğimdir. Arıların yanına gitmişken çocuklarımı ve eşimi de iyi havalarda götürüp semaver çayı içmenin keyfini yaşamak ve doğayla baş başa kalmak istiyorum. Verdiğiniz bilgiler benim için çok önemli hepinize teşekkür ediyorum.
Biyolog arkadaşınız hazır size öğretmek istiyormuş, ozaman önce o arıcıyla birlikte vakit geçirin,s8ze uygulamalı arıcılığı bildiği kadarıyla öğretsin,onunla birlikte sizde ariliginda uzun bir zaman geçirin ve bakın bakalım yapacağınız bir uğraşımı.Hemen arı satın almayın derim.Ayrica size kendi arılarından satmayı düşünüyorsa zaten bildiği arı olacağı için ve sizde bu işte yeni olduğunuz için normal şartlarda itiraz etmemesi gerekli.Ayrıca sizin arıya karşı alerjiniz varmı yokmu bunuda gözlemleyin kendinizde.Araç sorunu olmadığına göre arıcılığın teorik ve uygulamalı kısmını öğrendikten sonra uygun bir zamanda arı alırsınız yanlız yaşadığınız yerde nekadar süre görev yapacaksınız sonra ileride arılar taşınırken sıkıntı olur onuda düşünün derim.Son olarakda kış aylarında halk eğitime arıcılık kursuna yazılın kurs açılınca gidin teorik bilgiyi öğrenin.Bu zamanı bahara kadar bol bol araştırma yaparak değerlendirebilirsiniz.
Sayın; acemiarıcı halk eğitim kursu için başvuru yaptım ve bekliyorum. Allerji konusu benim de aklımda, biyolog arkadaşın arılığına gidince kendimi arıya sokturmam gerekiyor diye düşünüyorum. Daha önce arı sokmuştu beni kızarıklık ve şişme oluyor. Kızarıklık gittikçe büyüyordu. Şimdiki durumu bilmiyorum. Normal şartlarda tayin düşünmüyorum Düzce’de kalmak istiyorum. Fakat Sağlık Bakanlığının ünvan değişikliği sınavını kazanırsam (sınav bir kaç yılda bir açılıyor ve kazık gibi sorular çıkıyor) o zaman gitme ihtimalim var. Çevre Mühendisliğini bitirmiştim. Sınavı kazanırsam kadrom mühendis olacak. Bahara kadar da dediğiniz gibi bol bol arıcılık hakkında bilgi edineyim. Biyolog arkadaşın arılığı Düzce’den 15 km uzaklıktaymış. Sizce 15 km uzaklığa 2-3 kovan arı için gitmek mantıklı mı? Gerçi ben balık avı için 40 km yol gittim senelerce. Haftada bir arılığa gitmem yeterli olur mu sizce?
Arı zehirine alerjiniz olması iyi bir değil, böyle bir durum varsa yapmayınız.
Yalnız şöyle bir durum var İlk başlangıçta şişme herkeste oluyor, sonraları bağışıklık kazanıldığından şişme olmuyor, daha sonra çıplak elle çalışmaya başlıyorsunuz.
İlk anda yüzünüzü iyi koruyunuz, kalbe uzak bölgelerden sokulmalar daha az zarar veriyor.
bende kamuda çalışıyorum o yüzden tayin olunca arıları taşımak ciddi mesele oluyor.Çok şükür ki defalarca taşıma yaptığım halde önemli bir sorun yaşamadım.Şayet uzun yıllar düzcede kalacaksanız ozaman baharda kendinizi hazır hissedince koloni edinirsiniz.Şimdilik işin teorik kısmına odaklanın ve murat abinin de dediği gibi bu alerji meselesi önemli konu.Size şöyle bir tavsiyem olabilir eczanelerde avil adlı bir ilaç satılıyor bu ilaç arı sokmasına karşı iyi geliyor.Kendinize arı sokturmayı düşünüyorsanız bu ilaçtan yarım saat önce bir tane için ilaç vücuda etki etsin ondan sonrada dayanırım derseniz ayaginizdan bitane arı sokturun murat abi bu konuda haklı kalbe en uzak nokta ayak olduğu için orası daha iyi olur alerjik reaksiyon için.Hatta mümkünse ne olur ne olmaz arı sokturmayı sağlık kuruluşuna yakın biryerde yapın ki acil bi durumda hemen tıbbi müdahale edilir çünkü bazı insanlarda ölümcül olabiliyor.Bunu hallettikten sonra mesafe konusu size kalmış bi durum.Bende balıkçılık kara avcılığı yapıyorum bazen bir tane balık için 600 km gittiğim bile olmuştur yada keklik avına bin km gittiğim olmuştur bu biraz imkan ve zaman meselesi birde heves ilgi.Bikeresinde youtube da izlemiştim adamın biri fransada pariste çatıda arıcılık yapıyordu ve apimondia da balı ödül almıştı.Yada yine fransada yanan nortdam katedralinin çatısında ve viyana opera binasının çatısında arıcılık yapılıyorsa neden düzcede de uygun biyerde yapılmasın.Siz şimdilik bu teorik bilgi ve uygulamalı arıcılık kısmına odaklanın sonrasında kararınızı verirsiniz.15 km civarı bi mesafe 1 2 kovan için çok uzak değil fakat arılığa erken ilkbahardan itibaren havanın güzel olduğu zamanlarda enazindan haftada bir gitmek şart olur yoksa koloni yönetimi aksayabilir.Arilik nekadar size yakın biyer olursa yönetim için okadar kolay olur,yeri gelir hafta içi isten gelince 5 10 dakika gider bakar gelirsiniz eve.Hayırlısı olsun siz zehiri almış gibisiniz bu işte anlaşılan o.
Teşekkür ederim bilgileriniz için.
Bende anksiyete/depresyon var. arıcılığın psikolojime iyi geleceğini düşünüyorum. Hayatın monotonluğundan da kurtulurum gibi geliyor. Arılarla uğraşırım, plan yaparım, değişik yöntemler uygularım ve mutlu olurum diye ümit ediyorum.
Arı tarafından sokulduktan sonra en kısa sürede arı iğnesini çıkarırsanız zehirleme etkisi az olur.
Biliyorsunuz arının soktuğu yerde iğnesi kalıyor.
Bu iğneyi zehir torbasını parmakla sıkmadan çıkarıyorsunuz.
Çıkarma işlemi tırnakla kazıttırarak, o an elde bulunan bir aletle veya hiç bir araç bulamazsanız kovan kenarına kazıttırır gibi çıkarmalısınız.
Arılar tüylü, kıllı yapıları ve koyu renkleri sevmezler.
Öncelikle anksiyete ve depresyon tanısı psikolog yada psikiyatristen size konuldu mu? Cevabınız evetse ozaman şunu sormak isterim anksiyete ve depresyon için tedavi yada destek aliyor musunuz? Herkesin farklı sebeblerle anksiyetesi olabilir,yada hiç bir sebeb yokken sadece mevsim etkisi sebebiyle örneğin sonbahar ve kış zamanı depresyon görülebilir.Eğerki uzun süreli olarak 6 ay civarı görülüyorsa ozaman kronikleşmiş diyebiliriz.Şayet bu tanılar sebebiyle günlük hayatınız etkileniyorsa durum ciddilesmiş demektir.Işin arıcılık kısmına gelirsek bu hobiyi severek yaparsanız deşarj olur stresinizi atarsınız faydalı olur,doğayla iç içe biraz insanlardan şehirden uzaklaşmak iyi gelir.Uğraş terapisi veya tarımsal terapi deriz.Baharda mesajlarınızı merek edeceğim.Tavsiyem forumu iyice karıştırın burada her sorunuza cevap bulursunuz.Murat abimiz gibi duayenlere daha bi kulak verip ne demiş diye merak edin derim…selamlar…
Anksiyete/okb teşhisi yaklaşık 20 yıl önce psikiyatri doktoru tarafından konuldu. İlaç içiyorum ama ilaç tam iyileştirmiyor sadece hafifletiyor. Bu hastalığın tam tedavisi yok gibi bir şey. Ben çok hasta değilim ama hayat kalitemi etkiliyor. Bunu da bir imtihan olarak görüyorum. Kendimi dinlediğim zamanlar hastalığım artıyor. Kendime uğraş bulduğumda daha iyi oluyorum. Arıcılığa başlarsam kendimi pek dinlemem ve arıları düşünürüm. Hayatıma bir heyecen ve renk gelir diye umut ediyorum. Hafta sonları evde boş durmak bana sıkıcı geliyor. Hiç olmassa monotonluktan kurtulmuş olurum.
Merhaba Kemal bey,
Ben de yaklaşık 5 yıl önce rahatlamak amacıyla hobi arıcılığına başladım. Strese bağlı birkaç hastalık teşhisinden sonra aile doktorumuz ya her akşam bir kadeh viski içmemi, ya da bir hobi edinmemi söylemişti.
Doğanın D’siyle alakam olmadan böyle bir işe kalkıştım. Bu forumun çok faydasını gördüm. Başımda da bir ustam vardı, ondan çok şey öğrendim.
Halen devam ediyorum amatörce.
Kesinlikle faydasını göreceksiniz, tabii ki şifa Allah’tan… Hele bir de odaklanabiliyorsanız ilaçlardan daha faydalı olacağını düşünüyorum.
Şimdiden hayırlı olsun.
Benim gibi kendini arılara fazla kaptırırsan bu seferde uykunu kaçırır. Ancak arılığa girip bir kat bakınca rahatlarsın [emoji3][emoji3][emoji3]
Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sağolun Hakan Bey, benim kullandığım ilaç düşük doz. Hastalığım hafif seyrettiği için arıcılık yapmamın beni olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Bişeyler ürettiğim zaman çok mutlu oluyorum. Eskiden bahçem vardı sebze yetiştiriyordum. Şimdi bahçem falan yok ama arılarım olacak inşallah. Bahara kadar arı, kovan vb. için para biriktireceğim. Tahmini 7500 TL. ayırabilirim. Bu paraya da 2 kovan (katlı). 2 koloni arı, kıyafet vb. alabilirim. Siz kaç kovanla başlamıştınız?
Ben 2 kovanla başladım. Sonra 3-4 derken şu an 10+1 kovan, 2 tane yavru yetiştirme kutusu var. İlk kovan hariç hepsi kendi kendini ödedi. Amatör olduğum ve yerim çok iyi olmadığından sınırlı miktarda bal sağımı yaptım hep. Yakın çevrem temiz bal olduğundan benden bal satın aldı. Ben de o paralarla arı çiftliğimi genişlettim. Aslında amacım en fazla 4 kovanım olmasaydı
Şanslıyım, iyi bir ustam var başımda. Şanslıyım, burayı keşfettim, buradaki ustaların paylaştıklarını hep okudum.
Tamam şimdi netleşti.Sizde kronik depresyon ve eşlik eden anksiyete olduğuna göre,sizinde bunun bilincinde olduğunuza göre uğraş terapisi iyi gelecektir.Zaten anksiyete tedavisinde de bu uygulanan yöntemlerden biridir.Kendinizi dinlediğiniz bir işiniz olmayan boş zamanlarda sizin stres kaynağınız olan sorunları düşünüyorsunuz yada istemsiz aklınıza geliyor.Aricilikla uğraşmak size iyi gelecektir.Kış boyu teorik bilgiler edinin baharda koloni edinirsiniz.Ari alırken sakin ve saldırgan olmayan bir kovan seçmeye çalışın arkadaş kazığı yemeyin derim.iyi olur sizin için umarım…selamlar.
Hayırlı olur inşallah. Arıcılığa 7-8 yıl önce başladım hobi olarak. Arıcılıkla ilgili bütün bilgilerimi bu siteden öğrendim neredeyse. Bu sitedeki üstadlara bu vesileyle bir kez daha teşekkür ediyorum. O yüzden tavsiyem, bu sitedeki bölümleri dikkatle okuyun derim. Binlerce sayfa bilgi var burada.