Geçen gün bir arkadaşımız için 1-2 kovan arı almak adına biraz arayışa girdik, fakat bulduğumuz arı satan Abi’lerin yaklaşımlar pek hoş değildi. Biraz detay sorunca ciddi rahatsızlık oluşmaya başladı. Koloni başı kovan hariç 350TL falan telaffuz edildi, 7-8 çerçeve dendi, bir kaç çerçeve kapalı açık yavrulu olur dendi. Biraz da pahalı geldi…
Kayseri’de gerçekten güvenilir koloni satışı yapan tanıdıklarınız var mı? Acaba gen.tr ailesinden Kayseri’de böyle bir faaliyet içinde olan var mı?
Gerçekten hobi olarak arıcılık ile uğraşanlar için olmazsa olmaz birşey kazıklanmak. Az çok bişeyler duymuş okumuş birisi için de bile bile kazıklanmak çok zor geliyor.
Pazar günü gittiğimiz arıcı Abi’m anlatıyor, “sizden önce birisi geldi, 10 çerçeve arı istedi, 8’inde yavru olsun dedi, kovdum gitti. 10 çerçevenin bir ikisi kapalı olur, bir ikisi açık kapalı olur, gerisi ballı polenli olur. Arıcılıktan anlamadan gelip ahkam kesiyorlar.” şeklinde yaklaşımla konuyu değiştirdik artık.
ali kaç kovan arı lazım benim aldıgım arkadaşa soralım yine içlerinde
en iyisi geçen gün ana arı kafesi lazım oldu malzeme satıcısından almak istedim
fiatı 1 tl.iken plastik kibrit kutusu kadar şeye 3tl diyor pahalı deyincede kalmasın diye
geçen yılın fiatına satıyoruz zam yapmadık diyor
bu arkadaşlar hobi olarak arıcılık yapan bizim gibi insanları
kazıklanması mubah bir gurup zannediyor bizler irtibatı kesmezsek
en kibar kelimeyle kazdıkları çukura kendileri düşer
ellerindeki malları kıçlarında patlar.sevgi ve selamlar…
Abi biliyorsun Pazar günü Kadir’le gittik ya senden ayrılınca. O alacaktı iki koloni, hem biraz sıkıntı olup hem de 350 deyince iş karıştı. Kadir’in hanım tarafından da tanıdık olunca, mecburen 1 tane kazıklanmaya razı oldu.
Kadir 1 tane daha alabilir. Ben de alabilirim 1 tane, eğer bir miktar bal alabileceğimiz kuvvette satarsa 9-10 çerçeve gibi.
Çürüklük nedeni ile benim kafkas gidici malesef, dün baktım 6 çerçeveyi bile tam saramaz olmuş. Adam akıllı kapalı yavrusu da kalmamış. Hafta sonu tüm çerçeveleri imha edip ham petek ile devem ettirmeye çalışacağım.
ne deseniz haklısınız,bizim hobici olarak yapacağımız işte dayanışmayı kesmeden birbirimize destek olmak, bu sene bende zor durumda kalarak bir kovan arı aldım ama, alırken neler çektiğimi sizler biliyorsunuz,
arı çoğaltma ve sürdürülebilir arıcılık olarak hepimizin az çok bilgisi var en iyisi kendi aramızda dayanışmayla kendi arılarımızı kendi içimizden temin edip, çoğaltma işini daha sonra devam etmek,
zaman alacak ama, dışardan alınacak arılara nekadar bütçe ayırabileceğiz ki, ayrıca bu işi hobi olarak yaptığımız için, bu işlerle uğraşmak zevk verecektir.
Benim elimden geldiğince yardım etmeye çalışıyorum,ihtiyaçlarımızı dışardanda alacak olsak toplu olarak belirleyip piyasa araştırması yapılabilir, sonuçta herkesin ihtiyacı dönem dönem aynı oluyor.
kadire dokunmaz ben bilirim onuna agalarını sırtı kalındır.
hemde hanımının akrabası ise sag cebinden almış sol cebine koymuş
kazıklanma sayılmaz öyle degilmi kadiiiiiir…
Geçenki arıcı buluşmamızda aday arıcılıktan bahsetmiştim 100tl kapora vermiştim ne arı geldi nede kaporamı geri alabildim… Nevşehirden gelen mehmet hoca nevşehirde güvenilir arı satıcısı var demişti tam 400 km yol yaptık iki kere gittik. Ben hakkımı helal etmiyorum. Karniyol diye gittik. Şimdi kovanın kapağını açamıyorum… Lanet ettim bu arıcılık işine şimdi tam bala girecek kara kara düşünüyorum. Anaları değişsem mi beklesem mi diye… Helal rızık çok önemli insanların canını yakarak cebindeki 3-5 kuruşa göz dikerek ticaret olmaz. Ana arı alıyoruz kalitesiz oluyor. Arı satın alıyoruz kalitesiz oluyor. İnşallah gen.tr ailesinden birileri bu işi en azından kayseri ihtiyacını karşılayacak kadar kovan ve ana arı üretimi yapsa herkesin içi rahat olur…
ali kardeşim kadire dikkatet hiç bir fırsatı kacırmıyor üretim tamam şimdide arı satışına başlayacak aman dikkat ali bey şaka biryana aynı olayları bizde yaşadık demekki bu olay heryerde aynı arı satışı
serkanım bizde çiviciyle (mehmet bahadırtaş) yaklaşık 40 gün evvel 10 kovan
fiatını anlaşıp sipariş verdik işler hızlanınca bizim kovancı yan çizdi fiatı artırdı
tabi bizde vazgeçtik bu sektörün kaderi bu galiba kanadı çitilenecek yavru arıyorlar
bizde öyle birşey bulursanız bize haber verin deyip gidiyoruz selamlar…
Abş ana arı satın alıyorsun hep mersinden şurdan burdan geliyor… Kayseri şartlarına alışmış, kayseride kışlayan ana bulmak çok zor. Adam ticari ana üretiyor üretsin bişey demiyoruz ama malesef sayı artıncada kalite düşüyor…