Tabiki anladim
Önce sağlık büyük geçmiş olsun hocam.
İbrahim TURAL Bey,
Erikler çiçeklendiğinde beslemeyi kesiyoruz biz.
Yukardaki ifadenizde,‘’ erikler çiçeklendiğinde teşvik beslemesine başlanacak’’ anlamı çıkardım.
Yanlış anlamaya sebep olmamak için bu noktayı tekrar yazabilir misiniz ?
‘’ Erikler çiçekleninceye kadar’’ mı demeliyiz yoksa ?
Mehmet bey,
Eğer stoklarda eksiklik yoksa erikler çiçek açtığında teşvik beslemesine başlanabilir.
Stok sorunu olanlara önce 2/1 koyu besleme sonra 1/1 ritimli teşvik beslemesi verilmeli,
buda erikler çiçek açtığı günlerde yapılmalı.
Sizin bulunduğunuz bölge iklimi nasıldır bilmiyorum ama
Ilık bir bölgede olsanız bile erikler ne zaman çiçeklenmeye başladıysa beslemeye o zaman başlanmalı.
Anladığım kadarıyla siz beslemeye biraz erken başlıyorsunuz.
(stok sorunu olan açlıktan sönme ihtimali olanlara kış aylarında bile besleme yapılmalı)
Bölgemiz OrtaAnadolu Karasal iklim kuşağında.
Kayseri, Niğde, Kırşehir, Aksaray, Konya… bölgeleriyle yakınlık taşır.
Geniş bir alan.
Erken ilkbaharda ( mart sonu gibi ) kovanın stok durumuna göre beslemeye başlıyoruz.
Önce 2/1 daha sonra 1/1
Erikler açınca da beslemeyi kesiyoruz.
Mehmet bey ben forumdan böyle okuduğum için yazdım.
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=8410.msg130924#msg130924
Kovana polen gelmeye başlayınca teşvikleme başlayabilir, polen gelmeden yavruyu arttıramaz arılar.
Sonbaharda arılar peteklere bir miktar polen depolarlar , bir çoğunun da üzerini balla örterler. Bunları kullanarak kışın yavruya başlar.
Ama yavruda asıl artış baharın polen gelmeye başlamasıyla olur.
Tabiki öyle,sıcaklık,polen,nektar. bu üçü yoksa yavruda yok.
istersen beslemeye şubat ayında başla nafile.
Mehmet abi mayıs15 e kadar besleme yapılabilir hava şartlarına göre…
Erken kesmek iyi olmaz özellikle bol yağışlı geçerse…
İbrahim Bey, Hakan’cığım , teşekkür ediyorum.
Ben cevabını aldım arkadaşlar sağolun varolun
Bugün uzun zamandan sonra kovaları kontrol ettim. 3 koranının durumu iyi ama stokları azalmış. 1 kovanimla mevcudu nda azalma var. Havalar 20 derece üstü. Polen geliyor az da olsa. Havalar birazdaha sıcak gidecek diyor Meteoroloji. Ne yapmak gerekir
Enver bey
Stok azlığı seni huzursuz ettiyse,koyu besle kekte ver.
Zaten beslemediğin zaman açlıktan sönecek,daha çok üzüleceksin.
Mevcudu azalmış bir kovanı var. Annesi 2015 doğumlu. Ne önerirsiniz. Başka kovan lardan takviye yapayım mi
4 koloni ile devam. Karayemişler elmalar Armutalan çiçek açtı fakat havalar dengesiz . Flumetrin şeritleri takacağız varsa için. Teşvik beslenmesine devam ediyoruz. Bu arada kovan girişlerini tamamen açmak için kolonisi güçlenmesini mi beklemeniz gerekir
Arkadaşlar herkese selamlar
Bir sorum olacak her zamanki gibi…
Kovan 6 çerçevede . Çerçeve dizilimi soldan sağa doğru.
6.çerçevenin iç kısmına yavru atmış ve yarı kapalı yarı açık yavrular var.
Böyle bir durumda ham petek nasıl verilmeli?
Mecburen en dışa verilir.
İyi günler
Arı nereye yavru atmış;Başka yavru attığı çerçevelerin durumu ne?Bütün çerçevelerin yarısına yavru atmışsa çerçeve vermeyin.Dalak görmeden çerçeve vermek iyi değil.Besleme durumu ne?gıda durumu ne?nektar gelişi bekleniyor mu?Başka kovanların durumu ne?
Bu günlerde arılıkda kovan olarak değil,arılık olarak plan yapılır…
- Çerçevenin dış yüzü arılarla doluysa verilebilir dolu değilse dolana kadar beklenmeli
İç duvarda yavru varmı eğer yok ise iç duvar dışa dıştakinide içe al