EYLÜL AYINDA OĞUL olur mu?

Selam Üstadlar
Bugün 8 çıtalı bir kovanımı aktarır iken çıtaların iki tanesinin kenar kesimlerinde 2 adet kapanmış halde Ana memesi vardı.

Ana memeleri kenarda olduğu için oğul memesi gibi duruyor.Hemen Anayı aradım Ana arı duruyor.

Ana arının yumurta atımı harika boş göz bırakmadan tamamına yumurta atıyor. 8 çıtanın 4 çıtası önlü arkalı ful yavrulu.

Şimdi kafam takılan bu iki ana memesini ne yapayım. Bozayım mı?Bu durumda yardımcı olursanız sevinirim.Ana memeleri kapanmış durumda.

Karniyol mu arınız…
Bazen anası yaşlı oğullar da oğul verebiliyor.

İnanın bilemiyorum arının ırkı nedir Temmuz ayında koyduğum kovana girmiş kendi. Ama Ana arı koyu renkli ve müthiş yumurta atıyor.

Memeleri Anaarı kutusuna alın, arıda eklersiniz, biraz kek. Size yedek Anaarı olur, gerektiğinde kullanırsınız

Sev, sevindir, sevinirsin.

Bencede koy çıksın çiftleşsin yedek dursun.

GT-I9190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Eylülde oğul olurmu bilmem ama bahcenin köşesinde boş bi rusete içinde çıta bile yok çuval dan el kadar 4 adet dalak yapmış( yeni kapalı yavruları var ) tesadüf farkettim bugun

Eee hayırlı olsun huseyin bey

Sağolun ama bilemedim iki petek li bal verdim zarar dalak ları boş cerceve ye bagladim burdan öğrendiğim kadar destek lazım ona kışı cikarsin diye is çıktı anlayacağınız benim ki hobi çoğalmasa iyi olur ama kiyamadim

Bence takip edin bu bir Ana yenileme faaliyeti olabilir

Anadolu arısı oğula meyilli mi? Bu konuda bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.

GT-I9060 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Malum söz; Anızdan sonra oğul veren arıdan hayır gelmez.

meşhur tekme zamanımı? ::slight_smile:

Darı
Karı
Arı
Hikayesi ama oradaki amaç bal alınamaz oluyor.

Buradaki amaç bu arı ailesini beslersen kıştan çıkınca size önmüzdeki yıl arılı güzel kovan olur mu?

Kiyamadim ben olmesinler diye ben elimden geleni yapayım da kendisi bilir belki fefali çıkar

Komşu dün fındık dalında 2 su bardağını doldurmayacak bir arı bulmuş. Dalı kırıp atmış boş fındık çuvalına, içine biraz da toz şeker.

Bugün bana gösterdi, ana içeride ama mevcut çok az, vakit dar olduğu için boş inci kutusuna aldım.

Madem gelmiş bu sene onunla özel ilgileneceğim bakalım adam edebilecek miyim?

Bugün benim arılığa misafir geldi,

Gelen bir oğul idi,bir bulut gibi döne döne geldiler,

1-2 çerçevelik küçük bir oğul diye düşündüm,

15 çerçevelik bir kovana girmeye çalıştılar,

2-3 saat kadar üst kapak kenarında salkıma benzer şekilde oyalandılar,

Sonra da başka bir bölgeye doğru tekrar döne döne gittiler.

…

Bence bu bir kovan terki idi.

…

Benzer olay geçen hafta benim başıma gelmişti,

Ağ kurduna (mum güvesine) yenik düşen 4 adet kovan kovanlarını terk etmişti,

İki tanesini dalda yakalayıp, yeni kovanlara almıştım.

Selam Arkadaşlar.
 10 gün önce yazmış olduğum  iletim ile ilgili çok tatmin edici bir açıklama gelmedi daha. Sanırım ustalar çam balıyla uğraşıyorlar gibi.

Neyse 10 gün önceki iletimde 8 çıtalık bir arımın oğul vermek için oğul memesi yaptığından bahsetmiştim. Arı yeni çıkan yavrular ile şu an rahat 9 çıtadan fazla bu gün şöyle bidaha bir bakayım dedim baktım ki bizim arı 3 veya 4 adet ana memesi gene yapmış kapanan var hala açık olan var. Geçen ki yaptığı memeleri 2 çıta ile bölmüştüm ana çıktı bile herhalde yakında yumurtlar herhalde o 2 çıtayı da almasam arı 11-12 çıtadan fazla olacaktı. İşin acayibi arı deli gibi yavru yapıyor ama gıram bal depolamıyor, resmen kafasına sıkıyor. Kış gelmek üzere ve hala bal stoklama gibi bir derdi yok gibi. Sıvı besleme yapıyorum  yavaş yavaş beyazlatıyor ama bu oğul hevesi deli ediyor beni.
     Ana arının çok iyi yumurta attığından bahsetmiştim. 
      Acaba ana arı yumurta atacak yer bulamadığından mı oğul eğilimi yapıyor.
     Bu mevsimde nasıl olur bu iş hala çözemedim.Arı intihar ediyor adeta.Aş yok ekmek yok bolca çocuk var.
      Ben bu arıya ne yapayım tecrübelerinizle lütfen  yardımcı olursanız sevinirim.
      İlk yapılan memelerden bölerek 2 çıtalı bir kovan daha yaptık yaşarsa tabi ama bu ana memelerini ne yapayım şimdi. Bozayım mı kafam karma karışık Ana değiştirme desek Ana memeleri peteklerin en ücra yerlerinde yani oğul memesi olsa gerek 
      Lütfen tecrübeleriniz bekliyorum.

Özcan bey,

Ana yenileme faaliyeti olduğunu ifade etmişler arkadaşlar.

Bende bu yoruma katılıyorum.

Ama gördüğüm kadarıyla Arıcı olarak bu duruma izin vermiyorsunuz.

Şüphesiz ki Arılar, Arıcı’lardan daha iyi bilirler bu işleri. Bu nedenle Kraliçe’yi değiştirme çabası içerisindeler. Bende geçtiğimiz yıllarda sizin gibi davranıp memeleri bozdum, bazı durumlarda gene sizin gibi yeni koloniler yaptım. (Artık kesinlikle ellemiyorum.)

Konu gereği koloninin geleceğinin ne olacağını soruyorsunuz. Gelecek baharda bu bahsettiğiniz muhteşem yumurta atan kraliçe ve kolonisi ne durumda olacak?

Benim tahminim (temennim değildir.) memeleri bir daha bozar iseniz bu koloni kışı çıkaramayacak.

Keşke Ana yenileme olsa, inşallah öyledir.
Ne bileyim hep yazılı yayınlarda ve yorumlarda arı ana yenileyecek ise ana memesini peteğin orta kısmına yapar diyor, benim arılar ise nerede kıyı köşe var oraya yapıyor. Kafama takılan birinci şüphe bu

İkinci şüphede Ana arı çok iyi yumurta atar iken anayı neden değiştirmek istesin ki arılar. Keşke anlayabilsem 

İnşallah dediğiniz gibi ana değiştirme faaliyetidir. Ama işte yukarıdaki sebeplerden kafam karışıyor.

Bide bugün kovanı geç vakit açmıştım ana arı var mı yok mu tam bakamadım yarın ayrıntılı olarak bakıcam çekebilirsem resim çekerim.

Sayın ÖZCAN ÜNLÜ:

Arıların üzerinde gezen ÇERÇEVEleri sizi aldatmasın.

Bu ana arıyı nereden buldunuz?

Herhangi bir ilaç verdiniz mi?

Çevrede özel ekilmiş bitki var mı?

Bu ana arı rahatsız hatta ölmek istiyor fırsat vermiyorsunuz.