fenni kovanmı yoksa uzun yatay kovanmı daha çok bal üretir

slm ustalar
fenni kovanmı yoksa uzun yatay kovanmı daha çok bal üretir? Örnk, kamyonda arıları sabıtlemiş ve gezici arıcılık yapan bir arıcı vardı televizyona cıktı onun kovanlar yataydı https://www.youtube.com/watch?v=Ia4-dmUbttI

tesekur ederim

bu konu hakkında tecrübesi olanlardan yardım almak isteriz

Kovan cinsinin çok bal almak için etkisi az olur ama kullanlan dikey gelişimli kovanlar daha uygundur.

Murat Bey, bu konuda daha önce arılar dikey çalışmayı sever tarzında bir cümleniz olmuştu.

Açıklayabilir misiniz, acaba. Neden arılar yatay yerine dikey çalışmayı sever. Gözleminizin kaynağı nedir? Teşekkür ederim.

Arının genetik özelliği dikey çalışmak.

Yapılan araştırmalarda verim ve arı gelişimi açısından dikey çalışmanın yatay çalışmadan daha verimli olduğu görülmüş.

Hocam ısınan havanın yükselmesi ile ilgisi olabilir. 2. kuluçkalık üstte olunca ısı dengesini daha iyi sağlıyordur.

Murat Bey, cevabınız için teşekkür ederim. Hep bu konuyu merak etmişimdir. Modern arıcılığın katlı kovanlarda çalışması arıların tercihimi, yoksa arıcının tercihi midir?

Dik konulan kovanlar kapladığı yer açısından arıcıya kolaylık sağlar ama yatay bir kovan arıcıyı daha çok uğraştırır.

Özel kamyonlarla yere indirmeden yapılan taşımalı arıcılıkta kovanlar yataydır ama arının dikey çalışma durumu düşünülüp derin olan dadant kovanla çalışma yapan daha çoktur.

EMİN OLMAMAKLA BİRLİKTE
Dikey kovanların kontrol için kapağı açıldığında, kovanda ısı kaybı daha fazla olmaz mı?..
Yatay kovanın kapak altı örtüsü parçalı ise hem arıları taciz daha az, hem de ısı kaybı daha az olur gibi geliyor…

ben seneye inşAllah kovanlarımı kendim yapıcam ve hepsini yatay, hem bal hasadı için hem diğer ürünler için

dikey kovanın en az 10 kilo civarinda fazla bal urettigi soyleniyor bu en az. sebebi ısı ve arının dik calismasi. yavrulama gelisme bal depolama su ucurma sistemleri genetik ve fizik kanunlari geregi isinan hava yukselir ve karbonioksit gazi agir olup asagi çöker, alttan oksijeni yukari yavruya gonderme oksijen tuketme ve nem kontrolu havalandirma ve yagmadan korunma, kovan ic denetimi ve petek orme hep d

ik kovanda daha kolaydir.

yatay kovan yapilacaksa, yarim boy cerceve ile dadant genisliginde eklemeli yada 150-165cm genislikte, dadant yuksekliginde ve ortadan havalandirma yani uzun kenardan ortadan giris deligi alttan komple acik ve ustten komple kapali verimli olacagi tavsiye ediliyor zooteknistler ve ziraat muhendisi ve aricilik teknikerleri tarafindan. kisa kenardan giris deligi olursa oksijenyetersiLiginden ari yurumuyor arka tarafa deniliyor. bide yatay kovanda mera yetmezse veya meradan bal fazla gelirse yatay ekleme cikarma gerekir kovan kovana birlestirme. ya kat atacan mecburen ya ari bolecen ana nektar akiminda. bu da sacma oluyor tam bala calisiyoken. en guzeli d ikey coğu ırk arı için. ben denemelik yatay ruşet eklemeli tip onlu arkali birlestirmeli deneyecem ilerde.

once langsrotu bi hakkıyla yapalım onuda sonra bakariz 30-40 ari olunca