Ertuğrul ŞENOL Arılığı

Hayırlı olsun :slight_smile:

Cuma akşamı, arıları yaklaşık 300 metre yükseklikteki köyüme götürdüm. 
Dün biraz huysuzluk vardı. cumartesi akşam üzeri biraz şerbet verdim fakat bugün sabah baktığımda hemen hemen hiçbiri şerbete dokunulmamıştı.

Bugün de genel bir kontrol yapayım dedim...
Bir ay önce, iki kolonimi kapalı yavru çekerek kata almıştım. Ancak bir aydır kolonilerde ilerleme durdu ve yavrular çıkınca arı tekrar aşağıda indi. çerçevelerde bir miktar bal var ve yaavru durumuda idare eder. Bende katlarda bulunan kabarmışlardan ikisini 2 ve 9 numaraya koyup ballığa iki kapalı çerçeve çektim. 

http://imageshack.us/a/img827/9781/f5ly.jpg

http://imageshack.us/a/img51/9161/ykh5.jpg

Arılığımın yanında 3-4 dönüm kadar yonca tarlası var. Haftaya çiçekleneceğini söylüyorlar. Birde 100 metre kadar arkada ayçiçeği tarlası var. Ayçiçekleri de 1-2 haftaya kadar açar.

Kovanlarda bal stoğu az. tek katlı koloniler 6-8 çerçeve arasında. Koloni destek sistemi ile en azından kattaki iki kovanı desteklesem daha mı iyi olur diye düşünüyorum. Yer Nevşehir, Sizce geçmi kaldım?

Desteklenebilir.

Ama desteklemeye bal akımı başlamadan kesinlikle yeltenmeyin.

Kırdırırsınız.

Teşekkür ederim Halil bey. Arısız olarak “kapalı yavru-açık yavru” şeklinde çerçeve değişimi yapmayı düşünüyorum. İnşallah, O zaman kırılma sorunu olmaz.

Arılığınız hayırlı ve bol bereketli olsun.

Ertuğrul bey hayırlı olsun.
300 metre taşıma yaptım demişsiniz.
Sabah kovandan çıkan arılar eski yerlerine dönerler.
Kovanlarınızda arı sayısında azalma olur.
Keşke kışı geçirdikten sonra bahara arı faaliyete geçmeden taşısaydınız.

300 metre taşıma yaptım demiyor ki zaten.

Serhat bey herhalde hatalı anlatmışım. Buradan 20 km uzaklıkta. Bulunduğum yere göre 300 metre yüksek ve dağın kuzeyine baktığı için iklim 15 gün geriden geliyor.
Ömer bey teşekkür ederim.

Aslında iki ihtimali düşünerek yazdım.
Ya rakım ya metre.
Çok iyi yapmışsınız.
Burda akım da geç biter.

Bence böyle yapacağınız desteklemenin bi faydası olmaz gibi…aksine bal tüketimini artırır.
bugun çıkan arı anca 22 gün sonra tarlacı olur o zamana da bal akımı biter,

Halil abinin dediğini yanlış anlamadıysam; bal akımı başlayınca arılı destek vermelisiniz.

çerçeve vermeden arı silkelenebilir mi?

Ertuğrul bey arılığınız hayırlı olsun.
nevşehirin neresindensiniz.

Ertugrul hemserim hosgeldiniz umarim bereketli bir sezon gecirirsiniz.

Merhaba,

ferhathan50 teşekkür ederim
Hüseyin Bey Gülşehir’deyim. Arılar Dadağı köyünde. Siz Ürgüp’ün neresindesiniz?
Hakan bey, söylediğiniz gibi çıkan arılar 22 gün sonra dışarı çıkacak. çevrede 10 dönüm kadar Ayçiçeği var ve yeni açmaya başladı. Geçen hafta ikişer çerçeve kapalı yavru aktardım. Artık kapalı yavru desteği yerine kovanları kendi halıne bırakmak daha iyi olabilir. Şu an koloniler 15-16 çerçevede. Belki ustalardan başka tavsiyeler de gelebilir.

Bugün arılıktaydım. Haziranın başında aldığım 5-8 çerçeve arası kolonilerde bir gelişme yok. Aynı duruyorlar. 
Kovanın birisinde aşağıdaki arıyı gördüm. Kanatları bozuk ve rengi diğerlerinden farklı. Çerçevelerde yaptığım kontrollerde, bu durumda başka bir arı görmedim. 

http://img842.imageshack.us/img842/4739/8fce.jpg

kovanın birisinde birtane ana memesi başlatmış. Ana arı var. Günlük yumurta var. Koloni 5 çerçeve. Ana arı yaşlı değil. Ben de ana memesini bozdum. Acaba doğrumu yaptım?

Varroa kaynaklı virüs hasarı…

Teşekkür ederim Halil bey. Bende varroa kaynaklı olduğunu düşünmüştüm. Hasattan sonra gereğini yapacağız inşallah.
Peki tek katlı kovanlarda oluşan bir ana memesini (galiba süpersedure deniliyor) temizlemek doğrumudur?

Merhaba değerli forum üyeleri,

Sürekli forumu takip etmeme rağmen, uzun süredir yazamıyordum.
Bu sene benim açımdan sıkıntılı geçti. Bir hevesle aldığımız 7 kovanımız(6-10 çerçeve arasındaydı) gelişmedi ve sezon sonunda 3-4 çerçeveye gerilediler. Geçen seneden kalan kolonimin birisi de katta olmasına rağmen şu anda 2-3 çerçeve arasında çırpınıyor.

Koloniler zayıf düşünce birleştirmek zorunda kaldım ve 6 adete düşürdüm. Böyle giderse 5’e de düşeceğiz gibi. Şu anda ortalama 5-8 çerçeve.

• Varroa mücadelesini eylül ayının başında 3 günde bir 4 defa %85’lik formik asitle 10ml olarak yaptım. Bazı aparatlardaki formik asit 2-3 günde ancak buharlaştı. Sonuçta, pek varroa dökülmedi
  • Eylül ayının 10’undan itibaren arı yemi ile besliyorum ancak kovanlar çok nazlı alıyorlar. Bazıları hiç almıyor. üst yemlik kullanıyorum. Geceler soğuk olduğu için arılar yukarı çıkmıyorlar.
    Bu nedenle bayramdan önce, ince buzdolabı poşetinde yaklaşık bir litre şerbeti çerçevelerin üzerine bıraktım ancak biri hariç diğerleri delememişler. Bende bugün çam iğnesi ile birkaç delik açtım bu defa da aşağıya aktı. Mecburen bir poşete daha koydum. Artık şerbetin tadını almışlardır diyerek poşeti deleceklerini ümit ediyorum.
    -çerçevelerin kemerleri ballı ancak stoğa ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.
  • eşek arıları başımızın belası oldular. Geçen hafta 1 lt üzüm suyu (Nevşehirde marketlerde bulunuyor) aldım ve ikiye bölerek şişeyle koydum. Neredeyse şişelerin yarısı eşek arısı doluydu. Bugünde fare yapışkanı ile et ikilisini kovanların üzerine bıraktım. Yarın duruma bakacağım.

Bu sene iştahımız kaçtı. Bahara çıkarsak seneye Allah büyüktür.

Eğer kovanda yavru faaliyeti yoksa arılar şurup ve keki çok nazlı alıyorlar. Eğer kovanda kapalı gözlü yavru ve polen yok ise yavru faaliyeti duruyor. Birde anaarı kontrolu yapıldımı? Bölgede çok soğuk varsa üst yemlikleri yan çanta yemlik şekline sokunuz ve kovan daraltmasını bunlarla yapabilirsiniz.!

İç içe konmuş iki buzdolabı poşetini delemezler…

Yalçın bey, bölgede karasal iklim var. Geceleri çok soğuk oluyor. kovanları mümkün olduğu kadar sıkıştırıyorum. En dış çerçevede arıyı görene kadar boşları aldım. Kalan boşluklara da naylonun içine koyduğum 3 cm lik strafor ile dolduruyorum. 

çanta yemlik konusunda biraz tereddütlüyüm. Yazın denemek için zayıf bir koloniye besleme yapmıştım. Birkaç gün sonra baktığımda içi arı ölüsü doluydu. Ondan sonra bidaha cesaret edemedim.