Herkese merhaba arıcı dostlarım. .batıda görev yaptığım yerden doğu karadenize kısa süre önce tayin oldum ve arılarımıda getirdim.Burda ayı çok büyük bir sorun arıcılık yapıpta kovan zaiyatı yaşamayan yok tanıdıklarımdan.Arılığımı korumak için güneş enerjisiyle çalışan elektrikli çit sistemi almak istiyorum fakat aklıma takılan birkaç soru var.Birincisi piyasadaki çit sistemlerinin kuvvetinin gerçekte farklı olduğunu söylüyorlar,belirtildiği kadar güçlü olmadığını söylüyorlar.ikincisi bu elektrik sistemleriyle ilgili hiç bi fikrim yok ve etrafımda sorabileceğim kullananda yok.internetten biraz araştırdım akdeniz elektironik çit sistemi, yabansavar duo 5700 solar set, berkay tanıtım elektrikli çit sistemi, çakır elektrik çit sistemi, ergenç firmasının elektrikli çit sistemini gördüm.bunlardan kullanan yada bi tanıdığında kullanıp tavsiye edebilecek varmı hangisi güçlüdür acaba? Ayıların yoğun olduğu biyer olduğu için bu elektrikli çit sistemini biran önce bi saldırı olmadan kurmam gerekiyor ve bilmeden işe yaramayacak bi sistem almayayım diye sormak istedim.Tavsiyelerinizi yazarsanız sevinirim…
Ben 220 volt elektrikle çalışan tipini koyunculukta kullandım. Tarlada hasılı parsellere bölerek yediriyordum.
Bendeki cihaz koyunlara çok etkili idi. Öğrendikten sonra asla sokulmuyorlardı.
Hatta çit üzerinden atlarken bazen bizde istemeden dokunuyor, payımızı alıyorduk. Bir çuvaldız iğnesinin batması kadar acı veren birşey. Her saniye tekrar eden ardışık darbeler halinde çalışıyor. Hiçbir canlının dayanması mümkün değil bence. Tüylü, kalın derili olması fark etmiyor. Akımsız, 10.000 volt üretiyor ve çarpması için dokunanın toprakla teması olması gerekiyor.
Tek sorunu, kullanılan direkler tahta olsa bile kışın ıslanınca toprağa kısa devre oluyor ve devre dışı kalıyor. Plastik izolatörlerin mutlaka kullanılması gerekiyor. Çekilen tellerin herhangi biri toprağa değerse de devre dışı kalıyor. Ayılarda etkisini bilmiyorum ama insandaki etkisi iyi. Tecrübeyle sabit ;D ;D ;D
Pandorya ariligimin olduğu yerde evden elektrik temin etme şansım yok,sizinkisi sanırım ev elektriği ile çalışıyordu.Bana yaylanın ortasında güneş enerjisi ile bir çözüm lazım ve özellikle gece lazım bu sistem.Nerden kimden temin ederim garantisi kuvveti yada biz şu cihazı kullandık ayı bölgesinde ama arılığımıza şimdiye kadar hiç bi zarar gelmedi diyebilecek, güneş panelinden enerji üretip aküye şarj eden ve bunu gece boyu tellere veren bi çit sistemi lazım.
Güneş Panelli - Elektro Şok sistemi için gerekli malzemeler
1 Adet Elektrikli Çit Cihazı 10.000- Volt ŞOK Çıkışılı. ( 3 mt Şok Çıkışı için, Kablo.2 mt Topraklama Kablosu.)
1 adet Makaralı 1000 mt Daldırma Galvanizli Çit Teli.
200 adet İzolatör 1.kalite.
1 adet (20-40 Watt Güneş Paneli
1 adet 12v 20amper Jell Akü
1 adet 12v 10 ah LCD Göstergeli Solar Şarj Kontrol Cihazı
1 adet Kapı yayı Seti
2 Adet 1 mt boyunda topraklama demiri
Öncelikle merhabalar,
Kendi deneyimlerimi ve karşılaştığım zorlukları anlatacağım
Bu arada elektrikçi değilim.
Bundan 2-3 yıl önce arılığıma ayı girmiş 4-5 kovanıma zarar vermişti.
Haftada 1 kere arılığa gidebiliyordum.
Bende sizin gibi araştırıp kafam karışmıştı :), Ancak biryerlerden başlamak gerekiyordu
nitekim öylede oldu bir yerli firmanın şok cihazını aldım sistemi kurdum.
Ayımı gelmedi mi yoksa şok cihazımı işe yaradı bilmem ayı zarar vermedi benim arılara.
Önerilerim;
1- kullandığım Şok cihazı iyiydi ancak topraktan bir boru içinde elektiriği taşıyamadık atlama yaptı.
Çalı çırpı etrafta varsa kesinlikle çit teline elektriği üsten aktarmalısınız.
(Başka bir komşum da yabancı marka vardı toprak altında kablo taşıyabildi. ayrıca en ufak ot diken tellere temas ettiğinde yine işlevi yapıyordu)
2- Yan komşum galvaniz tel, bense çoklu çelik tel kullandım. Benimki daha etkili idi.
3- Topraklama eğer iyi olmaz ise şokun etkisi de azalıyor. (Topraklama nemli olursa iyi sonuç veriyor)
4 - Mutlaka orjinal izalatör kullanılmalı, ister demir direğe ister Ağaç direğe monte et fark etmez.
5- Bana göre yerli firmalar şok cihazına telefon şarzı, aydınlatma ekleyeceklerine şok cihazını daha kararlı yapsalar daha iyi olur.
6- Direk ve telleri döşerken mutlaka dayanıklı yapmalısınız. Yoksa ayı dinlemez. Videolarda ayı dokunup kaçıyor gerçekte ise ayı ısrarcıdır.
Size şimdiden başarılar dilerim.
teşekkürler adsen.bulundugum yer doğu karadeniz ve ayılar her yerde cirit atıyor.verdiginiz bilgiler çok kıymetli.cesitli yerlere bakıyorum bahçe bekçisi elektrikli çit sistemini gördüm üzerinde 7.5 joul kuvveti yazıyor ama inanmadım açıkçası.bi arkadaş en önemli şey cihazın joul kuvveti dedi ve 7.5 çok yüksek bi kuvvet.parcaları kendim ayrı ayrı alıp elektrikciye montajlatayım diyorum senin verdiğin bilgiler iyi oldu.biran önce bu sistemi hazır etmem lazım heran bi saldırı olabilir çünkü
ankara odtü teknokentte kurulu olan argenç firmasından elektrikli çit cihazını(yaban 5000 modelini) ve elektronik regülatörü aldım,yüksek gerilimli kablo baglantilarinida hazırladılar,şimdilik idare etsin diye 72 amper kuru akü aldım,sonra jel akü alma niyetim var.Halka izolatör ve çoklu sarılı çelik tel aldım,çit kazıkları ağaç dallarından,20 watlıkda güneş paneli bizde vardı sistemi bu şekilde kurduk şimdilik ayı saldırısı olmadı karda yağdı kış geldi bakalım baharda nasıl olucak.Baharda paneli birazdaha büyütmek istiyorum biraz küçük kaldı ama idare ediyor.