Genç ana arıyı kesmişler

Merhabalar,
Ankara Gölbaşı’nda yaklaşık 1 ay önce arı beslemeye başladık. Toplamda 4 kovanımız var. Ancak kovanlardan birinde ana arıyı göremedik.
Kovanla ilgili detaylar: (sorunlu kovanımızı 3 hafta önce aldık, anası kırmızı renkliydi)
Bu kovanda toplamda 9 çerçevemiz var, 2snin dışında diğer çarçeveler arıyla dolu.
Kovanda 2-3 günlük yumurta var. Ancak günlük yumurtayı farkedemedik.
7 çerçevenin her yüzünde yaklaşık 3-4 tane meme gözü vardı. Önce hepsini bozduk, sonra bir şeylerin ters gittiğini farkedip, son iki çerçevedeki ana memelerini bıraktık.
Bu kovanda 2 hafta önce ana memesi bozduğumuza eminiz, ama geçen hafta kontrollerimizde ana memesi var mıydı hatırlayamadık.
Ana kontrolünü 3 kez yaptık, am kraliçeyi maalesef bulamadık.
Belki algıda seçicilik olabilir, ama yazmakta fayda görüyorum. Bu kovan inanılmaz ses çıkarıyor.
Kovanın fotoğrafları mevcut, ekleyebilirsem ekleyeceğim.

Sorumuz şu:
Bu kovanı güçsüzleştirip hazır ana mı vermeli? Yoksa bekleyelim kendi analarını kendileri mi yetiştirsin?

Bir kaç çerçevenin fotoğraflarını ekledim. Şimdiden yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim :slight_smile:

http://i.hizliresim.com/0zL5O8.jpg

http://i.hizliresim.com/LDEqBo.jpg

http://i.hizliresim.com/EDp1XZ.jpg

bu kovanda ana olma ihtimali var.yoksa da yeni ölmüş olabilir. ananın beslenme problemii olabilir. yani süt üretme problemi. bunun için polen var, bir miktar açik bal yada şurup var ama üt üreten arı eksikliği yada nesil kesilmesi yani ana duraksaması olmuş gibi gözüküyor.

memeler ana değişim yada oğul memesinden ziyade, mevcut anayı yumurrtlamaya teşvik memesine benziyor dizayni ve mum işlenme biçimi. heran bozulacak tarzda zayif yapilmiş ve petek örgüyle desteklenmemiş. yeterli süt basilmamiş içine. ve ağiz yapisi çok dar.

bu tarz kovanlar kurtarilabilir. ana bulunup kafese alinir. ruşete konur ve kovanlar ruşete alinabilir kendini toparlasin diye. yada ana bulup öldürülür yada kovan dışı ruşete yeeklenir yeni hazır ana verilebilir.

arilara koyu şurup+polenli kek+su veriniz üstten. ana öldüyse kendi anasini yaparlar yada ölmediyse ya ana toparlar yada süt basıp anayi beslerlerse ana da yumurtlarsa o dan günlük atarsa kovan kurtulur yada yeni günlüklerle gerçek meme yaparlar.kovan biraz toparlar kendini. stres azalir. kovan işleri normale döner belki

anayi bulup kontrol ediniz. kaat bacak sırt ezikliği varmı diye.

eğer yoksa ana sakatliğindan dolayi kovandan kovulmuştur. gunluk olmadiğindan gerçek meme yapilamiyodur. kovan patinaj çekiyor olabilir.

ya günlük yavru verilir takviye gercek meme yapsinlar diye yada hazir ana verilir. degerlendirmesi size ait

Muammer Bey, çok teşekkür ederim cevabınız için.
Aslında çok güzel ki(kapalı)ana memeleri vardı, ama acemiliğimize denk geldi hepsini yok ettik. Son iki çerçeve de kraliçeyi kontrol etmek aklımıza geldi. Tekrar en baştan baktık, eminiz kraliçe kesinlikle kovanda değil. Ama iki günlük yumurta da var, büyük ihtimalle kraliçe dün kayboldu/öldü/öldürüldü.
Bu memelerin içinde de yumurtadan yeni çıkmış yavrular var, benim tahminim toplam 4 günlük oldukları yönünde. (Yumurta dönemi ile beraber 4 gün)
Cumartesi günü tekrar kontrole gideceğiz. Planımız, kapalı gözlü çerçevelerin bir kısmını sirkeleyip diğer kovanlara aktarmak. (Üstünde arı olmayan çerçeveyi yeni kovan kabul eder diye düşünüyoruz. Bu düşüncemiz doğru mu? ) Sorunlu kovanda da 3-4 çerçeve bırakıp, fotoğraftaki ana memelerinin olduğu çerçeveler dahil, kovanın ana yapmasını sağlamak. Sizce bu düşüncemiz mantıklı mı? Kocanda 2 günlük yumurta olduğunu tekrar hatırkatmak isterim. Yoksa yeni ana mı almalıyız?

Not: kovanın nufusunda değişiklik gözlemlemediğimiz için oğula kaçmadıklarını düşünüyoruz.

Sayın Luffy, Anaarının yokoluşundan itibaren 7-8 gün sonra anaarı memeleri bozulup çiftleşmiş bir anaarı kafesle verilip, iki gün sonra salınabilir. Söylediğiniz gibiyse anaari memeleri tahrip edilmez, kovan kendi anasını çıkarır. Birinin cevabındaki gibi kek ver su ver bunlara gerek yok. Bu mevsimde arı polende suda bulur. Tavsiyem, yakınınızdaki tecrübeli arıcılarla istişare edin.

üstünde arı olmayan çerçeveleri diğer kovanlar kabul eder.

nesil kesilmesi yaşanmış kovanlara ihtiyaca göre duvar çerçevelerinin yeterli olup olmamasına göre koyu şurup+polenli kek+su takviyesi yapılabilir.

kovanda nesil kesilmesi yaşandığında, ilerki zaman diliminde yaklaşık 7-10 gün bir dönem tarlacı olmayacağı için, kovandaki gıda tüketilir ve meradan da gıda+su gelmesi kesileceği için hazır ana verseniz de hazır ananın beslenmesi için süt yeterli üretilemez, yavru yapılsa yeterli süt basılamayacağı için sakat yada uçuş ömrü yetersiz yavru yada zayıf çelimsiz rüzgarda gıda getiremeyen rüzgarda kovan şaşıran arılar meydana gelebilir. ilerde sorun yaşamamanız ve kovan gerilemesi olmaması, ana versenizde ana duraksamaması olmaması için işi garantiye alarak kovanın zora giren yaşam payını kovana vermeniz gerekebilir. kovan ana kabulunden sonra normale döndüğünde, kovan verim payını size verecektir. arı yediğini inkar etmez, fazlasıyla geri verir.

şu anda arıdan bal almak ikinci planda, bu kovanı hayatta tutmaya çabalamalısınız. kovanı yaşatmaya çabalamalısınız. kovanın ihtiyacını en iyi şuanda siz görüyorsunuz. ihtiyacı varsa koyu şurup+polenli kek+su vermekten kaçınmayınız vermeniz gerekiyorsa.

sağlıklı kovanın bu zamanda gıdaya ihtiyacı olmayabilir. ancak anası+babası vefat etmiş öksüz kalmış kovanların her zaman teşvike+takviyeye+stres durumunundan kurtarılmasına ihtiyaç olabilir.

arıcılıkta başarılı olabilmenize inanıyorum. kovanınınız 6 hafta sonrası başına gelecek bir durumun temel sebebinin şimdiki yaptığınız uygulama olduğunu, yani şimdi başınıza gelen kovandaki bir anormalliğin 6 hafta öncesinde meydana gelen bir sorundan kaynaklandığını ve eksiklik yada fazlalığa zamanında ayak uydurulamadığından+sorunun görülemediğinden+çözülemediğinden kaynaklandığını unutmazsanız daha kolay tedbir alabilirsiniz.

anada şuanda yaşadığınız bir ana kesmesinin yada ölümün, bundan 6 hafta önceki polen yetersizliği ve sizin takviye edememeniz gibi sebeplerle süt üretimi yapılamaması yada kovanda yeterli süt üretimi yapan bakıcı ana yetiştirilememesi, yada sıkıştırma yapılamaması nedeniyle ananın yavru atamaması yada yavru atacak çerçeve olmaması, yada kovan yönetimini petek örme sisteminin oturtulamaması gibi bi çok karmaşık sorunların varolabileceğini değerlendirmeniz gerekebilir.

zamanla tecrübe kazanılacaktır. tarihte arıcı: doğduğunda değil, doyduğunda arıcılık yapmaya başlamıştır.

kovandaki çerçeveleri de verseniz yeni ve daha sağlıklı ana memeleri yapacağını düşünüyorum.

değerlendirmesi size kalmış.

Merhaba,
Geçen yıl, bir kovanım da aynen yaşadığım olayı anlatmışsınız. Ana arının olmadığını fark edemeyip, iki hafta boyunca ana memelerini imha etmiştim.
Arılar, artık kovanda ana yapacak yumurta vs. bulamayıp kıvranmaya başlamışlardı. Kovanı açtığımda acayip bir uğultuyla çaresizlikleri belliydi. Tabi bunları şimdi daha iyi anlıyorum, o zaman biraz acemilik vardı.

Ben şöyle yapmıştım, kovan mevcudu fazla olduğundan, 10 çerçeve tam doluydu öyle hatırlıyorum, gittim 2 ana arı aldım. O kovanı ikiye böldüm. Yeni kovanı, hemen 2 mt. yan tarafına yerleştirdim. Her iki kovana da aynı zamanda, aldığım ana arıları verdim. Bir gün sonra kapağını açıp anaları saldım. Yeni kovandan eski kovana, yakın olduğu halde, fazla dönüş olmadı. Çünkü orada ana yok biliyorlardı. Çerçevelerde yeterli bal, polen olduğundan, herhangi bir besleme yapmadım. Eğer sizde yeterli besin yok ise, besleme yapabilirsiniz. Her iki kovanım da hızla gelişti.
Hiç sorun olmadı.

Siz bu mevsimde larva transferiyle kendi anasını üretsin yoluna giderseniz eğer, çok vakit kaybedersiniz, yeni ananın yumurta atıp, o yumurtalardan arıların oluşması… baya bir vakit alacaktır.
Sağlıklı bir kışlatma yapamazsınız diye düşünüyorum.

Tabi tek çözüm budur demiyorum. Arıcılıkta tek doğru diye bir şey olmadığını düşünüyorum. Zaman, mekan farklılıklarına göre bazı uygulamalar değişken olabiliyor. Kolay gelsin.

Üçünüze de ayrı ayrı teşekkür ederim.
Bizim anamız kaybolmuşsa dün kaybolmuştur, çünkü 2 günlük yumurta vardı kovanda. Cumartesi günü tekrar kovanı açıp günlük yumurta bakacağız, hala anadan umudumuz var belki de anayı biz göremedik. Eğer yumurta yoksa ana da yoktur, kovanı kurtarmaya çabalıycaz. Güzel bi meme kontrolü yaparız, tekrar fotoğraflayıp buraya koyarım.
Cumartesi günü son durumu buraya yazıp yine önerilerinizi alabilirsek çok mutlu oluruz. Cumartesi eklediğim fotoğraflarla yeni ana mı almalı yoksa memeden çıkacak anayı mı beklemeli beraber karar verirsek, bizi çok mutlu edersiniz.
Maalesef yakınımızda arıcılıktan anlayan yakınımız yok. Arıları aldığımız kişilerle iletişime geçtik, biraz bekleyip emin olmamızı söylediler. Ana meme durumuna göre de yeni ana eklersiniz dediler.

mümkündür :wink:

Merhabalar,

Bugün kovanı tekrar kontrol ettik. Ana yine yoktu, bu sefer yumurta da göremedik :frowning: 5 gün önce fazla sayıda ana memesi bozmamıza rağmen hala ana memesi vardı kovanda
Bozduklarımızı tekrar yaptılar belki de biz farketmedik :confused:
Resimleri ekliyorum:

http://i.hizliresim.com/lZr3ZQ.jpg

http://i.hizliresim.com/5ymLa5.jpg

http://i.hizliresim.com/VDXPQB.jpg

Kovan yaşamını sürdürmesi için döllü yumurta için yapılan ana memesi gereklidir, bu da ancak kovanda yumurtlayan ana arı varsa olur.

Kovanda dölsüz yumurta için de ana memesi yapılabilir, çevresinde erkek arı yumurtası olan gözler vardır, bunu çıkmasını beklerken kovan zaten söner.

Kovanda ana arı memesi, ana arı olmayınca yapılabilir, bunlar ana teşvik memesi gibidir, daha küçük ve kısa boylu olur.

Bunların hangisi sizin kovandakilere uygun.

Anamız çarşamba günü kayboldu, perşembe günü kovanda 2-3 günlük yumurtalar vardı. Kraliçenin kaybını farketmeyip kapalı ana memelerini bozmuştuk o gün. Sonradan anayı göremeyince yeni örülmeye başlanan memeleri bıraktık. Bir önceki mesajımda fotoları ekledim. Maalesef acemi olduğumuzdan, söylediğiniz olasılıkları değerlendiremiyorum:(
Bazı ana memeleri erkek gözlerinin hemen yanında çerçevenin altında, kenarlarında. Ama kovanda döllü yumurta olduğunu düşünüyorum şahsen, döllü yumurta varmen dölsüz yumurtya meme yaparlar mı?
Teşekkür ederim

Sizin ki döllü yumurtaya yapılmış ana memesi gibi…

Ana arı kaybı yeni olduğundan kovanda döllü yumurta varmış, onlardan meme yapmış.

Peki sizce napmalı Murat Bey? Bekleyelim kraliçe mi çıksın ysni kraliçe alıp koyalım mı?