telleri elektrikle ısıtarak çerçeveye petek taktım Çerçevenin tabana gelecek yerinde ve yanlarda paralel boşluklar kaldı ama peteği çerçeveye yapıştırdıkları yani üst kısma hiç yapıştırmadım yani peteği sadece teller tutuyor bu hali ile kovana versem ne olur?
Çerçevenin üst çıtasına birkaç noktada peteğin değmesini sağlamak için;
bir-iki noktada petek parçacıkları ile ön ve arkadan yapıştırmak,
sevmeyi kolaylaştırır gibi…
Sayın Kerami Özdemir
Taktığınız temel petek kovanınızda birkaç yıl
kuluçkalık olarak kullanılacak.
Petek ne kadar düzgün olursa yavru alanı o kadar geniş olur.
Yukarıya yapıştırılmayan petekler kovan içi isisinin da stkisiyle yumuşama ve
dolayısıyla sarkma yapar. Bu da istenmeyen bir durum.
Bu nedenle temel petek üst çıtaya mutlaka yapıştırılmalı.
Sayın Salim Esen,
Sözünü ettiğiniz parçacıkların peteğin sevilmesiyle pek alakası olmaz.
Petek kaliteli ise arılar zaten sever ve hemen kullanmaya başlarlar.
Sevmedikleri zaman ise sağını solunu kemirirler.
Refik Bey,
Birkaç gündür bir cevabın peşindeyim?
Bir temel peteği arıların sevmesi, peteğin kalite garantisi midir?
Konuyla ilgili açıklamanızdan bunu anlıyorum…
Pek çok arkadaşımız da sizinle aynı kanıda.
Ne dersiniz?
Saygılar, Selamlar
(Bu soruyu burada da tekrarlayarak konu başlığının dışına çıkmaya razı oldum, ama peteklerin sağını solunu kemirmeleriyle ilgili bir soru sormayacağım.) ![]()
Sayin Kerami kardesim bence citanin tellerini oyle sobada isitipda mum takmak pek cok rahat olmaz,hemde avantaji az olur.Cunki telin ne kadar sicak olup mumu kesib-kesmemesini bilemezsiniz.Mumu kesmis olursunuz.
Sayın M:Cahit Sümer,
Temel petek olarak bugüne kadar birkaç değişik marka kullandım.
İnanırmısınız, peteği elime aldığımda ben dahi beğenmedim.
Kovana verdiğimde benim beğenmediklerimi arılar da beğenmedi.
Kaba tabirle munaladılar.
Zaten bir peteği elimize aldığımızda rengiyle kokosuyla kalitesi hakkında bir fikir oluşuyor.
Bir konu daha var. Sıcak çekim veya tek çekim diye adlandırılan ürünleri daha çok sevdiler.
Bilmem anlatabildim mi?
Teşekkür ederim.
Refik Bey,
Ben teşekkür ederim.
izlediğim videolarda temel peteği çıtaya yapıştıran(kimisi mahmuzun arkası ile sabitliyor) olduğu hatta benmari ibriği ile erimiş mum dökerek sabitleyen olduğu gibi yapıştırmadan sırf tellerle tutturan da var kafam karıştı
‘’…yani peteği sadece teller tutuyor bu hali ile kovana versem ne olur?‘’
Hava sıcaksa mum (petek) yumuşar ve yamulur, sarkar, yandaki peteğe yapışabilir, yandaki peteğe yapışmasa da yapıştırılır.
Hava sıcak olmadığı zamanlarda ise arılar peteği üst çıtaya bağlamakta gecikirler… Bu nedenle yukarıda saydığım olumsuzluklar daha düşük düzeyde olsa bile, yine de yaşanır.
Gerilen tel sayısı fazla ise, ve üst çıtaya yakın bir tel varsa; belki…
Gerilen tel sayısı fazla ise, ve üst çıtaya yakın bir tel varsa; ayrıca üst çıtada mum için bir kanal açılmış, temel petek de bu kanala yerleştirilmişse olur.
Peteğin sağını solunu kemirmesi daha çok kovana giren balözünün azalmasıyla ilgilidir.
Ama yinede hatalı ve özürlü petekleri düzelmek amacıyla kemirilme olabilir.
Kovan iç sıcaklığı yavru alanlarında 33 - 34 dereceyi bulur.
Kovan içine konulan hazır petek veya kovan içinde olan peteklerden yavru alanı yakınındakilerden kabartılmaya başladığından burada da yakın sıcaklık vardır.
Zaten petek kabartmak için balmumu üretilmesi gerekir bu yüksek sıcaklık demektir.
O sıcaklıkta petek hamur kıvamında olur bir tarafa sarkar.
Yapıştırma olmadan düzgün petek kabartılmaz.
Kovana çok sayıda petek zamansız verilirse.
Uzun aralıkla kovan bakımı yapılıyorsa bir birine yapışmış peteklerle uğraşmak kolay olmasa gerek.
TDK sözcüğüne baktım cevap bulunamadı diyor.
Ben bildiğimi doğrulamak amacıyla bakmıştım.
Munalamak veya Mınalamak:Hor görmek, aşağılamak, burun bükmek, hafifce itirip kaktırmak.
Bu anlamda kullanılan kıyıda bucakta kalmış bir sözcük.
Sayın Murat Akın,
ben de sizin bildiğiniz anlamda kullandım zaten.
Bzim yöremizde halk arasında kullanılır.
http://www.tatarcasozluk.com/kelime/16572-minalamak-munalamak-itep-kakmak-citip-kakmak
Sayenizde bu sözcüğün kaynağını da öğrenmiş oldum.
Teşekkür ederim.
Sayın Refik Koca:
Madem biliyorsunuz bilgi olması amacıyla biraz daha açayım.
Mına = işte
Hafifçe itip kakmak dedim.
Sinirli bir şekilde kolundan tutup işte deyip göstermek.
Aynı sözcük Balkanların kuzey doğusunda da kullanılıyor.
Bakarsın Anadolunun bir yerinde karşımıza çıkabilir.
cıta ile temel petek arasında boşluk olması gerekiyomu petek çıtanın içine cuk diye oturuyoo çıtanın altında boşluk kalmıyor peteği keseyimmi
Çerçeveleriniz kaçlık?
Tam oturuyorsa eğer, kesme nedeniniz nedir?
Öncelikle düzeltelim; çita 1 parçadan oluşur, çerçeve 4 parçadan oluşur.
Genelde üretilen çerçevelerin alt ve üst çitalarında peteğin gireceği kanallar vardır.
Temel petek üst kanala sokulur, alt kanala giriyorsa iyi olur.
Uzun geliyorsa kesilmeli, kısa geliyorsa sorun değil.
Kolay gelsin
Yusuf Bey’in demek istediği çerçevenin alt çıtasına temel peteğin değiyor olması (tam teğet ).
Benim tahminim çerçeveleri 22 lik. Alttaki çıtayla peteğin arasında 1 cm boşluk olması arıların çerçevenin bir tarafından diğer tarafına geçişini kolaylaştırır.
Yani 1cm boşlu kalacak şekilde kesebilirsiniz. Kesmediğiniz zaman peteği kovana verince, sıcaklıktan dolayı genleşip yamulabiliyor.
24