Gelmeyen kış ve uygulamalarım

Merhaba arıcı dostlar. Bu sene bölgemiz (Bandırma) kurak ve sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Arılar geçtiğimiz haftaya kadar yavru atmaya, polen getirmeye ve püren,davulga gibi bitkilerden nektar getirmeye devam etti. hasat sonrası elimizden geldiğince varoa mücadelesi yaptık. İlk senem olduğu için arıcı abilerin çokça kafasını şişirdim. Gerek forumdan gerekse çevremdeki arıcılardan öğrenebildiklerimi öğrendim. Tüm araştırmalarım neticesinde polen tuzaklı kovanlarımın altları komle açık, kovan kapaklarının altı 5 cm sert strafor ve örtü olarak sera naylonu kullanmaya karar vererek uyguladım. İlk izlenimlerim kovan içlerinin rutubetsiz olduğu yönünde. Yağmur sonrası incelememde kapak altı ve naylon üstü nem ve çok az su olmasına rağmen naylonun altı kupkuru. Çok hoşuma gitti bütün kış arılarım kuruda kalacak gibi hissettim. Çuval ve örtü bezi kullanımında ilk baharda kovan içinde daha çok su ve rutubet gözlemlemiştim. İnşallah Bundan sonra oksalik asit ve bir kez amitraz tütsü uygulamayı düşünüyorum. oksalik asit düşük sıcaklıklarda uygulanıyormuş galiba. Biraz daha daha bekleyelim. Tek pişmanlığım ise formik uygulamamak oldu. Bunun sebebi ise çevremde hiç uygulayan olmaması ve kötü bir üne sahip olması. Tecrübeli abilerden tavsiyelere her zaman teşekkür eder memnuniyet duyarım. Arıların stokları ve nufusları güzel . Herkese hayırlı işler.

kötü bir üne sahip olması.

Derken?

Murat Hocam, ilgimi çekti bölgemden durum aktarayım istedim: Birkaç sene önce bulunduğum bölgede formik asit yaygın olarak kullanıldı. Burada heryerde satılan asit %65likti. Ana arı kayıpları ve yine ana arıda kısırlık yaptığı düşünülerek tamamen terkedildi. Artık satan bile kalmadı. Bu olumsuzluklara İzmir’in aşırı sıcakları da katkı yapmış olabilir. Murat Hocam saygılar…

Biliyorsun Formik asit kullanımında sıcaklık alt ve üst sınırı var.

Bu sıcaklıklara uyulmazsa sonuçta istenilmeyen durum olabilir.

Tüketici açısından kimyasalları kullanmak yerine yanında formik asite de yer verilmeli.

Murat hocam aynı şekilde ana arıyı rahatsız ediyor arıyı yıpratıyor diye düşünülüyor

Aytaç be merhaba

Kısmen ana arıyıda yıpratıyor.

Ancak fayda maliyet hesabı yapılmalı.

Zamanında yapılan formik asit iyi bir ensturüman olarak değerlendirilmeli diye düşünüyorum.

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Aytaç bey bandırma da nerelerdesiniz .ben yeni yenice köyündeyim.

Mesut bey Sahil Yenice köyündeyim

Bandırmada çalışıyorum

Çok güzel bende karacabey de çalışıyorum. Başarılar

Sağolun Mesut bey sizede başarılar. Çok şükür arılarımın keyfi iyi kış kaybım yok. Dün yaptığım kontrollerde tüm arılarımda açık ve kapalı yavru gözlemledim. Bakımlarını yaptım ve sıkıştırdım. Allah izin verirse bu sene çoğaltmayı hedefliyorum. Kolay gelsin