Herkese merhaba;
İnternette gezerken, http://alisekerli.blogspot.com sitesinde enjektör ile ana arı üretme metodu ile karşılaştım. Ali bey, acemiler için oldukça pratik olan bu metodu kendi icat etmiş ve paylaşmış. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.
Ben de bizim forumda bu çok pratik yöntemi paylaşarak, faydalı olmasını umuyorum.
ENJEKTÖR İLE ANA ARI ÜRETME METODU
Değerli arıcı arıcı dostlarım sizlere ana arı yetiştirmede etkili ve bir o kadarda basit bir yöntemi tanıtmak istiyorum.
Larvaya dokunmadan larvayı aktarma konusuna uzun zamandan beri kafa yoruyordum.
Bir kaç olumsuz denemenin ardından sonuca ulaştım.
Malum herkesin gözü çok keskin değil.
Eli titreyenler de var.
Peki bu arkadaşlarımız ana arı yetiştiremeyecek mi?
Bu yöntem ile çok kaliteli ana arılar yetiştirilebilir.
Neden derseniz?
Hani hep deriz ya en küçük ‘‘C’’ yi aktaralım diye.
İşte bu yöntem ile larva kaşığı ile alınamayacak kadar küçük larvalar dahi sakatlanmadan aktarılıyor.
Ve dolayısı ile daha kaliteli anaarılar yetiştirilebilir.
Bu yöntem için yani (ŞEKERLİ YÖNTEMİ) 2 cc lik enjektör yeterli oluyor.
Larva kalemi,arı sütü, yüksük taslağı gibi bir çok detaya gerek kalmıyor.
Enjektörlerin bir uçlarını içerden veya dışardan kalemtraş ile açar gibi falçata ile inceltiyoruz.
Yani borunun et kalınlığını sıfıra düşürüyoruz.
Bu şekilde peteği parçalamadan kesiyor.
Çerçeveyi kovanın üzerine koyup…Uygun larvayı buluyoruz…Ve işleme başlıyoruz.
Enjektörün keskinleştirdiğimiz ucunu seçmiş olduğumuz en küçük larvanın üzerine koyuyoruz.
Enjektörü bastırmadan ekseni etrafında çevirerek peteği kesip…Larvayı enjektörün içine alıyoruz. Ve… larva enjektörün içinde.
Arka taraftan enjektörün pistonunu ile Larvayı yavaşça uca doğru itiyoruz.
Larva kesilen petek gözü ile enjektörün ucunda.
Ucunu ısıttığımız falçata ile larvanın içinde olduğu petek gözünü yandan yaklaşık olarak 3/2 oranında kısaltıyoruz.Yani larvanın içinde kaldığı petek gözünün boyu yaklaşık 5 mm olmalı.
Arılar hemen çalışmaya başlamış.Görünen o ki ilgi yoğun.
Şayet kaliteli anaarı isteniyorsa 2 katlı ve kuvvetli bir koloni olmalı.
Not: Arkadaşlar resim yüklenmiyor. Ali beyin blog sayfasından resimleri inceleyebilirsiniz.http://alisekerli.blogspot.com/2009/05/ana-ari-yetistirmede-cok-kolay-bir.html