Ham petek kullanımına dikkat edilmesi gerek?

Merhabalar değerli abilerim ve kardeşlerim sizlere 10 yıllık gözlemlerim sonucu gördüğüm bişeyi paylaşmak istiyorum; Belkide sizlerde bunun farkındasınızdır. belki beni aşırı sorgulayan birisi olarak görebilirsiniz ben bu yaşıma kadar herşeyin doğalına saygı duydum ve sevdim neyse konuyu bağlamak istiyorum.

Öncelikle benim gözlemlediğim sonuçlara göre ham peteklerin insan sağlığı ve arı için sağlıksız olduğunu düşünüyorum diyeceksinizki peteğini yemeyiver balını ye mesele o değil değerli kardeşlerim. o mumların nasıl geri dönüşüme hazırlandığını anlatmak istemiyorum işini doğru yapan dürüst yapan muhakkak birileri vardır genelleme yapmak istemiyorum ama gerçekten bu konunun çözüme kavuşturulması gerekiyor alınan tedbir ve önlemlerin yetersiz olduğunu düşünüyorum bana kimse kızmasın lütfen herkesin neye ne kattığını yada neyi nasıl hazırladığını nasıl bilebiliriz? firmaların hangisine doğrudan güvenebiliriz bunlar benim yıllarca kendime sorduğum sorulardan sadece birkaçı diceksinizki e ham petek vermeyelimde ne yapalım? Bende diyeceğim ki arılara yaptıralım diyeceksinizki zaman kaybı bende diyeceğimki kendimiz yapalım e nasıl olucak? bilemiyorum:S diyeceğimki denetlemeler artırılsın bu sorun ortadan kaldırılsın vs vs vs Bunları uzatmak mümkün bakış açılarınız nasıl bilmiyorum ama falanca yerdeki X kişisinin ham mumu falanca kişinin y mumuyla karışıyor nasıl olucak bu iş ne yapılması gerekmekte… Düşüncelerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum saygılarımla. (Bu arada bende ham petek veriyorum ama her defasında içime sinmiyor üzgünüm:( )

Sayın vali,bende şöyle diyeceğim arada bir entere bas gözlerimiz bozuluyor okurken. :smiley:

peki ibrahim bey;)

temel petekler yapılmadan önce 120 derecede belli süre kaynatılırsa steril oluyor diye biliyorum yanlış mı biliyorum acaba

Mahmut Bey kaynatma ile biyolojik strilizasyon sağlanıyor, kimyasal kalıntılar temizlenemiyor. Aksine kazana atılan tüm mumlara homojen olarak dağılıyor.

Maalesef İbrahim Bey haklı, mumlardaki kimyasallar hepsine dağılıyor. Kafamı en çok kurcalayan konu bu :frowning:
Acaba ne yapsak bu dertten kurtulmak için?

Tek çare süzme bal tüketmek.

Yada kendi ham peteğini üretmek.

Cem Bey teşekkürler, ben zaten süzme bal tüketiyorum, fakat petek ile bal teması olduğu için, kimyasalların bala geçmesinden endişe ediyorum.

Saygılar.

3-5 kovan ile keyfi çalışılıyorsa normal çerçeveye 1-2 cm kılavuz takıp kalanı arının örmesi sağlanabilir, bu esnada besleme yapılırsa iş hızlanır, maliyet nisbeten azalır. Tüketirken de petekli tüketikebilir.

Ama tüketiciye yönelik ürün üretilecekse yine piyasadan temel petek alacağız mecbur.

Asıl önemli olan bizim yaptığımız varroa mücadelesi: bal akınından bir ay önce bitmeli ve mümkün olduğunca organik olmalı.

İbrahim bey,

kovanda 3 adet varroa çubuk (2 adet kuluçkalıkta, 1 adet ballıkta çerçeveler üzerinde) var. Bunları almam mı gerekir bal zamanı?

Evet, kimyasal bulaşığı olmamış bal istiyorsanız, kesinlikle acilen alınmalı.

Dün itibariyle varroa çubuklarını aldım. Bu durumda bu sene bal olursa yemeyeyim mi?