kilosu 35 liradan satmak nedir ya. daha bir kaç ay evvelinde 23-25 arası oynuyordu. yok efendim neymiş balmumu vermezsen satın dahi alamazmışsın, yok bulgaristandan çok talep gelmiş bu dönemde o yüzden stok azalmış. günahtır ya. hobi yi fobiye çevirmek ve bu işten para kazanmaya çalışan insanların sırtından da daha çok para kazanmaya çalışmak isteyen insanlarla dolmuş memleket.
Birbuçuk ay evvel heryerde aynı marka 28 lirayken 30 lira dedide dayandı
2 yıl evveline kadar %100 zamlandı galiba
Ama 35 oldu mu yaaa :o
Hafta sonu 2 koloniye kat atmak için hazırlık yapmak üzere az evvel satın aldım. 35 lira ya… petek şeklinde merdaneler var, piyasada yok ne hikmetse. 1800-2000 lira civarı. en sonunda ondan aldıracaklar bana. >:(… bir sezonda amorti eder mi kendisini bilemiyorum ama. :-\
Bu işin sonu kara kovana dönüş olur.
Hem temiz hem hesaplı.
Bu yıl 5 kilo mum aldım, muhtemelen yetmez ama dahada almam.
Sezon iyi geçerse kasnak yaptırırım daha iyi.
Hem maliyetsiz, hem işçilik istemez, hemde pazarlaması daha rahat.
Sezon baslamadan alacaksin yani yeni mum ilk çıktığı zaman başın agrımayacak. Artarsa diye korkmayın artanı degerlendirmek kolay.
Çok fırsatçı bir millet olduk çoook.Allah sonumuzu hayreyleye.
Hocam siz yine iyi fiyata almissiniz ben 3 gun once 40 tlye aldim. En son aldigimda otuz liraydi dedim adam buldugunuza dua edin diyor belki iki hafta sonra 45 olur yada hic bulamayiz diyor beyefendiler
35 TLye satıyorlar 30 tl ye satıyorlar herkes benimki iyi diyor acil 10kg alacağım bir hafta idare eder inşallah
İzmir de 35 diyorlar ama mevcudu yok gelecekmiş birde mum vermeden petek alamıyormuş satıcı nasıl bir olaysa
Herkes ne tutturabilirse onu kopartıyor galiba. Bulgaristan dan çok talep varsa ne güzel işte. Elinizde mal kalmıyor, satabiliyorsunuz. Sürümden kazanın. Bu kadar da fırsatçılık olmaz.
Bende bu pazartesi Kg 35YTL den Ankara dan aldım. Mum işleme bedeli 6Ytl istiyorlar. Hatta temel petek ellerinde kalmamış gelecegini söylediler. Erimiş mumu da 20Ytl alıyorlar. Hayırlısı.
Galiba Burdan şu anlaşılıyor kıştan kovan kaybı minumum düzeyde oldu ihtiyaç artti. Butür siteler sayesinde bilinçlenip iyi sonuclar almak fiyatlara olumsuz yansiyor anlaşılan. Buralarda ham mum sıkıntısı yok ama fiyat 25den 32 civarina çıktı
Bildiğim kadarıyla yurtdışından bamlumu ithalatı yasaklandı. İç piyasadan gelen hammadde yetersiz. Olay arz talep meselesi.
Usta Allah sonumuzu hayr eylesin… doğruyu söylemek gerekirse üzüldüm bu duruma.
altın bu kadar hızlı yükselmedi kısa vadede…
Aslında burdan örgütlenmeyi başarırsak belki sesimizi duyurabiliriz bütün türkiyeye… yada şöyle birşey olabilir.
bir havuz sistemi. herkes oraya balmumunu gönderecek. ordan işlenip cüzi fiyat farkı ile geri gönderilecek. bu sadece bir örnek. artısı eksisi muhakkak olacaktır…
belkide böyle bir sistem vardır fakat bilmemek benim cahilliğimdir… 8) ama yeni başlayan arkadaşlar bu sefer mağdur olabilirler. malum ellerinde sermayeleri olmayacak.
Ali BİLEN abim mi dedi kim dedi hatırlayamıyorum “arıcının sermayesi bal mumudur” diye. gerçekten çok doğru tespit… sermaye piyasası çöktü.
hatırladım. zonguldak arıcılar birliği başkanı Selahattin GÜNEY abimden duymuştum o sözü…
ÜLKEMİZDE MAALESEF PETEK BAL TÜKETİMİ FAZLA OLUNCA DURUM DA BÖYLE OLUYOR VATANDAŞ ARIYA VERECEĞİMİZ HAM MUMU YİYOR SONRASI MALUM BU GİDİŞLE BİKAÇ SENEYE MUMDADA DIŞA BAĞIMLI HALE GELECEZ…
1 kg eritilmiş mumu verip üzerine de 6 tl ilave ile, 1 kg temel petek alınabiliyorsa eğer bu fiyat gerçekten uygun.
Mum fiyatının 35 tl ye çıkmasının ihracatla ithalatla filan ilgisi yok.
Bir örnek vereyim.
Birkaç ay önce hayvan yemlerindeki kdv %8 den 1 e indirildi.
Peki yem fiyatları ne kadar indi?
İlk 1 hafta fiyatlar 3-4 tl indi (normal olan bu idi)
2. hafta eski fiyatına geri çıktı. Hemde tüm firmalar aynı anda yaptı.
Bizdeki spk düzgün çalışsaydı yem fabrikalarına milyonlarca lira ceza keserdi.
Petek işi de böyledir.
Resmen tröstvari çalışıyorlar.
Serbest piyasanın asla izin vermeyeceği bir olay
Ama ülkemizde olabiliyor.
İşte demek istediğim tam olarak da buydu hocam.
belki burdan bir akım başlatsak gerekli yerlere sesimizi duyururuz.
bi aralar patates te aynı tantana vardı.
ardından et ürünlerinde oldu. vs.
Arıcı adam mazbut olur, sesi çıkmaz, etliyle sütlüyle uğraşmaz, vardır kendine göre kovanı, arıları onlarla uğraşır. çiçek böcekle uğraşır, diye diye vurdular yükü usta.
kendi yağında kavrulan yok mu? gayet tabi var. İran gibi kendini dışarıya kapatmış, ana arısını, peteğini, polenini, balını kendi üreten tabi işin ehli olmuş kişiler.
bişeyde dikkatimi çekti. işin garip tarafı bütün piyasa sözleşmiş gibi anında nasıl fiyat yükseltebiliyor ya… birilerinin tekelinde mi bu sektör. nasıl oluyor bu iş anlam veremiyorum. >:(
Petek yerine kasnak verecegiz kara kovan bali üretimi yapacağız yada klavuzla idare edeceğiz
Bu iş arz talep meselesi biz petekli bal tükettikçe fiyatlar artacak balmumunu sadece bizim temel petekte kullanılmıyor
bazı petek imalatçıları mum bulamadıklarından şikayeciler
Usta bal mumu bulunamıyorsa, üretimine yönelik bir girişim bir hamle neden yapılmaz. yada ne yapılabilir…
herkes kendi üretsin, tamam üretsin de bu sefer bu işten evine ekmek götürenler var.