Formik ve oksalik asit ,varroayla organik mücadelede kullanılan asit türleridir.
Varroa ile mücadelede,zamanında ve uygun yöntemlerle kullanıldığında,iyi netice verir balda bir miktar kalıntı oluştursa bile arınma süresi kısadır.
İkisinin de uygulama zamanı ve yöntemi farklıdır,birbirinin alternatifi değil tamalayıcısıdır.
Etki olarak formik asit,kapalı gözlerdeki varroaya etki ederken, buharlaşma olabilmesi için 15 derecenin üzerindeki ortam ısısında uygulanabiliyor,30 dereceye yaklaştığında ana kaybı ve yavru ölümlerine yol açtığı söyleniyor.
Oksalik asit ise sadece ergin arı üzerindeki varroaya etkilidir,bu yüzden kuluçka faaliyetinin azaldığı veya durduğu kış döneminde uygulanır.
Kullanımında çok dikkatli olmak gerektiği için,uygun yöntemlerle uygulanmaz ise arıya ve kullanıcıyıya ciddi sakatlık oluşturacak hasarlar verebilir.
Oksalik asit’i dışarıda buharlaştırarak kovan içersine uygulama yöntemiyle ilgili başarılı netice alınmış bir çalışmam mevcut,formik asitle ilgili denemelerim devam etmekte,pratik,zararsız bir uygulama yöntemi geliştirdiğimde bilgilerimi sizlerle paylaşırım.
Birileri uzun vadeli deneyecekki,olumlu sonuç alındığında toplum yararlansın.Edison ve diğerleri gibi.İnşallah başarırsınız.Gerekirse desteğimiz olsun değilmiya.Gönülden başarılar.