merhaba bu yıl aldıgım 2 kovanla bende aranıza katıldım 3 4 gundur 9 cıtalık arımın ucuş tahtasında genç işçi arıların can çekiştigini ve içerden arıların tarafından çekilip cıkartıldıgını görüyorum bu sorun diger arlarımda gözükmüyor kovan muayenesinide 15 gün önce bilegimi kırdıgımdan yapamıyorum 1 er kilo kek ve rulamıt uygulamasını 3 kez uyguladıktan sonra fulumetrin içeren tahta şeritlerden 20 gun önce taktım kovan bası 4 er tane bu genç arı ölümlerinin sebebi nedir arıların yeni cıktıgı belli olyo hepsinin üzerinde tügleri var ve can çekişiyolar kovanlarım 2 ay önce polen tuzaklı alttan çekmeceli altlıklarla değiştim siz arı dosların dan yardım bekliyorum apimisin tedavisi uygulamamı söyledi birarıcı büyügüm nasıl uygulanır dogru kararmıdır sizlere soruyorum
Aramıza hoş geldiniz
Bileğiniz kırılmış geçmiş olsun :-X
Geçmiş olsun.
Yoğun varroa hasarı söz konusu olabilir arılarınızda.
Üşüyerek sökülmüş yavrular daha gelişmeden atılır.
Sizinkiler gelişmiş tam anlamı ile arı olarak gözüken, yeni doğmuş ama can çekişir yada ölü vaziyette.
Sıkıştırma ve varroa mücadelesi, besleme önerilir.
Geçmiş olsun.
Aynı dert aynı şekilde bende de oldu. İyi ifade edip cevap almışssınız.
Bende istifade etmiş oldum.
geçmiş olsun…
Tam ben de bu konu ile ilgili soru sormayı düşünüyordum ki siz yazmışsınız.
Benim de bu durum dikkatimi çekmişti.
Bazı kovanların uçuş tahtasında ya da uçuş tahtasından aşağı düşmüş vaziyette küçük ama fiziksel olarak hiç bir anormalliği olmayan,pırıl pırıl ölmüş arılar var.
Bunlar her zaman olmuyor.Bazı zamanlarda bazı kovanlarda 2’şer 3’er tane.
Bazıları azıcık canlı oluyor.Avucuma alıp nefesimle ısıttığım zaman canlanıyor fakat yine de takatsiz oluyor.
Bu sonbaharda iyi bir besleme rejimi uyguladığımı düşünüyorum.
Sıkıştırma işlemini mükemmel olmasa da yaptım.
Varoa mücadelesini yaptım ancak hala varoa var.Son darbeyi oksalik asitle bugün yarın vuracağım inşallah.
Bu durum başka bir hastalık belirtisi olabilir mi?
![]()
cok teşekkür ederim . bu olay hastalıkmıdır bilemiyorum ama apimicn li koyu serbet yaptım verdim hafta sonuna kadar 2 gün arayla verip pazar günü havalar el verirse arkadasın yardımıyla acıp gözlemliyeegim.kek vermeyi 20 gün önce kesmiştim sanırım kolonide aclık baş gösterdi?
Antibiyotik kullanımı arılarda 2007 yılından itibaren yasaktır…
Arıcı kendi kovanını kendisi açarsa ona arıcı denir.
Uygun şekilde kendiniz kovan bakınız. arkadaşınızda uzaktan gözlemlesin.
Buna uygulamalı öğrenim denir.
Ne çabuk açlık gösterdi.
Bahara çıkmasını boş verdik demek ki kışa bile giremeyecek.
sayın murat bey abim 15 gün önce sol bilekten kıtrılan kolum nedeniyle acıp bakacagım yoksaki kendim acarım aclık konusuna gelince benimki bi ihtimal olabilir dierek yazdım şimdi bana apimıcyn ilacı kullanmamamımı söylüyorsunuz bide yarın seritleri kovandan geri alacagım . ondan sebebte olabilir dendi burdaki abilerimiz
Apimycin, bir antibiyotiktir ve arıcılıkta ruhsatlı değildir.
Açlıkla alakalı olması mümkün değil.
Ben besleme işini bitireli yaklaşık 10 gün oldu.Havalar iyice soğudu.Bundan sonra besleme mesleme yapılmaz.Hem niye yapayım ki?
İnşallah bir sıkıntı olmaz.Ölen genç arılar tek tük ama sürekli tek tük ölürse ne yaparız?Bahara kadar bize genç kadro lazım. :o
...apimisin tedavisi uygulamamı söyledi birarıcı büyügüm nasıl uygulanır dogru kararmıdır sizlere soruyorumEski arıcıların önerilerini üç kez düşünmeden uygulamayın!
Bazı arıcılar her tür ilacı o ilaçları üretenlerden, pazarlamasını yapanlardan daha etkin bir biçimde yaygınlaştırıyorlar.
Sığırlardaki kenelerle mücadele için hazırlanmış bir ilacı ‘‘organik varroa mücadele yöntemi’’ için öneren arıcılarımız bile var.
Şimdi ben bu arı ölümlerini nasıl açıklasam.
Buna sebep olabilecek durumları yazalım.
Varroa.
Bakım hataları. Soğuk havalarda çerçevelerin yönünü değiştirmek gibi arıcı hataları.
Genetik sebepler = Bazı ana arıların yavruları yüksek oranda yaşam gücü göstermezler. Zaten kolonide atılan her yumurta bir arı olmaz çoğu kez.
Kimisi yumurta larva yada pupa halindeyken ölür veyahut öldürülüp işçi arılar tarafından temizlenir.
Kimisi gelişimini tamamlar, ancak ergin arı olarak görev yapamaz. Sakat yada halsizdir.
Kimi yavruların her şeyi tam olur ama ömürleri kısadır. Hızlı yaşlanırlar.
Virüsler, sindirim, solunum sistemi enfeksiyonları… Bir sürü şey olabilir.
Önemli olan bu ölümlerin normal sınırlar içinde kalması. Verimli kolonilerin yavru yaşama oranı %80 ve üzeri olmalı diye biliyorum.
Bunlar derin konular.
Ancak bu tür aksaklıkları sürekli gösteren kolonileri damızlık olarak kullanmamak en iyisi.
Eğer aynı bakımı yaptığınız kolonilerin bazılarında bu aksaklıklar varsa önlem olarak bunlardan ana üretmeyin.
bu kovanımı 10 eylülde bölme yapmıştım yani anası yeni ve f1 bolu melezi resimlere bakarken bakarken dikkatimi cekti bu ölen arılar digerlerinden küçük ve zayıf.sorumlu seritler buyuk bir ihtimalle
Ben yazdığım iletimi sildim…
Ama yaniden yazmam gerekiyor…
Bakın bu ahşap ya da silikon şeritleri eğer tam yavru alanına koyarsanız…
Kapalı yavrunun hemen önüne…
Doğum başladığında geçen süre bir hayli uzun…
Daha dünyaya kapağını açar açmaz habire kafalama o şeritlere sürtünüyor genç doğan işçi arılar…
Bu süre uzun bir süre…
Şeritlerinizi yavru alanına koymayın varsa da çekin…
Bu sebeplerden bir tanesi…
Diğer sebeplerden bir tanesi ise…
Yetersiz polen ve nektar akımı esnasında koloni gücünden yüksek oranda kuluçka zorlaması ile hem yetersiz beslenme hem de yetersiz kuluçka bakımı sonrası gelişme bozukluğu ve yetersizliği ile doğan genç işçiler…
Cılız ve küçük küçük…
Yine diğer sebeplerden birisi de küçük mum güvesi…
Geziyor tam da kılavuz peteğin içinde…
Önlü arkalı 2 adet işi arının affedersiniz kıçlarında… (Abdomen miydi orası?)
Arıların besinlerini tüketerek…
Yetersiz beslenme ile doğan işçi arılar.
Bu işçi arıların çoğunun kıç tarafında bir beyaz zar görülür ama görülmese de yetersiz gelişim ile doğarlar…
Varroa hasarında ilginçtir ama bu kadar genç işçi arı ölümü görülmüyor… Kanatsız olsa bile gelişimini devam ettiriyor ta ki ilk yavru uçuşuna kadar…
Ve bilemediğimiz bir sürü sebepler…
Eğer arılığınızda sadece birkaç kovanda varsa bu durum…
İyi bir inceleyip, bu kolonileri diğerlerinden ayıran unsurların ne olduğunu anlamaya çalışmak lazım…
Bu her zaman mümkün olmasa da bazen çok iyi verilerle karşılaşmak mümkün…
bugun seritleri cektim ve varoa mücadeleme ecostopla devam ediyorum bide akşamları suruplamaya devam edicem
Hüseyin Bey,Halil Abi bu aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler.Gerçekten yararlı oldu.
Arıların uçuş yaptığı dün ve bugün yine bir görünüşte bir sıkıntı olmayan genç arılar öldü.
Salkımdayken biraz rahatlamıştım .Arılar uçuş yapmaya başlayınca sıkıntı belirmeye başladı.
Allah bilir ama bu kışı biraz zor atlatır benim arılar.Gözüm iyice korkmaya başladı.
Ne olduysa herşey geçen sezon yaşadığım yoğun varoa hasarından sonra başladı.
Yoğun varoa darbesi+Yavru çürüklüğü+ana kayıpları + genç arı ölümleri
Sıkıntılarım zincirleme devam ediyor.Bakalım sonumuz ne olacak?
![]()
Yahu arı salkımdan çıkıp uçtuğunda çok fazla ölü atılır. Bu duruma takmayın…