Dün yapmış olduğum iki katlı kolonide ağzı kapanmış bir yüksük gördüm ve aklıma şu bilgi geldi:
ana arı emziği kapanmış ise arı büyük ihtimal oğul vermiştir…
Ama eski ana arının da kovanda olduğunu görünce sevindim,oğul vermemiş…o kadar aramama rağmen bütün çıtaları 2-3 tane ana arı memesi buldum…
şimdi sorum şu: bu durumdaki koloniye ne yapmak gerekir.
Geçen sene de eski ana ile yeni ananın birlikte çalıştığını görmüştüm…
böyle hallerde en mantıklı çözüm ne olabilir,koloni oğul verir mi,2-3 yüksük varsa bir tane mi bırakayım,eski anayı başka bir kovana mı alayım…
Olmaz öyle şey bir kovanda 2 ana ne güzel sırayla ben yoruldum sen yumurtla.
Ana yenileme ihtimali daha yüksek.
Ben öylece bırakırdım.
Nadiren de olsa kısa süreli olabilir.
Bende var iki haftadır birlikte yumurtluyorlar.
Ama 2009 doğumlu ihtiyara güle güle demeleri yakındır. Önüne beyaz çuvalı serdim bekliyorum.
Geçen sene böyle davranan bir kovanım ana arısını yeniledi çıkan ana güzel ve gösterişliydi. Süpersedür tanımlamasındaki "süper"e aldanarak aynı anayı başka kovanlara koyarak aynı şekilde ana arı yetiştirmesini sağladım. Kendi dahil 5 kovan oldu. Nihayetinde eski ana iptal edildi ama diğerleri süperlik falan gösteremedi. Numune olarak 1 tane duruyor o yavrudan. Ne ölüyor ne gelişiyor. En kısa sürede değiştireceğim.
Şu anda öyle ana yenilemeye kalkan bir arım olsa, arılıkta iyi bir kovandan ana yetiştirip koyarım.
Süper e takılmadan önce bir düşünün siz neler yaptınız.
Ana arıyı verdiğiniz kovanlar nasıldı.
Bir sene de bir ana arı ı 5 koloni gezdirmiş siniz. Sonuçta bu süreçte yumurtladı ve değişim için ana memesi yapıldı.
Hali ile o anaların uygun mevsimde yetiştiği söylenemez.
Dahada bir sürü sorun sayılabilir.
Sadece ananın süper beslenmesi yetmiyor ki…
Bir sürü etken birleşiyor ve verimli analar çıkıyor ortaya.
Şimdi 1 kapalı meme iki açık meme var,eski ana içinde,boyutları biraz küçülmüş,ne yapmamı tavsiye edersiniz arkadaşlar.
Neler yaptım ; çok iyi şekilde besledim. Mayıs’tan Ağustos ayına kadar yapıldı analar.
Ana arıyı diğer kovanlara bölme yaparak koydum. Nihayetinde bu şekilde davranan arıyla artık işim olmaz.
1-Arkadaşlar şimdi bir ana arı boyutlarından bir şey kaybetmiyorsa,bu ana arı zaten uçup oğul veremez.
Ogul verecek mi vermeyecek mi bu konuyu anlamada bir başka enstrüman olabilir deyil mi?
2-Alman arıcılık bloglarında bir arının oğula meyletme işini sadece ikinci katı kaldırıp altına bakarak anlıyorlar,boş meme ise hiçbir müdahale yapmıyor,dolu ise memelerin hepsini temizliyor.Yani sadece ikinci kata bakarak kesin sonuç alınabilir mi bu konuda?
Bazı ırklar ikinci katı koyduğunuzda hemen üste çıkıp yumurtlamaya başlıyor.
Kuluçkanın ikinci katta olduğu arılarda, ikinci katın altına bakarak meme kontrolü yapmak mümkün.
Fakat bazı ırklar kuluçkalığı terketmiyor, ikinci kata sınırlı yumurta atıyor. Bu tip arılarda sadece ikinci kata bakarak meme kontrolü yapmak yanıltabilir.
abi,bizim ana arı direk ikinci kata çıkıyor,yumurtlamaya tam gaz devam,bu sene 6 kapalı yavru ikinci kata 6 temel peteği kuluçkalıkta kabarttı ana arı gene ikinci kata çıkıp bir sürü yumutladı,ne yapacaz,bizim ekotip yerli ekotip