Merhabalar değerli abilerim ve kardeşlerim sizlere 10 yıllık gözlemlerim sonucu gördüğüm bişeyi paylaşmak istiyorum; Belkide sizlerde bunun farkındasınızdır. belki beni aşırı sorgulayan birisi olarak görebilirsiniz ben bu yaşıma kadar herşeyin doğalına saygı duydum ve sevdim neyse konuyu bağlamak istiyorum.
Öncelikle benim gözlemlediğim sonuçlara göre ham peteklerin insan sağlığı ve arı için sağlıksız olduğunu düşünüyorum diyeceksinizki peteğini yemeyiver balını ye mesele o değil değerli kardeşlerim. o mumların nasıl geri dönüşüme hazırlandığını anlatmak istemiyorum işini doğru yapan dürüst yapan muhakkak birileri vardır genelleme yapmak istemiyorum ama gerçekten bu konunun çözüme kavuşturulması gerekiyor alınan tedbir ve önlemlerin yetersiz olduğunu düşünüyorum bana kimse kızmasın lütfen herkesin neye ne kattığını yada neyi nasıl hazırladığını nasıl bilebiliriz? firmaların hangisine doğrudan güvenebiliriz bunlar benim yıllarca kendime sorduğum sorulardan sadece birkaçı diceksinizki e ham petek vermeyelimde ne yapalım? Bende diyeceğim ki arılara yaptıralım diyeceksinizki zaman kaybı bende diyeceğimki kendimiz yapalım e nasıl olucak? bilemiyorum:S diyeceğimki denetlemeler artırılsın bu sorun ortadan kaldırılsın vs vs vs Bunları uzatmak mümkün bakış açılarınız nasıl bilmiyorum ama falanca yerdeki X kişisinin ham mumu falanca kişinin y mumuyla karışıyor nasıl olucak bu iş ne yapılması gerekmekte… Düşüncelerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum saygılarımla. (Bu arada bende ham petek veriyorum ama her defasında içime sinmiyor üzgünüm:( )
Mahmut Bey kaynatma ile biyolojik strilizasyon sağlanıyor, kimyasal kalıntılar temizlenemiyor. Aksine kazana atılan tüm mumlara homojen olarak dağılıyor.
3-5 kovan ile keyfi çalışılıyorsa normal çerçeveye 1-2 cm kılavuz takıp kalanı arının örmesi sağlanabilir, bu esnada besleme yapılırsa iş hızlanır, maliyet nisbeten azalır. Tüketirken de petekli tüketikebilir.
Ama tüketiciye yönelik ürün üretilecekse yine piyasadan temel petek alacağız mecbur.
Asıl önemli olan bizim yaptığımız varroa mücadelesi: bal akınından bir ay önce bitmeli ve mümkün olduğunca organik olmalı.