FONDAN ŞEKER

Stoklar ıyı cumartesı metorolojı raporları tutarsa resimleyecegim…

Murat hocamız toz şekeri baharda tavsiye etmiş. Baharda arının solunum yoluyla verdiği nemle, nemlenip arılar tarafından alınıyor. Kışın toz şekerin bulunduğu yer alınmasını zorlaştırır.

Karasal ve ılıman ikliminlerin besleme üzerine etkileri çok farklı.

Karasal iklimde kuluçka Kasım ayında kesiliyor. Stokları tamamlamakta başarılı olursak, bahara kadar risk yok. Böyle bir kışlatmada üzerine kek koymaya bile gerek yok.

Ankara’da,

Mevsim normalleri yaşandığında, Nisan ayına kadar arılar bol stoklu olarak fazla yemeden gidebiliyor. İklimlerin dengesizleşmesi de bu şekilde bir sabit fikirli olmamayı gerektiriyor; stok takibi iyi oluyor.

Stok yeterliyken, Şubat ayında teşviğe başlarsak, erkenden genişleyen kuluçka alanı stokların hızla tükenmesine sebep oluyor.

Eğer beslemeye devam edemezsek başlattığımız teşvik zararımıza oluyor. Bu yüzden ya besleme inatçısı olmamız gerekiyor, ya da sabırlı olup zamanlamayı doğru yapmak gerekiyor.

Gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farkının da çok etkisi var. Bizim ilde fark fazla. Kuluçka alanını etkiliyor.

Eğer sizde doğal haliyle devam ederken arılar sağlam stoğunu tüketip yok olma riski taşıyorsa üzerinde kek veya fondan bulundur. Havalar elverdiğinde keki tüketeceklerdir. Tükendiğinde, zamana göre kek veya şerbet vererek devam etmen gerekiyor.

Adem bey hava olayları o kadar degıstıkı bulundugum yerde 1 ay oncesı kar yayması gerekırken hala don bile olmadı cumartesı 14 derece gosterıyor 10 derece cıvarlarında gıdıp gelen bır anormal mevsım gecirıyoruz…

Sayin Alkoc,
Fondan serbet kaynatilarak yapilir.

Sayin Altinok,
Toz seker ilkbaharda degil, kisin verilir burda. Asil nem kisin olusur, bu nemde toz sekeri uzerine dusup sekeri islatir.

Doğru söylüyorsun Fatih bey.

Evet Mustafa abi. Katı besin kuru kuru gitmez :slight_smile: Su şart.

Fondan şeker 116-117 derece ısı ister.
HMF oranını artırır. Bunun bilinmesi gerekir.
Geçen sene ve önceki senelerde yapmıştım. Kışın ve bahara çıkarken vermek için.
Bu sene henüz yapmadım.
Bana sorarsanız hazır kekten daha sağlıklıdır.
Bu sene kenarda 1.5 teneke balım var. Kek yaptıracağım muhtemelen.

Not: Arılar yedikleri baldaki veya şekerdeki hmf düzeyini 1 mg/kg a kadar düşürüp öyle depoluyorlar.

Aslında arıya şeker şerbetinden başka hiç bişey vermemek lazım.(imkanlar dahilinde)

Doğrudur, ancak;
Benim gibi hafta sonu arıcıları için kek emniyet subabı görevi görüyor.
Üzerinde kek olduğunda, arının açlıktan ölmeyeceğini biliyorsun 1 hafta boyunca.

Bir de kovanlar 15 km uzakta ise…

Osman bey

inanın şartlarımız aynı

bende hafta sonu gidebiliyorum

15 km uzaktalar :slight_smile:

Arkadaslar, azminize ve emeginize saygi duyuyorum.
Benim,1 ve 8 km. bazi gitmem gereken günlerde gidemedigim oluyor.
Allah güc kuvvet versin…imkan versin.

Amin, hepimize…

Kaynar suya inceltilmiş şekeri dökün az bir Bal matkap karıştırıcıyla karıştırın cıvık olsun poşede koyun az bir kesik atın poşede verin Arıya.

Onceden size soyledigim gibi, tekrar ettiginiz tarifin adi fondan degil.

İsabetli bir karar.

Yabancı kaynaktan fontan şeker tarifi
Banada linki Özer Selçuk vermişti

http://countrysidenetwork.com/daily/lifestyle/beekeeping/how-to-make-fondant-for-bees/

MUSTAN