Enver Bey'in Soruları / İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış

Herkese selamlar
Arkadaşlar bahar yaklaşıyor malum
Bahar başlangıcında ve sonrasında neler yapmalıyız?
Özellikle acemiler için buradaki arıcılık konusunda mahir büyüklerimizin tavsiyelerine ihtiyacımız var
Mesela
-Varroa akarı
-Beslemeye başlama
-Sıvı besleme - kekleme
-Kovan temizliği ya da aktarımı vb.konularda baharda neler yapmamız gerekecek?

Varova için formik
diğeri
başka bir etken madde
stok sorunu olan kovanlar için her zaman acil müdahele edilebilir.
Stok sorunu yoksa bile bir kaç defa poşetle koyu besleme
stok sorunu olmayanlar için ritimli besleme ise erik badem ağaçları açmak üzereyken başlarım
keklemeyi hiç düşünmedim
ilkbaharda kek benim için mümkün olmayanlardan

Havalar ısınınca önce formik asit mi yoksa flumetrin etken maddeli şeritler mitercih etmeliyiz

formik için belli bir ısı aralığı gerekli
diğerleri ise etken maddesine göre değişir.
Ben formiği nisan aynda uyguluyorum tabii 20 dereceleri biraz geçmesi lazım

Malum okullar tatil
Ben de bu arada 1 hafta izin kullanıyorum.
Bol bol forumu okuma fırsatım oluyor.
Bugün varroa konusunu epeyce okudum.
Ben önce flumetrin , daha sonra formik asit uygulaması yapmayı düşünüyorum

Geçen yıllarda, baharda bazı arılarımın kovanlarını değiştirdim(temizlik için), bazı arılarımın kovanlarını değiştirmedim.Kovan temizliğini yapmadığım arılarım nisan ayının başlarında 7/8,6/7
civarıydı. Kuluçka hızla genişledi.Her şey iyi gidiyordu. Sonra duraklayıp geri kaldılar. Geri kalmalarını kovan temizliğini yapmayışıma bağlıyorum.Kötü bir tecrübe oldu.
Diğerleri ise iyi gittiler.

İlk bahar bakımı yapılırken kovan temizliği benim için artık olmazsa olmaz.Herkese de öneriyorum.
Arılardan büyük bir yükü almış oluyoruz.Faydasını göreceğinizden eminim.Yapanlar zaten biliyorlardır. Bir de varroa mücadelesinden sonra yapılmalı bence. Varsa varroa döküntülerini de
temizlemiş oluyoruz.

Taban tahtanız sabit değilse kovan temizliği çok kolay, sadece 1 dk ;D

Nisan ayında yavru alanları çok genişledi
13 nisanda gelen seet soğuklara bir anda yakalandı yavrular üşüdü arı kısmi salkıma girdi geniş alanda yavru üşümesi olunca temizlik zorluğu olur dolayısıyle bir kısmı çürür çürüyen yavruyu temizlemek çok zordur arı için.
varova ile birlikte ikisi bir araya gelince kovan gelişimi durur.
Hadise budur.
Diğer yandan sadece varova hasarı yoğunsa ana sürekli yumurtlar üçüncü kat bile yavru dolu olsa bal verimi çok düşer.

demekki bahar başlangıcında kovan dip tahtası temizliği olmazsa olmazlardan

enver kardeş bu konuların hepsi ana sayfada başlıklar halinde mevcut. oradan istediğin bilgiyi okuyabilirsiniz.

Hızlı gelişen arının bir anda durmasının dip tahtası veya kovan temizliği yapılmamasına bağlamak
hata yapmamıza sebep olur, sıkıntıyı görmememize yol açar.
Yapılırsa iyi olur

Tabi ki sadece kovan temizliğine bağlamak yanlış olur. Sanırım açıklamalarım da eksik kaldım.
Arılarımda yavru çürüğü veya vorroa görmedim hiç. Özellikle varroa mücadelesine , koloni kontrolü sırasında yavruyu üşütmemeye özen gösteriyorum.

Taban tahtası temizilği konusunda tembellik yapan arıcı arkadaşlarım var. Taban tahtası temizliği
her sene yapılmazsa taban tahtasında kırıntılardan katman oluşmaya başlıyor. Buda arıyı olumsuz etkiliyor bence.

Arıların bir anda duraklamasının kovan temizliği, varroa ve yavru çürüğü dışında bir sebebi
ne olabilir?

Sayın Tokatlı
üşümeye bağlı yavru çürüğü ilk bir ay hiç farkedilemeyebilir sinsice ilerler
bu gelişmeye mutlaka varova eşlik eder.
üşüme yoğun olunca temizlik alışkanlığıda sekteye uğruyor.
Çürüğü yemizlemek arı için kolay bir işlem değil birde üşüme çok fazlaysa.
hızlı giden arının neden aniden durduğu çok belirgin nedenlerdendir.
yavru çürüğü
veya
yavru ergin arı hastalıkları

bunların tamamında varova yanında garnütür olur.
varovasız düğün olmaz arıcılıkta
Taban tahtası temizliği iyi bir tedbirdir ancak hızlı giden arının birden durmasının asla nedeni değildir.

Göksel Beyelikle, öncelikle cavapladığınız için teşekkür ediyorum.
Bir sorum daha olacak.
Fazla ihtimal vermiyorum ama, yanılıyor da olabilirim.
Yavru çürüklüğü olduğunda,
yavruların sırlarının renginde değişme,
kovan kapağı kaldırıldığında yabancı bir koku,
yavru kapaklarında delikler oluşması
vs…
belirtiler olmuyor mu? Ve yavru çürüklüğü olan yavruların dışarı atılması gerekmez mi?
(Atılıyorsa görmem lazım)
Bahsettiğim belirtileri göremedim.

Görmeniz gerekenleri göremesenizde kokuyu mutlaka hissedersiniz?

Yavru çürüklüğünde iş kovanda kokuya kadar gelmişse çok geç kalmışsınız demektir.

Değerli Arkadaşlar:Bahar başlangıcı ve sonrasında özellikle yurdumuzun güneyinde Arılarını kışlatmakta olanlar için önerilerim;
1-Şubat ayı başında kovanı hafifçe açıp güzel ve sağlıklı bir kek ile beslemeli,
2-Mart ayı başında hangi ilaçtan kullanıyorsa kesinlikle varroa mücadelesi yapmalı(ilacın kullanma talimatına uygun olarak)
3-Mart ayı başında 14 derecenin üzerinde olan havalarda bütün kovanların içlerini pürmüzle yakarak dezenfekte etmeli,(Çünki kovan her ne kadar temiz ise de nemli bölgelerde kesinlikle güve kapmıştır.)
4- Yavrulama hızlı olduğundan gün aşırı 1/1 oranında şuruplamalı,
5-Esmerleşmiş,küflü mumları kesinlikle çıkarmalı.
Şimdilik bunlar yeterli. Saygılarımla

Selamlar
Bu tarihlerde ( sıcaklıklar bugünlerde 16-19 arası) kovan değiştirme ya da aktarma yapılması bir sorun teşkil eder mi?

Neden değiştireceksiniz?

İlk bahar bakımı için ise biraz daha bekleyebilirsiniz ama acil ise bir sorun olacağını sanmam, öğle

saatlerinde yapabilirsiniz.

Hiç bir mahsuru yoktur desek doğru olmaz.
zorunluluk varsa değiştirin çok hızlı davranmak şartıyla
Değişim sırasında sizin elinizde olmayan bir aksilik çıkabilir milyonda bir ihtimal
Biraz daha ısınmalı havalar hatta kovan değişiminde ertesi günün sıcaklığına bile bakarım.

Sıcaklıktan amaç yumurta, larva ve yavruların üşütülmemesi. 14 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda üşütme olmayacağına göre rahatlıkla bakım yapabilirsiniz. Kolay gelsin.